DUSKO MARUSIC Cropix
BITKA ZA GRAND SLAM

Ivanišević najavio povratak pravog Đokovića na Roland Garrosu: ‘Drugi se nikad od toga ne bi oporavili‘

‘Želja je bila da se postupno dovede u pravu formu, a nije mu bilo lako nakon svega što je prošao‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. svibanj 2022. 14:58

Podatak da će Novak Đoković krenuti put Pariza u četvrtak dovoljno će reći kako se osjeća uoči drugog Grand Slam turnira. Uostalom, nakon što je osvojio prvi naslov ove sezone i 87. u karijeri u Rimu i sam si je dopustio reći nešto što veliki tenisači uglavnom drže za sebe.

- Moram reći da mi se sviđa kako sam igrao u Rimu. Uvijek gledam sebe i nikad nisam gledao što drugi rade, ali ovo što sam odigrao u Rimu je - to.

Fascinacija Alcarazom

Tako nekako je bila i planirana uzlazna putanja kod prvog tenisača svijeta. Uostalom, o tome sam nešto čuo i od Gorana Ivaniševića.

- Želja je bila da se postupno dovede u pravu formu, a nije mu bilo lako nakon svega što je prošao na početku sezone. Neki drugi se nikad ne bi oporavili. Već u Beogradu je igrao dobro, bilo je puno bolje nego ranije.

image
MARKO DJOKOVIC/BETAPHOTO/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Marko Djokovic/betaphoto/sipa Press/profimedia

Poraz od Andreja Rubljova u finalu Beograda nije ga zasmetao, a već je u Madridu Đoković stigao do igre koja mu može garantirati velike stvari na zemljanim terenima, iako je u polufinalu izgubio od mlade španjolske senzacije Carlosa Alcaraza.

- Novak je već tada bio spreman osvojiti turnir, bio je to odličan meč, za poen-dva je mogao otići na jednu ili drugu stranu, a onda je došao Rim gdje je sve potvrdio.

Ivanišević je, kao i ostatak teniskog svijeta, fasciniran Carlosom Alcarazom, ali je o tom momku govorio već i prije nego što je osvojio prošlogodišnji Umag. Nakon što je ove godine projurio nekim turnirima, momak iz Murcije se nametnuo kao jedan od favorita. Favorita u Roland Garrosu.

- Ono što je kod njega fascinantno je način igre. Netko tko ima samo 19 godina ima sva prava na pogreške, ali on u svemu što radi ima neki smisao. I kad promaši to na neki način ima smisla.

Govoriti o favoritima Roland Garrosa gotovo je, rekao bih, deplasirano. I Goranu Ivaniševiću je jasno da je Rafael Nadal uvijek prvi favorit. Što bi, uostalom, mogao biti čovjek koji je tamo 13 puta bio pobjednik.

- Naravno da je uvijek na zemlji favorit i nije važno u kakvom je stanju. Ozljeda ili ne, boli ga noga ili ne, jednostavno kad dođe tamo sve se mijenja. Nadal poznaje svaki kutak središnjeg terena i zna svaki odskok, ali to, naravno, ne znači da je jedini. Novak je spreman na svaki izazov, vjerojatno i Alcaraz, iako nije lako o svemu govoriti prije nego što osvojiš veliki naslov.

Posljednjih godina od ovih mlađih Grand Slam naslove su osvajali samo Dominik Thiem i Danil Medvedjev, što Ivaniševića ne iznenađuje.

- Nisu dovoljno konstantni. Čini mi se da nakon velike trojke prvi od momaka koji nudi takvu sliku je Alcaraz, ali velika je razlika osvajati turnire koji po svom statusu jesu veliki, ali nisu Grand Slam turniri.

Priča je uvijek ista

Što će biti u Parizu teško je reći, Medvedjev je u Ženevi u 2. kolu izgubio od francuskog veterana Richarda Gasqueta 6:3, 7:6 (5), iako je uoči tog meča govorio da ih želi odigrati barem nekoliko do Roland Garrosa. Odigrao je samo jedan.

- Ne sumnjam da će Medvedjev biti dobar, bez obzira na to što je pauzirao i bez obzira na to što mu je zemlja najslabija podloga.

Ždrijeb za turnir, od kojeg su do srijede odustali Andy Murray i Gael Monfils, bit će u četvrtak u 19 sati i onda će se zapravo puno više znati, jer bi se moglo dogoditi da u istom dijelu ždrijeba budu Đoković, Nadal i Alcaraz, a to bi bio veliki osmijeh sreće za momke koji upravo u Parizu žele prekinuti dominaciju Nadala ili Đokovića.

- Upravo zbog toga bit će zanimljivo vidjeti kako će se ždrijeb posložiti, ali priča je uvijek ista. Ako želiš osvojiti nešto veliko, moraš pobijediti sve što ti je na putu pa makar bili i najveći.

Hrvatska će imati nositelja u Roland Garrosu. Marin Čilić je na 21. mjestu uz nadu bi mogao ove godine biti bolji nego prethodnih.

Linker
24. travanj 2024 02:07