Nikola Pilić

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
LEGENDARNI NIKOLA PILIĆ

‘Đoković je najveći ikad! A napravio je nešto strašno... Ispričat ću vam kako sam ga upoznao s Goranom‘

‘Kako sam? A kako ću bit‘ nakon ovakve igre Hajduka‘, požalio nam se veliki trener.
Piše: Pero SmolčićObjavljeno: 30. siječanj 2023. 16:35

Legendarni splitski tenisač Nikola Pilić u dušu poznaje i Novaka Đokovića, s kojim je radio godinama, a naravno i svoga sugrađanina Gorana Ivaniševića.

Obojica potekli sa splitskih Firula, uz Marija Ančića i Željka Franulovića čine taj "poker splitskih asova", četvoricu koji su na pojedinačnoj svjetskoj rang listi bili u prvih deset.

Njegov pulen Đoković osvojio je Australian Open, ruši i gradi nove rekorde, bacio je svijet tenisa na koljena, a mnoge posebno intrigira njegovo odnos s Ivaniševićem. Je li on pretjeran? Preagresivan?

Stoga smo okrenuli Pilićev broj, tamo je u svom domu u Opatiji gdje ima akademiju, radi, a naravno, prati sport.

Kako ste šjor Niko?

- A kako ću bit‘ nakon ovakve Hajdukove igre - odmah nam se požalio.

Eto, ni kad je tema top svjetska, ne možeš‘ izbjeći ‘bijele".

image

Novak Đoković i Goran Ivanišević

WILLIAM WEST Afp

Jeste li gledali utakmicu?

- Jesam, a bolje da nisam. Žao mi je kiksa, a šta možeš? - uzdahnuo je veliki igrač i trener.

A ne mogu sada baš svi vaši dobit‘ isti dan, razveselio vas je zato Novak u Australiji?

- Novak je napravio nešto strašno s obzirom na ono što mu se dogodilo prošle godine. To je bilo morbidno što su mu organizatori radili. Upadali mu u stan, budili ga u četiri sata ujutro da potpiše formulare. Uništavali su ga. I to što je sada imao problema s nogom, pokazala se ključna njegova velika želja da se opet vrati gdje pripada, a najbolji je. I pokazao je da igra najbolji tenis na svijetu.

Je li ovo novi jezičac na vagi koja "pokazuje" da je ipak Novak najbolji ikad?

- Svakako. Ja mislim da je on par milimetara poviše Federera i Nadala, kad se stave sve brojke na stol, on je napravio više, sva četiri Grand Slama je osvojio barem po dva put, 374 tjedna je broj 1, sa svim konkurentima ima pozitivan skor... Sad je prvi, a da unatrag godinu dana ima upola turnira u odnosu na ostale igrače zbog afere s cjepivom - kazao nam je Pilić i nastavio:

- Međutim, pokazao je, evo ja pokušavam biti objektivan, po brojkama, rezultatima, da je najbolji svih vremena, bez obzira na to što imam visoko mišljenje i o Federeru i Nadalu, njegovim pobjedama na Roland Garrosu. Ali sa svim emocijama i problemima na leđima, Novak je u Australiji svaki drugi dan bio bolji i bolji.

Kako vi komentirate taj odnos njega i Gorana Ivaniševića? Mnogima se čini da je Đoković pretjerano agresivan.

- Neeee. To nema veze. To je jednostavno auspuh kojega svaki emotivni igrač ima. Jednog dana kada je Novak bio u mojoj akademiji, imao je svega 14 godina, ja sam s Goranom igrao dva sata. Kazao sam Goranu: "Ajde udari s ovim malim pet minuta". Tu su se prvi put upoznali, igrali su punih 25 minuta jer se Novak koncentrirao i odigrao fantastično. Goran je tada bio za njega zvijezda. To između njih funkcionira dobro, ovo je njihov osmi Grand Slam koji su osvojili zajedno i mislim, daj Bože da to ide i dalje. Novak, ako je zdrav, naredne dvije - tri godine može osvojiti još nekoliko Grand Slamova - poručio je Pilić.

Linker
01. svibanj 2024 23:51