Alize Cornet je iznenađujuće slavila protiv Ige Swiatek

 GLYN KIRK Afp
SERIJA STALA NA 37 POBJEDA

Alize Cornet šokirala prvu tenisačicu svijeta: ‘Ja sam kao francusko vino, postajem bolja s godinama‘

Fantastična poljska tenisačica Iga Swiatek izgubila je prvi meč nakon 136 dana
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. srpanj 2022. 19:28

Alize Cornet bacila je i drugu "bombu" u Wimbledonu ove godine. Prvo je, sjetimo se, prije nekoliko dana otvoreno progovorilo o tome kako su "tijekom Roland Garrosa svi u svlačionicama bili zaraženi koronaviruom, ali je prešutan dogovor bio da nitko o tome ne priča", a sada je šok izazvala na terenu.

Francuskinja je, naime, u 3. kolu izbacila prvu tenisačicu svijeta Igu Swiatek. Pobijedila je nepobjedivu, kako je prezenterica Jenny Drummond u kratkom intervjuu na terenu, predstavila Poljakinju.

"Wow. Podsjetilo me ovo na meč kada sam pobijedila Serenu prije osam godina, baš na ovom istom terenu", uz široki je osmijeh pričala Cornet.

I Serena je tada bila broj 1 na svijetu. Bit će da Alize voli prirediti šokove...

"Igrati protiv najboljih, na najvećim turnirima i terenima daje mi poseban motiv."

Swiatek je do subotnjeg meča imala niz od 37 pobjeda, djevojka iz Varšave nije izgubila meč točno 136 dana. Posljednja koja je to uspjela bila je Jelena Ostapenko u Dubaiju 16. veljače ove godine. U međuvremenu je Iga osvojila šest turnira, jedan od njih je i Roland Garros, i postala prva tenisačica svijeta nenadanim povlačenjem Ash Barty u mirovinu.

Sada je pokazala da je ipak ljudsko biće, a ne stroj. U meču protiv Cornet odigrala je netipično loše, a najbolje će to pokazati brojke - uz 21 winner nakupila je čak 33 neforsirane pogreške, dok je Cornet s druge strane imala omjer 16:7.

"Znala sam da ako ću je ikada pobijediti, onda je to sada, na travi, jer znam da se na ovoj podlozi još ne osjeća najugodnije", rekla je iskusna 32-godišnja Cornet.

Za Francuskinju je ovo inače 62. uzastopni Grand Slam nastup - čime je izjednačila rekord Ai Sugiyame - odnosno nije propustila ni jedan od US Opena još tamo od 2006. godine. Ima, međutim, pri tome tek jedno jedino četvrtfinale, s početka ove godine na Australian Openu.

"Mi Francuzi volimo vino, a znamo da ono postaje bolje s godinama. Isto vrijedi i za mene", poentirala je Cornet, koja je u jednom trenutku prošle godine čak razmišljala i o prekidu karijere.

Dobro za nju da nije. Ne i za Swiatek, koja sigurno nema razloga za očajavati, ali kojoj preostaje učiti igrati na travi. To je zasad u kategoriji "radovi u tijeku".

I čisto za zabilježiti zgodnu igru brojki - niz pobjeda Swiatek zaustavljen je na brojci 37 od trenutačno 37. tenisačice svijeta. Inače, taj pobjednički niz najduži je u ženskom tenisu od 1997. i Martine Hingis, koja je imala 37:0 od početka sezone do finala Roland Garrosa. Seriju Švicarke tada je, znamo, zaustavila Iva Majoli i osvojila svoj jedini Grand Slam naslov.

Linker
11. svibanj 2024 13:17