Borna Gojo

 MARIO ĆUŽIĆ/HTS
ZASLUŽENA NAGRADA

Zarada života: Junak Hrvatske u zadnjih 10 dana zaradio kao u cijeloj dosadašnjoj karijeri!

Mladić solidne, praktički košarkaške visine, na ATP ljestvici je trenutačno 281. igrač svijeta
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. prosinac 2021. 10:44

U Madridu je proteklog vikenda jedan mladić iz Splita doživio nešto što teško da je mogao zamisliti još početkom prošlog tjedna. Hrvatski su navijači naime, u susretima Davis kupa hrvatske reprezentacije, pokraj Marina Čilića kao neospornog vođe ove momčadi, skandirali ime tog mladića. Ne jednom i ne slučajno. Još manje nezasluženo. Štoviše, dobar dio nacije, ruku na srce nije imao pojma, niti je ikada čuo do prije koji dan za tog mladića. Danas ga već ni ne treba nešto osobito predstavljati, odnosno barem ne treba pojašnjavati tko je - Borna Gojo! O njemu je ovdje riječ.

Tip koji je "zamrznuo", šokirao, potpuno izneredio Srbiju u polufinalu. Da, i Italiju rundu ranije, ali Srbe je apsolutno iznenadio jer su istočni susjedi već uračunali pobjedu svojeg Lajovića u srazu s "tamo nekim Gojom, igračem za kojeg nikad nisu čuli". Sad jesu i sad znaju. Iako opet, nije nikome ni za zamjeriti ako im je Borna Gojo nepoznanica. Za najširu javnost, za one koji ne prate baš iz fana u dan tenis, turnire, tako logično da im Borna Gojo nije predstavljalo ništa.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Mladić solidne, praktički košarkaške visine (195 cm), na ATP ljestvici je trenutačno 281. igrač svijeta. Najviši ranking karijere dosad mu je bio nešto malo viši, 208. mjesto iz rujna ove godine. U igri parova mu je ranking 447. Dakle uistinu, teško da ste i mogli čuti nešto bitno ranije za ovog mladića rođenog u Splitu, u veljači 1998. Dečka koji je inače bio, kao i mnogi u gradu podno Marjana, "inficiran" nogometom i dakako Hajdukom. Tako je i počela njegova karijera.

Na Poljudu, u napadu, u mlađim uzrastima. No, očito je temperamentan i ne da si soliti pamet previše, pa ga je, tako priča ide, jednom trener nešto naljutio, neka trenerova primjedba, te je Borna nogometu i Hajduku rekao laku noć. I otišao u tenis. Puni pogodak, uspostavit će se. Karijeru je dodatno gradio u SAD, na Sveučilištu Wake Forest u Sjevernoj Karolini gdje je studirao ekonomiju. Ondje je osvojio prvi veći trofej u seniorskoj karijeri jer je Wake Forest osvojio NCAA naslov u tenisu. Tako je između ostalog upoznao i Donalda Trumpa! Naime, američki predsjednici imaju naviku primati u Bijeloj kući NCAA prvake u različitim sportovima. Trump možda baš i nije primao sve NBA prvake, ali recimo teniske jest, pa tako postoje i fotografsko svjedočanstvo našeg Borne Goje snimljenog uz predsjednika Trumpa u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Od 2019. Borna Gojo je član hrvatske Davis kup reprezentacije, ali apsolutno je zabljesnuo upravo ove, 2021. U konačnici, konačno je nešto i zaradio ove godine. Do Davis kupa, od nastupa na ATP turnirima je ukupno bio zaradio 188.009 dolara (pojedinačno i parovi ukupno), da bi dosezanjem finala Davis kupa zaradio, tako je izračunato, 166.000 eura. Otprilike jednako kao i sve godine dosad u ATP-u.

Naime, Hrvatskom teniskom savezu je ulaskom u finale Davis kupa pripalo 730.000 eura, dok će igrači i članovi stručnog stožera između sebe podijeliti njihov dio koji iznosi milijuna i 530.000 eura. Borni pripada 166 tisuća. Lijep poklon pod božićni bor.

Linker
11. svibanj 2024 04:56