OSCAR DEL POZO Afp
IZ ISKUSTVA

Legendarni tenisač i bivši izbornik ima poruku za hrvatskog junaka: ‘Ako želi uspjeti, onda...‘

Iznenađen je i oduševljen uspjehom Hrvatske u Davis Cupu, a posebno pobjedama svoga učenika
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 13:24

Samo sport je u stanju ispisati takve nevjerojatne, čudesne priče. Tko je uopće mogao pomisliti da će na početku prosinca naši tenisači postati takav hit, i to globalni, tko je mogao pomisliti da će naša reprezentacija s 279. igračem svijeta na poziciji broj 2 doći do finala Davis Cupa i da će ove nedjelje pokušati treći put u povijesti donijeti slavni trofej u Hrvatsku?

- Priklonit ću se većini kojoj to nije bilo ni na kraj pameti. Nada i želja uvijek postoje, ali malo tko je mogao misliti da Borna Gojo može postići tri tako velike pobjede.

Tako uoči finala govori Goran Prpić, naš legendarni tenisač, osvajač olimpijske bronce u paru s imenjakom Ivaniševićem, nekad i sam izbornik hrvatske reprezentacije. A odnedavno i trener spomenutog Borne Goje, najnovije personifikacije Davida koji pobjeđuje Golijata. I to ne jednog, nego trojicu. Gojine su pobjede neupitno bile ključ uspjeha jer bez njih Hrvatska ni u četvrtfinalu, ni u polufinalu ne bi došla do odlučujućih dvoboja parova u kojima su Nikola Mektić i Mate Pavić rutinski dovršavali posao.

- On definitivno ima kvalitetu i vjerovao sam da može iznenaditi bilo koga, ali dobiti tri ovakva meča... To nije slučajno. Pokazao je da ima oružja na koja može računati, a i sam je u odgovoru na pitanje o formuli svoga uspjeha rekao da igra puno odgovornije kad igra za reprezentaciju, nego kad igra za sebe. Pokušao sam mu i ja ukazati na to da bi cijelo vrijeme trebao igrati ovako kako igra za reprezentaciju ako si želi dati šansu da uspije u ovom sportu. Nije tako samo u tenisu, svaki je sport okrutan i koliko uložiš, toliko ćeš i dobiti. A Borna je definitivno pokazao ne samo da ima igračke mogućnosti, nego i da je mentalno sposoban nositi se sa svime - ističe Prpić.

image
AFP

Njihova je suradnja krenula nedavno i ako je suditi po Davis Cupu, polako počinje donositi plodove. Prpić je svakako čovjek koji svojim igračkim i trenerskim iskustvom može gurnuti 23-godišnjeg Splićanina u pravom smjeru.

- Dva i pol mjeseca radimo zajedno. Borna je neko vrijeme bio sam, a na početku godine je surađivao s jednim Australcem. Na žalost, na tom početku sezone 14-dnevna karantena u Australiji mu je možda naštetila, protiv Alexeija Popyrina je na ATP turniru u Melbourneu izgubio meč u kojem je imao šest meč lopti. Na to je došla i ozljeda, pa je propustio pobijediti Henrija Laaksonena u zadnjem kolu kvalifikacija za Australian Open, potom je izgubio još dva, tri meča... Igrao je i tada jako dobro, ali mislim da su ga ti porazi malo usmjerili u lošijem pravcu. Možda je dva i pol mjeseca suradnje kratko razdoblje, a možda i nije. Možda imam nekog utjecaja na ovo što sada pokazuje, a ako imam, sretan sam što sam mu donio tu mentalnu stabilnost, koja mu je prijeko potrebna u mečevima. Kvalitetu definitivno ima i uvijek će odigrati bolje protiv boljih, ali i na žalost, slabije protiv slabijih jer će se prilagoditi igri drugih. To je ono na čemu treba puno raditi.

Ima, naravno, još stvari na kojima treba raditi kako bismo ga vidjeli barem u Top 100 gdje mu je, pokazuju pobjede protiv Popyrina, Sonega i Lajovića, svakako mjesto.

- Ta tri meča će mu sigurno biti veliki poticaj. Ne mogu drugačije razmišljati. Prije svega, to će mu biti pokazatelj da ima kvalitetu, jer dobiti ovakva tri meča nije slučajnost. Razgovaramo o puno stvari, ali igrač je taj koji odlučuje kako će raditi i hoće li se uspjeti mentalno promijeniti i biti što stabilniji. Meni on kaže "pokušavam biti pozitivan u svakom trenutku kad igram za reprezentaciju". Odgovorio sam mu na to "pa, zapiši si to negdje" jer puno je lakše to reći nego sprovoditi to u djelo. Najlakše je biti pametan nakon meča, ali u pravom trenutku treba pronaći način da budeš stabilan. Svaki je sport sažet od sitnica, ali najvažniji su mentalna stabilnost i odgovornost.

image
OSCAR DEL POZO Afp

Upravo je taj psihološki segment, smatra Prpić, presudio u petak u dvoboju protiv Srbije u koji je Hrvatska ušla kao autsajder.

- Znamo tko je Đoković i njegova je pobjeda bila ubilježena i prije meča, ali isto tako smo svi znali da mi imamo najbolji par na svijetu i da ćemo biti u prednosti ako budu parovi odlučivali. Bilo je jasno da o meču drugih igrača ovisi krajnji ishod. E, sad, Borna je mogao malo rasterećenije ući u taj meč, dok je drugi igrač Srbije znao da se od njega očekuje pobjeda i samim time je pritisak na njega bio puno veći. A još k tome, meni je Lajović djelovao jako nesigurno, pogotovo kad je Borna, nakon one loše serije u prvom setu, odlučio forsirati njegov bekhend. I to se pokazalo dobrim jer je Lajović, kad je pokušao igrati aktivnije, ulazio u seriju grešaka. I tu je pokazao koliko se slabo nosi s pritiskom i koliko je velik strah od poraza.

I novi format natjecanja, ističe Prpić, tu igra veliku ulogu.

- U starom sustavu igrala su se dva meča u petak, parovi u subotu, pa opet dva singla u nedjelju, i tu je bilo prostora za kiks koji se mogao ispraviti treći dan. A u ovom formatu toga više nema, jer igraš samo jedan meč.

Marin Čilić nakon pobjede protiv Australca Alexa de Minaura u 1. kolu natjecanja po skupinama nanizao je tri poraza, istina posljednja dva protiv Top 10 igrača. Može li se Marin sa svojim nagomilanim iskustvom danas ipak prometnuti u junaka?

- Na žalost, igra protiv Medvedjeva koji je fantastičan, jako zahtjevan igrač, osvajač US Opena i vjerojatni budući broj 1. Marin može zakomplicirati taj meč, ali mora igrati beskompromisno. Ni jednog trenutka ne smije očekivati da će mu Medvedjev nešto pokloniti. I protiv Đokovića je Marin imao šanse u prvom setu, ali možda je trebao biti konkretniji i odlučniji. Marin može igrati fantastičan tenis, nemali broj puta je to pokazao i danas nema što izgubiti. Kao ni ostali. Hrvatska je napravila puno više od očekivanoga i dečki mogu samo uživati u trenutku i igrati najbolji tenis koji mogu, bez i trunke pritiska.

Današnji Davis Cup je izgubio draž, ali barem je Hrvatska dobro iskoristila novi format

Puno se u svijetu tenisa priča o novom formatu Davis Cupa, s turnirskom završnicom i dvobojima koji se igraju na dvije, umjesto na tri pobjede. Kako Prpić kao bivši reprezentativac i izbornik gleda na aktualni sustav?

- Nekako mi je sadašnji Davis Cup izgubio draž. Nekad se igralo u tri dana, na tri dobivena seta, imao si domaću atmosferu, publiku... Sada toga nema, plješće se na dobre poene, ali sve je to razvodnjeno i sve se komercijalizira. Znam da je vrh ITF-a još ranije razmišljao što i kako promijeniti jer najbolji igrači svijeta često nisu nastupali za reprezentacije, tvrdeći da im je raspored prenatrpan i da im je tih nekoliko tjedana godišnje previše. A s druge strane, kad se veliki novac uključi, onda svi igraju, tako da su, na žalost, i ti veliki igrači često bili kontradiktorni u svojim izjavama. Iskreno, draži mi je prijašnji sustav, ali ovaj nam je barem omogućio da iskoristimo priliku baš iz tog razloga što je manje mečeva, a samim time je i veći pritisak na one koji moraju dobiti.

Užitak je gledati Nikolu i Matu, svaki njihov udarac ima oči

Ako nas je Gojo iznenadio, za par Mektić - Pavić to ne možemo reći. Nikola i Mate u četiri meča nisu izgubili nijedan servis i opet djeluju moćno kao u prvih sedam mjeseci godine kad su bili praktički nepobjedivi.

- I Mektić i Pavić su bili jako dobri singl igrači. Imaju jako dobar pregled igre, koriste cijeli teren, obojica imaju dobru i mekanu ruku... K tome, jedan je ljevak, a drugi dešnjak što je u parovima uvijek poželjna kombinacija. Doslovno svaki njihov udarac ima oči i toliko je lijepo za gledati kako koriste onaj dio terena koji nije pokriven i na kojem mogu završiti poen. Fantastično predviđaju gdje bi suparnik mogao odigrati, nevjerojatno usklađeno djeluju i to im je donijelo i Wimbledon i olimpijsko zlato. Samo se možemo nadati da će oni biti ti koji će danas odlučivati, u tom slučaju imamo zbilja veliku šansu otići do kraja.

Naše treće finale u pet godina, tu nema nikakve logike i smisla

Kako Prpić objašnjava da je zemlja s tako malom bazom i bez idealnih uvjeta već četvrti put u finalu najprestižnijeg momčadskog natjecanja u tenisu, globalnom i iznimno konkurentnom sportu?

- Triput u zadnjih pet godina smo u finalu... Mogu samo reći da je to čudo, nešto što mi je neobjašnjivo. Jednostavno ne znam što bih rekao. Nikakve tu logike i smisla nema.

Linker
26. travanj 2024 22:52