Borna Ćorić

 THOMAS COEX Afp
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA

Hrvatski tenisači će nakon tri godine igrati Davis Cup kod kuće, suparnik im je Austrija

Dvodnevni dvoboj na rasporedu je početkom veljače, a pobjednici će se plasirati u završnicu koja počinje grupnom fazom u rujnu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. studeni 2022. 12:22

Otkad je tvrtka Kosmos bivšeg Barceloninog nogometaša Gerarda Piquea preuzela upravljanje Davis Cupom, u tom natjecanju vlada prilična pomutnja. Pravila i formati se mijenjaju iz godine u godinu, a informacije iz dana u dan.

Neko je vrijeme tako aktualna bila tvrdnja da će četiri reprezentacije koje izbore polufinale ove sezone imati izravan plasman u završnu fazu 2023. godine, odnosno da neće morati igrati kvalifikacije u veljači. No, Međunarodna teniska federacija (ITF) i Kosmos su to ipak promijenili i odlučili da će izravan plasman imati ovogodišnji finalisti te dvije reprezentacije koje dobiju pozivnicu.

U takvoj je situaciji izvisila Hrvatska koja je u petak u polufinalu poražena od Australije. Kao prvoplasirani u Davis Cup renkingu nadali su se naši tenisači pozivnici, ali u nedjeljno je jutro stigla informacija da su Kosmos i ITF odlučili počastiti Španjolsku i Italiju.

Hrvatska se tako našla u ždrijebu koji joj je kao prvom nositelju dodijelio Austriju. Igrat ćemo kod kuće, a dvodnevni dvoboj na rasporedu je u petak i subotu (3. i 4. veljače) ili u subotu i nedjelju (4. i 5. veljače). Dva singla igraju se prvi dan, a parovi i još dva pojedinačna meča drugi dan. Posljednji je put pred svojim navijačima Hrvatska igrala početkom 2020. kad je u Domu sportova pobijedila Indiju.

Hrvatska je dosad triput igrala protiv Austrije i ostvarila isto toliko pobjeda. Prvi put je naša reprezentacija slavila 1997. u Grazu s 3-2, četiri godine kasnije smo pobijedili u Puli s 4-1, a 2006. se ponovno igralo u Grazu i ponovno je bilo 3-2 za hrvatske tenisače.

Austrija se do kvalifikacija probila ovogodišnjom pobjedom protiv Pakistana (5-0) u Svjetskoj grupi 1. Pojedinačne su mečeve za Austrijance igrali Jurij Rodionov (trenutno 122. na ATP ljestvici) i Filip Mišolić (ATP 147), tenisač hrvatskog porijekla. Dakako, najveća austrijska zvijezda je Dominic Thiem (29), osvajač US Opena 2020. i nekad treći igrač svijeta. Problemi s ozljedama su ga u jednom trenutku gurnuli i izvan Top 300, ali posljednjih je mjeseci počeo pokazivati znakove buđenja. Igrao je u polufinalima Gstaada, Gijona i Antwerpena i danas je 106. na svjetskoj ljestvici.

Kvalifikacije Davis Cupa igraju se u tjednu nakon Australian Opena, tako da će izbornicima vjerojatno biti otežano slaganje momčadi. Pobjednici kvalifikacijskih dvoboja plasirat će se u završnicu koja počinje grupnom fazom u rujnu i iz koje će se najboljih osam reprezentacija plasirati na finalni turnir u Malagi.

Za domaćine turnira grupne faze kandidature su već istaknuli Španjolska i Italija što je sasvim sigurno i jedan od razloga zbog kojih su dobili pozivnicu. Izravan su plasman, dakako, izborili i jučerašnji finalisti Kanada i Australija.

Linker
12. svibanj 2024 08:35