Marin Čilić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POVRATNIČKI MEČ

Čilić nakon poraza progovorio o zdravstvenom stanju: ‘Znamo što je bilo jučer, tako da sam zadovoljan‘

‘Protivnik je bio na razini koja me iznenadila, iako sam znao da je solidan‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. veljača 2024. 18:37

Povratnički meč Marina Čilića u dresu reprezentacije Hrvatske dugo je visio na litici poraza, pa je odjednom oživjela nada u preokret, samo da bi se sve opet ipak sunovratilo u ponor.

Priželjkivana pobjeda na otvaranju dvoboja ipak je ostala nedohvatljiva, Zizou Bergs donio je slavlje Belgiji, a sebi osobno priskrbio najveću pobjedu u karijeri. Jer iako je Čilić trenutačno tek 1044. na ATP listi, jasno da to nije njegov realan renking i da njegovo ime i prezime ima daleko veće rejting u svijetu tenisa. Bergs je, uostalom, prvi puta u karijeri - iz drugog pokušaja (Wawrinka lani u Marseilleu) - nadigrao osvajača Grand Slam turnira, što će sigurno uzeti kao značajan bonus pored boda kojeg je donio reprezentaciji.

S druge strane, kod Marina Čilića bilo je vidljivo da mu nedostaje treninga i mečeva jer samo su se u bljeskovima pojavljivali poeni koji bi podsjetili na "pravog" Marina. Nažalost, to je bilo previše sporadično, a u međuvremenu bi vezao greške kojima bi poništio sav pozitivan trud. Skupio je 49 neprisiljenih grešaka, dvostruko više nego izravnih poena (25), a u takvom neskladu teško je dohvatiti pozitivan rezultat na kraju.

image

Marin Čilić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Najviše mi je žao početka meča i break-lopti koje sam imao, a nisam ih iskoristio. Da sam ih kapitalizirao, možda bi se meč razvijao u drugom smjeru - rekao je Marin.

- No, generalno, on je igrao na razini koja me i iznenadila. Znao sam da je solidan, ali i servirao je fantastično i reternirao, tako da nije bilo prilika ni za kakve lakše poene. To je bilo onda i mentalno, pa kako je meč odmicao i fizički sve zahtjevnije tako da sam u trećem setu evidentno popustio u intenzitetu, pao za nekih 10-20%. Šteta da nisam bar uspio zadržati svoje servise pa odemo do tie-breaka.

Marin je, inače, kao što je i otkrio dan ranije, imao određenih problema posljednjih desetak dana s koljenom, istim onim kojeg je operirao i zbog kojeg je propustio cijelu prošlu sezonu, pa ga je i to sigurno poremetilo u pripremama za ovaj vikend.

- Fizički je na kraju u meču bilo dosta dobro, pogotovo prva dva seta. S obzirom na to da dan ranije nismo bili sigurni hoću li igrati, zadovoljan sam kako je koljeno izdržalo i kako je prošlo s te strane. Tijelo se osjeća OK, vidjet ćemo još izbornikom i ekipom što ćemo za drugi dan. Bude li trebalo, bit ću spreman igrati peti meč, ali tu je i Nino Serdarušić koji je u dobroj formi.

image

Marin Čilić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Na servisu, što je inače neuobičajeno za Marinove mečeve, dominirao je Bergs. Tako se, uostalom, Belgijanac izborio za 16 break-lopti u meču. Uspio se Čilić 14 iščupati iz neugodnosti, ali te dvije iskorištene - taman po jedna u prvom i trećem setu - bile su dovoljne Bergsu za ukupnu pobjedu.

- Stvarno je pogađao kutove i linije. Plus retern mu je bio jako dobar i tu me stalno držao pod pritiskom, znalo je biti po četiri-pet gemova u nizu da nije promašio nijedan retern.

Najbolji Čilićev dio meča bio je krajem drugog seta, kada je iz sedmog pokušaja napokon uspio slomiti Bergsov početni udarac i time odmah osvojiti set. Presudu je donijelo "oko sokolovo" nakon čega su eksplodirale varaždinske tribine, no u trećem setu ponestalo je Marinu energije.

Inače, ovo je Čiliću bio 50. pojedinačni meč u Davis Cupu, a od Grand Slam pobjednika u posljednjih 40 godina, samo Hewitt (56), Wilander (52) Edberg (50) imaju toliko.

- Meni je uvijek gušt igrati za reprezentaciju, jer osim što imamo sjajnu ekipu posljednjih deset godina, znači mi puno i individualno. Taj naboj koji se dobije igranjem za reprezentaciju napuni me energijom za sljedeća dva-tri mjeseca. Vjerujem da će mi i sada ovaj tjedan biti poticaj za nastavak sezone na Touru.

Linker
24. travanj 2024 04:58