Donna Vekić zaštitno je sportsko lice Osijeka, rodnog grada u kojem uživa igrati, makar ekshibicijski

 LUKA GERLANC/CROPIX
PREMIER TENNIS SHOW

Grand Slam tereni u Osijeku: Sljedeće godine ćemo ovdje gledati profesionalni tenis

Donna Vekić s ocem je Igorom prije dvije godine pokrenula projekt koji je prkosio i pandemiji
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 31. ožujak 2022. 21:27

Prije gotovo dvije godine bila je to praktički prva sportska manifestacija u Hrvatskoj nakon prvog vala pandemije koronavirusa. Premier Tennis Show u organizaciji obitelji Vekić u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku okupio je tada, početkom lipnja, gotovo sve najveće hrvatske teniske zvijezde počevši od svih naših pojedinačnih osvajača Grand Slam turnira (Iva Majoli, Goran Ivanišević, Marin Čilić).

Bila je tamo, naravno, i Donna Vekić u trostrukoj ulozi; domaćice, tenisačice i ambasadorice Osječko-Baranjske županije. Ana Konjuh se tek pripremala na povratak tenisu nakon četvrte operacije lakta. Nikola Mektić i Mate Pavić nisu niti znali da će krajem te godine udružiti snage i postati dominantna sila u igri parova, dok je Ivan Dodig upoznao mladog Osječanina Mateja Dodiga... Bila su to prekrasna tri dana, najava ljepših vremena, postignut je i humanitarni cilj okupljanja...

Od 8. do 10. travnja

Sportska udruga Donna Tennis Team prošle je godine krenula korak dalje. Iako su zbog pandemije morali otkazati već pripremljen događaj, postigli su ono što su htjeli izgradnjom prvog javnog teniskog terena i to s travnatom podlogom. Sada se Premier Tennis Show vraća u Osijek od 8. do 10. travnja, a krajem toga mjeseca bit će pušten u pogon drugi teren, ovaj sa zemljanom podlogom. Opet će se njima moći svi koristiti. Dakle, obitelj Vekić je došla skoro do pola puta, u planu je izgraditi još dva takva terena, oba s Grand Slam podlogom. Ako je trava simbol Wimbledona, a zemlja Roland Garrosa, sljedeća dva bit će preslika Australian Opena i US Opena.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

- Nama je u ovom trenutku najvažniji kontinuitet, a to ćemo dobiti izgradnjom drugog igrališta i nastavkom popularizacije tenisa među djecom. To nam je bio osnovni cilj i toga se držimo. Ovaj će teren biti u drugom dijelu grada, uz Osnovnu školu Grigor Vitez. Sva četiri terena će biti potpuno besplatna. Kako je već prvi teren dao sjajne rezultate, jer mu je iskorištenost blizu sto posto, tako su Grad i Županija potpuno stali iza nas u ovom projektu - istaknuo je Igor Vekić, koji sa svoje strane nastoji sve kontrolirati i paziti da ne bude zastoja.

Donna je nedavno napomenula da je želja da njen rodni grad prvi u svijetu ima sve četiri Grand Slam podloge. Praktički ste na pola puta. Ono što vjerojatno ljubitelje tenisa zanima jest tko će igrati u Osijeku od 8. do 10. travnja, može li se ponoviti spektakl iz 2020. godine?

Privlačenje sponzora

- Na žalost, još uvijek prisutna pandemija koronavirusa u startu nas je onemogućila da ovaj događaj podignemo na profesionalnu razinu. Morali smo vrhunski tenis ostaviti za sljedeću godinu, ali i ovako će biti zanimljivo, jer će se održati turnir Stars Open Toura na kojemu će biti između 230 i 250 rekreativaca-poduzetnika. To je već prilično ozbiljan turnir, prošle godine su imali završnicu u Umagu, a mi smo se dogovorili da im ove godine budemo domaćini i organizirat ćemo turnir na profesionalnoj razini. To znači da će imati prave suce, sakupljače loptica, digitalne semafore…

image

Dona Vekić i otac Igor Vekić

VLADO KOS/CROPIX Cropix

Nama sve to zvuči kao uvertira u jedan WTA turnir u 2023. godini, zar ne?

- Da! To nam je definitivno plan. Ali za takvo nešto nam treba potpuni mir i sigurnost da nas ništa neće poremetiti. Imamo potpunu podršku od dvije važne institucije, Grada i Županije, a vjerujemo da ćemo i sa Stars Open Tourom privući eventualne ulagače, sponzore - zaključuje Igor Vekić.

Linker
09. svibanj 2024 16:20