Novak Đoković i Goran Ivanišević

 WILLIAM WEST Afp
Neven Bertičević
GORAN NIJE BIO IZNENAĐEN

Danima smo znali da su Ivanišević i Đoković pred raskidom: Neki su posumnjali već na zajedničkoj večeri...

Tamo su se dogodile vijesti koje, iako su neke šokirale, nisu nikakva rijetkost u odnosima trenera i igrača
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 09:21

Najgore je čuvati tajnu jer imaš embargo do objave. Srećom, ta neizvjesnost u suradnji Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića nije dugo potrajala, recimo tjedan dana. Odluku o raskidu s Ivaniševićem objavio je Novak Đoković i to je naravno kod mnogih izazvalo brojna pitanja, uglavnom zašto, kako tako naglo i što je tu zapravo presudilo?

Naravno da Srbin nije objavio svoje razloge, on je angažirao Ivaniševića i on je donio odluku o tome da je toj suradnji kraj. Neki su to znali uoči ili za vrijeme turnira u Indian Wellsu jer se cijela ekipa našla na zajedničkoj večeri i tamo su se dogodile vijesti koje, iako su šokirale određeni dio teniske javnosti, nisu nikakva rijetkost u odnosima trenera i igrača.

image
BRENTON EDWARDS Afp

Istina je da su Đoković i Goran Ivanišević, u - ajmo tako reći - idiličnoj vezi proveli punih pet godina, ali sada je Srbin odlučio krenuti svojim putem. U objavi nije bilo govora o novom treneru u kutu Novaka Đokovića, iako ovih dana u Beogradu trenira sa svojim starim i velikim prijateljem Nenadom Zimonjićem, koji je dugo vremena figurirao kao jedan od najboljih svjetskih igrača u parovima. No, pitanje je hoće li Zimonjić to biti u novoj ulozi u trenutku kada se Đoković vrati na Tour, to će biti na Masters 1000 turniru u Monte Carlu.

Razloge nećemo saznati

Neki su bili iznenađeni šutnjom Gorana Ivaniševića. Mogao je, smatrali su neki, i on to objaviti, ali odluka Ivaniševića bila je da onaj koji je angažirao trenera objavi i da se veza, bez obzira koliko uspješna, prekida njegovom voljom.

Što se dogodilo i je li se stvarno nešto dogodilo u tim odnosima, teško ćemo saznati bez obzira koliko i gdje “čačkali”. Istina je da je u tih pet plodonosnih godina Đoković došao do pozicije najboljeg svjetskog tenisača svih vremena, na kraju i brojke su to potvrdile, ali ako je zaključio da je vrijeme za neke nove izazove, onda ono što se dogodilo u proteklih pet godina u njihovoj suradnji nije više toliko važno. Siguran sam da će Đoković u jednom trenutku možda i reći jesu li se zasitili ili je nešto drugo presudilo, iako to u ovoj priči neće biti pretjerano važno jer i kad se dijele otkazi komplimenti lete na sve strane, zahvaljuje se na uspješnoj i sjajnoj suradnji i želi se sve najbolje u budućoj karijeri i životu.

Sumnjam da je Ivanišević iznenađen, recimo to tako, nenadanim razlazom. On je bio u najboljoj poziciji primijetiti da nešto nije u redu i da se Novaku Đokoviću baš i ne trenira previše što je potvrdio porazom od Talijana Luce Nardija u Indian Wellsu. Porazom od 123. tenisača svijeta, najniže rangiranim koji je na bilo kojem velikom turniru pobijedio Đokovića. Stoga odluka Đokovića, siguran sam, nije iznenadila Ivaniševića.

Srbin je nakon turnira u Indian Wellsu otišao do Miamija, gdje se družio i s ostalim tenisačima, ali je shvatio da se u stanju u kakvom je došao iz Indian Welsa ne bi baš mogao naigrati ni ovdje pa je donio mudru odluku i prolongirao svoj povratak na teniske terene do turnira u Monte Carlu.

Najbolji posao u tenisu

Ostaje sad naravno pitanje što će Goran Ivanišević nakon što je, reći će mnogi, proteklih pet godina imao najbolji posao u tenisu, posao trenera Novaka Đokovića. Sigurno je da će pronaći novi posao jer već sad ima dovoljno ponuda, ali je pitanje hoće li to učiniti u nekom skorijem vremenu ili će si uzeti jedan kraći ili nešto duži odmor jer nije lako biti trener Novaka Đokovića. Bez obzira na to što je uvijek bilo daleko više pobjeda nego poraza. No, posve je jasno da Ivanišević neće dugo biti bez posla ako on to tako bude želio.

Pozicija trenera je uvijek bila pozicija u kojoj ćeš ovisiti o igraču, a većina igrača se ponaša nemilosrdno u takvim situacijama. Doduše, neki poput Gorana nikada nisu bili skloni otkazivati treneru pa se tako Goranu dogodilo da mu je trener Bob Brett otkazao suradnju uz zaključak da nema više razloga trenirati i uzimati novce od igrača ako je priči došao kraj. A priči Đokovića i Ivaniševića je očito iscurio sat i Đoković je odlučio krenuti dalje. Hoće li angažirati nekog trenera, hoće li to biti Zimonjić ili netko drugi ili će svoj put nastaviti sam, pokazat će vrijeme. Uglavnom, priča o prekidu suradnje Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića možda neće biti priča za samo jedan dan, ali siguran sam da do Monte Carla mnogi o tome više neće govoriti jer vrijeme jednostavno ide dalje.

Linker
28. ožujak 2024 16:08