Jana Pavalić

 Screenshot: Hrvatski plivački savez/Facebook
SRUŠILA REKORD

VIDEO: Nevjerojatna 15-godišnja Hrvatica je najbrža na svijetu! Pogledajte što je noćas napravila na SP-u

Oduševila je još prošle godine, a sada potvrdila da je jedna od najvećih nada svjetskog plivanja
Piše: Robert Krnjić/SNObjavljeno: 03. rujan 2022. 09:09

Jana Pavalić piše povijest hrvatskog, ali i svjetskog plivanja! 15-godišnja hrvatska plivačica osvojila je zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Limi, u Peruu, a Jere Hribar brončanu u disciplini 50 slobodno.

Članica zabočkog kluba Olimp plivala je na 50 metara leptir, a pobijedila je s vremenom 26.38, što je ujedno i novi hrvatski rekord u toj disciplini. Mlada Stubičanka je u finalu bila brža od drugoplasirane Brazilke Beatriz Bezerre (26,67), odnosno trećeplasirane Slovakinje Lillian Slusne (27.04.).

"Osmijeh na licu, cvijeće u ruci, zlato oko vrata. Jana Pavalić, svjetska juniorska prvakinja na 50 leptir. Ponosni!", napisao je Hrvatski plivački savez u objavi na Facebooku, uz videozapis finalne utrke.

U svom debitantskom nastupu na seniorskom Svjetskom prvenstvu (u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u prosincu prošle godine), Pavalić je s 14 godina bila uvjerljivo najmlađa od svih 1100 natjecatelja.

- Iako sam mlada, prošla sam već neka ozbiljna natjecanja, no ovo je jedna puno viša razina, izjavila je tada Jana.

U srpnju ove godine osvojila je broncu (50 metara leptir) na Europskom juniorskom prvenstvu u Rumunjskoj, a iz Bukurešta je, praktički bez odmora, otišla u Limu gdje je sada postala svjetska prvakinja.

Uz nacionalni rekord koji je na 50 metara leptir postavila u Limi, vlasnica je i brojnih drugih hrvatskih rekorda (u seniorskoj konkurenciji). Između ostalih, na 50 metara slobodno (25.28), 100 metara slobodno (56.16), 50 metara dupin (26.50), 100 metara dupin (59.16)...

Osamnaestogodišnji Jere Hribar, iz splitskog Grdelina, brončanu je medalju osigurao s vremenom 22.55 sekunde.

"Sretan sam i iznimno ponosan na Janu. Iza nas je duga plivačka sezona s puno rada, natjecanja, priprema, a ovaj rezultat i medalja su nagrada Jani za sav uloženi trud. Jesam li očekivao medalju? Moram reći da jesam jer kao trener imao sam sve pokazatelje koji su nagovještavali da Jana pripada u sami vrh svjetskog plivanja", izjavio je njezin trener Ivica Anroić Johnny.

Janu Pavalić i Jeru Hribara čeka još utrka na svjetskom juniorskom prvenstvu. Jana će nastupiti na 50 slobodno, a Jere na 100 slobodno.

Linker
06. ožujak 2024 03:39