U Medveščaku je teško izdvojiti svih poimence, a nema ni potreba jer sve što rade rade kao kolektiv i pritom je vrlo lako “otkriti tajnu uspjeha” - velika ljubav i naporan rad

 RANKO šUVAR/CROPIX
NAJVIŠE AMBICIJE PLIVAČICA

‘Sanjamo Olimpijske igre u Parizu. Jako smo dobre, a gdje god da dođemo smo daleko najmlađe‘

Klub sinkroniziranog plivanja Medveščak niže uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni
Piše: Mila ŠušnjarObjavljeno: 04. svibanj 2022. 12:20

Klub sinkroniziranog ili - po novom - umjetničkog plivanja Medveščak u 20 godina postojanja postigao je brojne uspjehe unutar Lijepe naše, ali i šire. Iako sinkronizirano plivanje nije popularno u Hrvatskoj, svi iz ovog kluba iz godine u godinu trude se raditi na razvitku tog vrlo složenog, ali i - kako ga opisuju - prelijepog sporta. Njihovi rezultati dokaz su da to rade na najbolji mogući načina, a tajna njihovog uspjeha zapravo i nije tajna. Za uspjeh su potrebne dvije stvari - ljubav i upornost, u Medveščaku imaju oboje.

- I mi trenerice i djevojke plivačice prije svega to volimo. Da nema te ljubavi, ne bi se mogle baviti ovako zahtjevnim sportom. S druge strane, tu je rad i želja da iz dana u dan budemo sve bolje - objašnjava dugogodišnja trenerica kluba Ana Novak.

Žetva medalja

Na Prvenstvu Zagreba za seniorke prije desetak dana plivačice Medveščaka bile su uvjerljivo najbolje. U bogatu riznicu medalja dodale su zlato, srebro i broncu u solu, po zlato u duu, timu i kombinaciji. Seniorke će uspjeh s gradskog prvenstva pokušati ponoviti i na PH u Splitu 7. i 8. svibnja.

image

Reportažaa o sinkroniziranim plivačicama Medveščaka

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Osim što je trenerica u Medveščaku, Novak je godinama bila i izbornica reprezentacije s kojom je između ostalog osvojila i prvu hrvatsku medalju na velikom natjecanju. U disciplini highlight hrvatske su sinkro plivačice osvojile broncu u konkurenciji mediteranskih zemalja. Među brončanim plivačicama bile su i plivačice Medveščaka koji redovito daje puno reprezentativki. U svakoj kategoriji od 12 plivačica bude minimalno pet plivačica ovog kluba.

image

Trenerica Ana Novak na Mladosti

RANKO šUVAR/CROPIX

Jedna od reprezentativki Medveščaka je i Lana Palijan koja sinkronizirano plivanje trenira već 12 godina, dok je plivati počela sa sedam. Uz sinkronizirano plivanje je odrasla, završila gimnaziju s prosjekom 5,0 i upisala Kineziološki fakultet.

image

Lana Palijan

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

- Kada trebam puno učiti nikad ne propuštam trening nego uvijek ili ostanem dulje budna ili se ustanem ranije pa učim. Uz KIF planiram upisati i biologiju te naravno cijelo vrijeme biti i na bazenu. Želja mi se razvijati kao trenerica - govori Palijan koja već sada trenira jednu manju grupu i sanja o tome da jednog dana postane izbornica reprezentacije.

image

Klara Silobodec

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Na treningu sa seniorkama bila je i Lara Doko, 13-godišnjakinja koja se natječe u kategoriji mlađih juniorki. Ponekad je, kaže, teško uskladiti školske obaveze i treninge, ali to ju ne sprječava da bude uspješna sportašica. Da nije uvijek lako, potvrđuje i 17-godišnja Klara Šilobodec...

- Cilj mi je otići na Olimpijske igre u Pariz 2024. godine i nastaviti trenirati sinkronizirano plivanje toliko dugo koliko mi tijelo to bude dopuštalo. Također, ganjam taj neki cilj da odem u Ameriku na studij tako da nastojim uvijek imati najbolji balans između škole i treninga - govori Šilobodec.

Dvije pruge su premalo

Olimpijske igre zajednički su cilj trenerice Novak i njenih plivačica Klare Šilobodec i Antonije Huljev. Nadaju se odlasku na kvalifikacije na kojima će okvirno vidjeti gdje trenutno stoje.

image

Zagreb, 300422.
Bazen na Mladost, Jarunska.
Reportaza o sinkroniziranim plivacicama Medvescaka.
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

RANKO šUVAR/CROPIX

- To nam je velika želja i san. Vremena imamo, djevojke su još mlade i gdje god da dođemo na seniorsko natjecanje one su daleko najmlađe - ističe Novak.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Iste te djevojke koje sanjaju o odlasku na Olimpijske igre dobar dio treninga odrađuju u dvije pruge, a to nije, objašnjava Novak, niti približno dovoljno, s obzirom na to da se natjecanja odvijaju u 25x25 metarskom bazenu. Ipak, zahvalni su zagrebačkom savezu sinkroniziranog plivanja što im je omogućeno i to malo pruga za trening. Također, treba spomenuti i roditelje koji su neizmjerna podrška svojoj djeci te im financiraju putovanja na natjecanja i sportsku opremu.

image

Lara Doko

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

- Snalazimo se i koristimo ono što imamo na najbolji mogući način - naglašava Novak koja s ostalim trenericama u klubu već godinama odgaja brojnu djecu, prije svega, u zdrave sportske ličnosti sa smislom za kolektivni rad, razumijevanje i toleranciju.

U Medveščaku je teško izdvojiti svih poimence, a nema ni potreba jer sve što rade rade kao kolektiv. I zaista, nema tu tajne uspjeha. Bitna je samo ljubav prema sportu, kod njih ta se ljubav vidi u svakom pokretu svake plivačice i za sada jedinog sinkro plivača...

Linker
01. lipanj 2024 03:50