Antonio Đaković

 JONATHAN NACKSTRAND Afp
LIJEPE VIJESTI

Mlada Zagrpčanka na Euru oborila državni rekord, briljirao Hrvat koji pliva za Švicarsku

Antonio Đaković isplivao je drugo vrijeme polufinala na 200 slobodno, odmah iza senzacije u Rimu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. kolovoz 2022. 19:58

Lijepe vijesti za naše plivanje četvrtog dana kontinentalne smotre u glavnom gradu Italije. Mlada Zagrepčanka, Ana Blažević (19) osvojila je ukupno 12. mjesto na 200 prsno. Štoviše, s nacionalnim rekordom!

Od hrvatskih predstavnika, u bazen su u nedjelju uskočile Emina Kajtaz i Ana Blažević. Nažalost, Emina je na 100 leptir jedina od 25 plivačica u kvalifikacijama diskvalificirana, ali zato je Ana Blažević osigurala poslijepodnevni dolazak na bazen Foro Italico. To znači, u njezinom slučaju odnosno disciplini 200 prsno - polufinale! Realno, za sadašnji trenutak hrvatskog plivanja, plasmani u polufinale seniorskog EP su zapravo i najviši domet. Tako promatrano, Anin rezultat odnosno ulazak u krug 16 najboljih plivačica ove discipline je uspjeh.

Ana Blažević je bila točno 16. u kvalifikacijama, iako je imala 17. vrijeme. Međutim, budući da su u prvih 16 bile tri Talijanke, a dopušteno je u polufinalu imati samo po dva ili dvije plivača/plivačice iz iste države, Ana je izborila polufinale. Njezino kvalifikacijsko vrijeme 2:28.96 joj je bilo drugo najbolje u karijeri do tog trenutka. Naime, nešto ranije ove godine je plivala gotovo pa sekundu brže - 2:27.72, što je tada bilo i hrvatski rekord. Očito je mlada plivačica PK Maksimir čuvala ono najbolje, još brže od toga, za polufinale. I dokazala je to. Isplivala je 2:27.29 ili novi nacionalni rekord! Na prvom je okretu, nakon 50 metara bila u najbolje tri u svojoj polufinalnoj skupini. Ukupno je na koncu osvojila dvanaesto mjesto u Europi, to je već solidan rezultat.

image

Ana Blažević

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Što se ostalih današnjih utrki tiče, rumunjsko čudo, svjetski rekorder na 100 metara David Popovici, plasirao se i u finale na dvostruko dužoj dionici. Sasvim očekivano. Prema formi iskazanoj ove godine, baš se sumnjamo i u još jednu Davidovu medalju. Štoviše, zlatnu budući da ima i uvjerljivo najbrže vrijeme kvalifikacija. Švicarski Hrvat Antonio Đaković, inače član riječkog Primorja EB, ali koji pliva pod švicarskom zastavom, izborio je finale ove discipline i to s drugim vremenom ili zaostatkom 41 stotinke iza Popovicia. Mađar Kristof Milak nije izborio finale, odnosno u statusu je druge pričuve.

Na 200 prsno prvakom Europe je postao Britanac James Wilby, njegovo prvo europsko zlato, dok je na 200 slobodno kod plivačica najbrža, s osobnim rekordom popravljenim za gotovo sekundu Nizozemka Marrit Steenbergen. Nedjelja je završila uvijek atraktivnim finalom muških štafeta 4x100 slobodno i novim velikim slavljem talijanskog plivanja koje apsolutno vlada ovim Europskim prvenstvom.

Linker
12. lipanj 2024 23:28