NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Žapci su u Šibeniku odigrali najbolju utakmicu sezone. Trener: ‘Ne znam jesu li nas domaći podcijenili...‘

Mladost nikada nije u samostalnoj Hrvatskoj bila ispod 4. mjesta. Ostat će te brojke vrijediti i dalje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. ožujak 2024. 09:27

Ove je sezone vaterpolsko društvo sa Save uspjelo ispasti u kvalifikacijama Eurokupa, nisu se plasirali ni na Final Four domaćeg kupa, u Premier ligi im slijedi grčevita borba za ostanak u regionalnoj eliti. U domaćim vodama trpjeli su poprilične udarce, poraze u Zagrebu (Primorje EB, Solaris, čak i Mornar). Kada su prošlog tjedna izgubili doma i treću ovosezonsku utakmicu od Solarisa i to 9:13, ali tada u prvom susretu četvrtfinala domaćeg doigravanja, nema tih tko nije “otpisao”.

Logično je bilo i “kopati” malo po povijesti, pa notirati kako Mladost nikada nije u samostalnoj Hrvatskoj bila ispod 4. mjesta u državi. U biti, još od 1987. kada su u tadašnjoj državi bili sedmi, nisu bili ispod četvrtog mjesta.

Jesu li ih podcijenili?

Ostat će te brojke vrijediti i dalje. Naime, u utorak navečer u “vrućoj Crnici”, pred kojih 200-300 navijača među kojima je bilo i glasnih Funcuta, Žapci su odigrali... čudesnu utakmicu! Takvima ih još nismo vidjeli ove sezone. Odgovorno, požrtvovno, na atomski pogon jer tako je jedino moguće objasniti 32 minute visokog presinga. Odigrali su sportski prkosno. U Šibenik su došli pokazati i dokazati, sebi, pa drugima, da oni možda nisu momčad za trofeje, ali bogami nisu ni sastav koji će se boriti za..., neka se nitko ne uvrijedi, ali... 5. mjesto u Hrvatskoj. Biti u nas peti možda nekome i može biti dobro u nogometu recimo (nekome), ali u vaterpolu... Nikome! Mladosti sigurno ne.

- Ne znam jesu li nas ili ne domaći podcijenili, to ne mogu reći. No, jednako tako moram biti iskren i spomenuti ipak i da mi nismo odigrali nešto spektakularno - “spušta loptu na vodu” trener Damir Vincek. Neposredno nakon što su njegovi igrači u Crnici slavili s 5 golova prednosti, 14:9.

- Bili smo malo smireniji, agresivniji na šutu, vratara koji je dosta toga obranio...

Zanimljivi mladi igrači

Da dosta toga... Sunara je “skinuo” između inog dva peterca! Ono primarno što valja istaknuti u igri Zagrepčana u Šibeniku je fanatična borbenost, nevjerojatna količina plivanja. Od prve do posljednje sekunde. Da je kojim slučajem Mladost pobijedila s “samo” 3 razlike i time ukupno poražena u četvrtfinalu, ocjena igre, uloženog truda igrača i pohvala za to - ostala bi ista! Ma, nije problem izgubiti. To se događa u sportu, ali boriti se, dati maksimum znanja, sposobnosti, iskazati volju i utrošiti posljednji miligram energije, e to je bilo itekako vidljivo i to je vrijedno pohvale. Ponavljamo, čak i neovisno rezultatu, iako je dakako i on nagradio mladostaše. To je bilo presudno u Crnici. Energija, volja, trud, silan rad.

- To smo mi pokušali i u Zagrebu, a sad smo u Šibeniku išli na to i da malo izmorimo domaćina. No, imali smo vrlo rano i dvojicu igrača po dvije osobne, pa sam morao čuvati jednog Bajića i Solju - napominje trener Vincek.

Postoji i još nešto što nam se svidjelo u igri Mladosti u Šibeniku, pa i u trenerovim nastojanjima općenito. Davanje prilika mladim igračima, iz klupskog podmlatka, a ondje ima vrlo zanimljivih igrača. Mali Toni Bušić, 18 godina, lijeva strana, odličan šut. Bartul Bučević će za mjesec dana proslaviti 18. rođendan. To je put Mladosti i to valja forsirati, davati prilike mladima koji imaju kvalitete i osjećaju pripadnost ovom klubu. Ne, neće Mladost ove sezone ništa osvojiti. U polufinalu Prvenstva Hrvatske protiv Jadrana su im šanse minimalne, predstoji im težak sljedeći tjedan i turnir Premier lige, ali Šibenik je dokazao da u sastavu Mladosti ima “krvi u tijelu”, da im nije svejedno, da imaju i kvalitete, volje, želje. Na ovomu mogu graditi svoju priču.

Linker
21. ožujak 2024 09:27