BOZO RADIC Cropix
PRVENSTVO HRVATSKE

Totalna drama u završnici! Jadran nakon peteraca slavio usred Gruža protiv Juga, nastavlja se luda bitka za naslov

Atmosfera, ponovo, ona prava, gledatelja najviše ove sezone u Dubrovniku. Debelo iznad 1.000
Piše: Davor BucnonićObjavljeno: 17. svibanj 2022. 20:45

JUG AO - JADRAN 14:16 (4:1, 1:5, 4:3, 2:2 - 3:5 5m)

JUG AO: Popadić (12 obrana), I. Vukojević, Fatović 2 (0), Burđelez, Joković 2, Papanastasiou 1, Tomasović, Argyropoulos 4, Kržić, Kakaris, Benić 1, Žuvela 1, Jurišić, Zvono. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: Marcelić (7+1 obrana), Burić 4, Marinić Kragić 1 (1), Čagalj 1, Butić, Pejković, Bukić 1, Harkov, Delić 2, Dobud, Šetka 1, A. Dužević 1, Anić, Dodoja. TRENER: Mile Smodlaka.

RASPUCAVANJE PETERACA: 11:12 Harkov, 12:12 Papanastasiou, 12:13, Butić, 13:13 Joković, 13:14 Šetka, Fatović - Marcelić brani, 13:15 Dobud, 14:15 Argyropoulos, 14:16 Marinić Kragić


Splićani su se vratili. Dubrovčani nisu su potvrdili pobjedu (11:10) iz prve finalne utakmice u Splitu. U Gradu su, u drugoj, bili bolji gosti nakon ruleta peteraca 16:14 i u petak pod Marjanom obje momčadi kreću s početnih pozicija za 31. prvaka Hrvatske.

Atmosfera, ponovo, ona prava, gledatelja najviše ove sezone u Dubrovniku. Debelo iznad 1.000.

Prvi napad bio je za Jadran, šutom ga je završio Harkov za dobru prvu obranu Popadića, uzvraća Marcelić koji brani igraća više Fatoviću. Ponovo Popadić brani Kharkovu i u drugom napadu Juga - vodstvo. Žuvela pogađa za 1:0. Treći napad i 2:0, Benić s desnog vanjskog. Jug je silovito krenuo i u obrani u napadu.Već u sljedećem napadu 3:0 (Argyropoulos, igrač više). Euforičan nalet Juga smiruje Bukić za 3:1, samo 37 sekundi prije kraja četvrtine. Ipak, Papanastasiou s desnog vanjskog dijagonalom zaključuje prvu četvrtinu s Jugovim vodstvom od 4:1. Igra u obrani i pet intervencija Popadića omogućili su sjajno otvaranje domaće momčadi.

U ovakvim utakmicama luksuz je primiti pogodak s dva metra, a to je napravio Dužević (4:2). Marcelić lijevo visoko brani peterac Fatovića, a sljedećem napadu peterac za Jadran realizira Marinić-Kragić. Tako je to u vaterpolu ne pogodiš za 5:2 i primiš za 4:3. Trener Kobeščak je odmah zatražio minutu odmora i dogovora. Crna rupa jugaša u drugom dijelu postajala je sve veća, Burić je jedan odbijanac smjestio u mrežu i serijom od 3:0 Jadran je izjednačio da bi potom Butić kaznio isplivavanje Popadića i Jadran je nastavio seriju došavši do vodstva od 5:4. Jugu sada više ne ide ni realizacija igraća više, a raspala se i obrana. Razgoropadili su se gosti i ponovo Burić sada za veliku seriju i veliko vodstvo Jadrana od 6:4. Iz nokauta u posljednjim sekundama poluvremena Juga na noge vraća Fatović. Ovih 8 minuta Jadran je dobio s 5:1 !?

U prvom napadu u trećoj četvrtini sa 6 metara sa sredine Burić je iznenadio Žuvelu ispred sebe i Popadića na vratima za – 5:7. Argyropoulos s igračem više pogađa za 6:7. Prije izjednačenja Joković (7:7) dvije sudačke odluke podigle su kose na glavi prvo Kobeščaku, a potom i Smodlaki. Delić s druge stative s pola metra uspijeva ugurati loptu u mrežu serviranu s drugog krila (7:8). Utakmica je već sada opravdala najave i ispunila sva očekivanja. Pustiti Jokovića, koji istina više nema top u ljevici ali ima sva drugi je nepromišljen potez gostiju, Maro s desnog vanjskog provlači lopti uz lijevu vratnicu Marcelića (8:8). Papanastasiou 25 sekundi prije kraja treće dioice nije donio novo vodstvo Juga da bi Burić 13 sekundi prije kraja četvrtine pogodio za novo vodstvo Jadrana. No, samo dvije sekunde prije konca te dionice, Argyropoulos šutom iz prekršaja na vanjskoj poziciji, s Čagljom na ramenima, pokazuje zašto je izabran u sedmorku olimpijskog turnira u Tokiju. U posljednjih 8 minuta ušlo se s 9:9.

Tko je došao, nije zažalio, u 24 minute vidjeli su sve lijepog i uzbudljivog. Zanimljivo, sve prve lopte isplivali su gosti. I u tom prvom napadu, u 28. sekundi igre sa srednjeg vanjskog, "žabicom" je Šetka odveo svoje na 10:9. pa Čagalj s igračem više, s druge vratnice i na 11:9. Jadran ostaje bez dva igrača i to koristi Fatović (10:11). S igraćem više 2.09 min prije kraja s lijevog krila Argyropoulos izjednačava na 11:11. Smodlaka na 38 sekundi prije kraja utakmice i 12 sekundi do kraja napada Jadrana traži minutu dogovora.Šut, nemo pogotka, lopta se odbija u ruke gostiju koji imaju puni napad do kraja i.. ne uspijevaju šutirati.

Pobjednika su odlučili peterci, a ondje je bila dostatna jedna velika, prava obrana Marcelića i to kapetanu jugaša Lorenu Fatoviću za veliko slavlje jadranaša usred Gruža.

Vjekoslav Kobeščak, trener Juga AO:

- Krenuli smo odlićno i onda nam se dogodi taj pad u drugoj četvrtini. Previše smo primili u seriji. Kasnije smo se previše trošili da bi se vratili. Jadran je bio bolji, a mi ćemo se ponovo, vjerujem, vratiti u petak u Splitu

Nikša Dobud, centar Jadrana:

- Ovo je strašno važna naša pobjeda, mislim najvažnija i odlučujuća u finalnoj seriji. Nismo izgubili glavu ni kad smo prvu završili u minusu od tri gola, ostali smo pribrani i uspjeli s okrenuti i pobijediti.

Anđelo Šetka, kapetan Jadrana:

- Fizički i psihički teška utakmica, kako nama tako i njima. Pribrali smo se nakon minusa od 1:4, dobro reagirali i pokazali momčadsku snagu. A peterci su mogli poći i na Jugovu stranu. Bila je drama, ali tako je to u našim utakmicama. Neka gledatelji uživaju kada mi patimo, ha, ha. (dbu)-

Linker
19. travanj 2024 02:09