Jerko Marinić Kragić

 JAKOV PRKIC Cropix
PONOVO NA TRONU

Tko kaže da na Poljudu nema veselja? Splićani prvaci Hrvatske, Kanađanin prije kraja napravio nemoguće

Jadran je pobijedio i lakše nego što se moglo očekivati
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. svibanj 2024. 20:38

JADRAN - JUG ADRIATIC OSIGURANJE 11:8 (3:1, 4:3, 2:2, 2:2)

SPLIT - Plivalište Poljud. Gledatelja 1.500. Suci: Margeta (Kranj) i Bura (Šibenik). Opunomoćenici: Bebić (Split) i L. Vuletić (Dubrovnik).

JADRAN: Anić, Čagalj, Marinić Kragić 3 (2-2), Biljaka, Butić, Pejković, Bukić, Harkov 3, Radan, Vrlić 1, Fatović 4, Dužević, Marcelić (12 obrana), Berehulak. TRENER: Jure Marelja.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (10 obrana), Prkoča, Djerkovic, Lazić 2, Joković 2, Mozara 1, Daube, Cabanas 1, Kržić, Burić 1, Grgurević, Žuvela, F. Čubranić, Burđelez. TRENER: Vjekoslav Kobešćak

PETERCI: Jadran 2-2, Jug Adriatic osiguranje -.

OSOBNE POGREŠKE: Jadran 20, Jug Adriatic osiguranje 14. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Čagalj (28), Kržić (29), Marinić Kragić (31), Butić (32).

REALIZACIJA IGRAČE VIŠE: Jadran 5-10 (50%), Jug Adriatic osiguranje 7-18 (38%)


Tko veli da na Poljudu nema veselja! No, u bazenu dakako. Ostao je najvrjedniji pokal hrvatskog vaterpola u Splitu, Jadran je i u trećoj utakmici finalne serije državnog prvenstva svladao dubrovački Jug Adriatic osiguranje. Lagano, lakše od očekivanja, Gospari su se doimali poput balona koji se sve više praznio u ovoj seriji, što je i dovelo do toga da smo prvi put nakon 4 godine novog vaterpolskog prvaka države dobili u samo tri utakmice. Samo je toliko bilo dovoljno.

Ono što je u startu bilo drukčije u odnosu na prve dvije finalne utakmice je povratak Luke Bukića u momčad Jadrana. Podsjetimo, Bukić je početkom ožujka slomio ruku, te ga od tada jasno nije bilo u momčadi. Trener Marelja ga je uvrstio u zapisnik. No, Jadran je ipak nedostajao jedan igrač. Crnogorski ljevak Đuro Radović je u prijašnjem finalu dobio malo jači udarac, te nije bio spreman za ovaj susret.

image

Jadran - Jug Adriatic

JAKOV PRKIC Cropix

Prvi su pogodak u inače sablasno mirnom Poljud, s ne do kraja ispunjenim tribinama, bez ikakvog navijanja, te su se savršeno jasno mogli čuti treneri i njihovi naputci, poveli gosti. Maro Joković za 0:1 u korist gostiju. Tako je to bilo do sredine prve četvrtine, a tada su počele pogreške jugaša. Prvo, potpuno zaboravljen (iako je bio igrač više) centar Vrlić na 2 metra (1:1). Niti minutu kasnije jedan, kako to u vaterpolu vele "jeftin" gol, odnosno kontra koju je povukao Zvonimir Burić po desnoj strani, poslužio sjajno Fatovića, a ovaj jasno da ne griješi, (2:1). Potom Žuvela radi prekršaj u napadu, pa još jedna kontra Jadrana, točnije Pejkovića kojeg Žuvela sustiže, ali na nepropisan način - peterac čist ko‘ suza. Kazneni udarac siguro je u gol pretvorio Jerko Marinić Kragić. Kada svemu ovomu pridodamo da je u prvih 8 minuta dubrovački sastav imao realizaciju igrača više tek 1-5, a vratar Jadrana, Zagrepčanin Ivan Marcelić sjajnih 6 obrana, od kojih dvije u razmaku 4 sekunde, jedan s "zicera" ili 2 metra, onda je sve tako sublimirano, 3:1 za Jadran savršen rezultat za Gospare.

Sljedeću je četvrtinu opet golom otvorio veteran Maro Joković (3:2), ali slaba je to korist Dubrovčanima kada stranci griješe. Daube je prvo zapucao napad s igračem više u blok, pa napravio prekršaj za isključenje, ali je odmah potom napravio i novim nije dopustio nastavak akcije Jadrana, a to je onda peterac kao kazna (Marinić Kragić, 4:2). Malo kasnije, u svom stilu s lijevog krila Loren Fatović pogodio za plus tri (5:2).

image

Jadran - Jug Adriatic

JAKOV PRKIC Cropix

Jugaše je u "igru" vratio purger Franko Lazić s dva uzastopna gola, oba s igračem više, s lijevog vanjskog (5:4), ali ta je nada jugaša bila kratkog vijeka jer "zapaprio" im je njihov učenik, Loren Fatović. Sada je on postigao dva gola zaredom, za vodstvo Jadrana 7:4 na polovici utakmice.

Fatović, najbolji hrvatski vaterpolist danas, u pola je utakmice već imao 4 postignuta gola, vratar Marcelić 7 obrana, Marinić Kragić dvaput siguran s 5 metara, Butić i Pejković sjajni u bloku, Vrlić je zaradio 5 izbačaja, igrač više Splićana 5-7.

A na drugoj strani, Jug Adriatic osiguranje s iznimkom donekle Jokovića i Lazića... ništa! Oni najbolji ili od kojih bi se to očekivalo, nisu to bili te splitske večeri, na njih se nije mogao trener Kobešćak. Djelovali su na trenutak jugaši čak i zbunjeni, dezorijentirani u obrani.

image

Jadran - Jug Adriatic

JAKOV PRKIC Cropix

Ne nužno samo u obrani, bili su takvi jugaši i u napadu. Nakon što je Cabanas "na mišiće" nekako ugurao loptu u gol s igračem više (smanjenje na 7:5), sredinom treće četvrtine je gost imao napad s dvojicom igrača više! Ma kakvi, ni to im nije dovoljno. Štoviše, Daube nesmotreno je zamalo i izgubio loptu, pa su šeprtljavo zapucali prema golu. Ne trebamo valjda napisati - bezuspješno. Kako se to u napadu radi, i to s jednakim brojem igrača, pokazao je Kosta Harkov. Topovski udar s desnog krila za 8:5 vodstvo Jadrana. Do kraja ove četvrtine postignuta su još dva pogotka - Burić za jugaše, te Marinić Kragić za domaćina, tako da je uoči zadnjih 8 minuta ostalo plus 3 za Jadran. Korak, koračić do obrane naslova.

Tri razlike je bilo i pet i pol minuta prije kraja, nakon gola Harkova iz trećeg napada u istoj akciji (8:5). Četiri minute prije kraja, jugaški Kanađanin Bogdan Djerkovic uspjeva nemoguće, s jednog metra ne pogađa gol! Počeli su na ovo gosti i dodatno griješiti, prekršajem u napadu, brzanjem, u biti su se, ako ćemo biti slikovitiji, počeli koprcati iako su svjesni da su upali u živo blato. No, dosta o poraženom. Sva i kompletna pozornost, kako i dolikuje, pripada ipak pobjedniku, prvaku. A to je Jadran kojeg će se i sljedećih godinu dana oslovljavati s - prvak Hrvatske!

Pojedinačne nagrade

Još su dva trofeja ostala u Splitu odnosno pripala su igračima splitskog kluba. Onaj za najboljeg igrača finalne serije tako jasno da je pripao Dubrovčaninu pod kapicom Jadrana, Lorenu Fatoviću, najboljem igraču Hrvatske, dok je trofej za prvog vratara zaslužio Zagrepčanin, Ivan Marcelić, vratar prvaka države. (db)

IZJAVE VATERPOLISTA

Loren Fatović (Jadran):

- Mislim da smo stvarno zasluženo osvojili naslov. Ponovo smo kontrolirali utakmicu od samog starta. Mislim da je nakon onog poraza u polufinalu od Mladosti, malo tko očekivao da ćemo uopće osvojiti naslov prvaka, a kamoli da ćemo to napraviti s 3-0. Ovo je naša velika pobjeda. Bili smo prava ekipa od početka sezone do kraja. Zajedništvo nas je krasilo cijelo vrijeme, zatim sad u finalu agresivnost u obrani, Marca je branio izvanredno, te i njemu skidam kapu. Pokazali smo da smo najbolji.

Ivan Marcelić (Jadran):

- Teško je naći prave riječi i sad nešto "mudrovati". Odigrali smo sve tri utakmice stvarno super, na visokoj razini. Ispoštovali smo do kraja dogovor koji smo imali i to nas je na kraju i dovelo do ovog rezultata. Jest slađe obraniti naslov, ali i teže. Kad si prvi svi gledaju kao da te "skinu", svi gledaju na vas kao da ste "lovina". Imamo jako puno pojedinačne kvalitete koje smo uspjeli pretočiti u momčadsku igru.

Maro Joković (Jug AO):

- Iskreno, došli smo mi s određenim očekivanjima na ovu utakmicu, ali naša energija u cijeloj finalnoj seriji nije bila na razini na kakvoj bi trebala biti. Ne onakva kakva bi trebala biti da se pobijedi Jadran. Mislim da su oni u tri utakmice pokazali i više no jasno da su kvalitetniji u ovom dijelu sezone. Zasluženo su osvojili Prvenstvo Hrvatske. (db)

Linker
28. svibanj 2024 20:46