RONALD GORSIC Cropix
OPASNO ‘VISI‘

Uzburkalo se u Zagrebu, hoće li uskoro doći do smjene trenera? ‘Nismo od proljeća napravili bitniji pomak‘

‘Činjenica je da ne možemo biti zadovoljni ni igrama, ni rezultatima‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. studeni 2023. 11:12

Minulih dana, pače i tjedana u Zagrebu je bilo netipično ugodno i toplo za ovo doba godine. Temperatura visoka. Doduše, sinoptičari predviđaju neko zahladnjenje, možda već ovog petka, no na bazenu uz Savu se temperatura već sada poprilično spustila. Ne temperatura vode, s kotlovnicom je sve u redu, ali u bazenu i kada je vaterpolo u pitanju... Nije u redu.

Vaterpolisti Mladosti u srijedu su pretrpjeli još jedan poraz. U Premier ligi, od riječkog Primorja EB (8:10). U tom natjecanju 4. poraz od 6 utakmica. Od istog suparnika drugi poraz u 10 dana, sve doma. U cijeloj pak sezoni 7. poraz od 12 utakmica. Brojke ne lažu, a one sve upućuju na vrlo vjerojatan samo jedan epilog. Igrača je puno previše da bi ih sve mijenjali, a i nemoguće je. Što se onda radi u takvim situacijama? Sve vam je jasno.

- Stanje u klubu nije dobro od ako ćemo poći s financijske strane jer nas Grad Zagreb sve manje i slabije prati, a nažalost unatoč velikim naporima koje smo učinili u marketinškom pogledu, nismo naišli na zainteresiranost sponzora - u početku će dr. Mladen Miškulin, predsjednik Mladosti. Potom smo "krenuli" na ono aktualnije. Loše igre, odgovarajuće tomu i takvi rezultati, te posljedice koje one povlače za sobom.

- Uprava kluba koja se i inače redovno sastaje, učinit će to tijekom sljedećeg tjedna ponovo, te ćemo zauzeti stav i donijeti konkretne odluke. Činjenica je da ne možemo biti zadovoljni ni igrama, ni rezultatima. Mi nažalost od proljeća još nismo napravili neki bitniji pomak naprijed. U utakmici u srijedu nismo vidjeli u momčadi neku sinergiju, koheziju. Svjesni smo i ne tražimo lov na trofeje ove sezone, ali ne i ovo. Mislim da je tu bilo i nekih pogreška u pogledu zakašnjelih priprema tijekom ljeta. Ono što mene i upravu kluba sigurno raduje da mi ipak imamo na širem popisu 8-9 mladih igrača, iz naših redova, koji jako dobro konkuriraju za prvu momčad, pa i igraju s onim starijima, odnosno iskusnijima. Kod naših mladih igrača je zamjetan velik trud i to valja naglasiti, to je naš dobar dio i naša budućnost - veli predsjednik dr. Miškulin.

image

Zoran Bajić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Istina je, kako je to nedavno rekao još uvijek aktualni trener Zoran Bajić, da se konačna ocjena daje, crta podvlači u svibnju, na kraju sezone. U svakom sportu jest tako, ali je i činjenica da u studenom način kako izgleda, kako igra Mladost, rezultati koji postiže i plasman koji ima u poretku Premier lige (uz ispadanja u ranijim natjecanjima) ne sluti da bi svibanj 2024. mogao biti bitno bolji od studenog 2023. Ukoliko se baš ništa ne odluči sada, u studenom, tada bi se u svibnju sljedeće godine moglo govoriti o nepoduzimanju odgovarajućih koraka kada je za takvo što bilo vrijeme.

- Mi smo nažalost nakon prošle sezone koju smo završili na 4. mjestu, upali ne u sivilo, već bi ja rekao u crnilo - vrlo je jasan bio predsjednik mladostaša, dr. Mladen Miškulin.

Dakako da niti jedan ozbiljan klub neće prvo kroz medije najavljivati ili objašnjavati neke poteze, prije nego o njima raspravi čelništvo. Stoga se ovaj novinar usuđuje s ponešto iskustva zaključiti sljedeće. Od sljedeće sjednice klupske uprave Mladosti je za očekivati ili odluku o razrješenju dužnosti sadašnjeg trenera prve momčadi ili bi mu pak mogli deklarirati "...puno povjerenje uprave...". To vam dođe na isto jer u sportu kada uprava nekog kluba objavi da trener uživa "njihovo puno povjerenje", znači da je bivši. Pitanje je samo trenutka objave.

Činjenica je da se Zoranu Bajiću već bila zaljuljala stolica ove sezone. Razloga za to je nekoliko, a temeljni su - ispadanje iz Europe još u kvalifikacijama za Eurokup, pa onda još i u kvalifikacijama za Final Four Hrvatskog kupa. I to kvalifikacijama domaćeg kupa koje su bile odigrane u Zagrebu.

Nadalje, pogledajmo koga je sve Mladost uopće dobila ove sezone. U kvalifikacijama Eurokupa samo amaterski sastav njemačkog Potsdama (23:9), ali su zato "legli" od grčkog Apollona (7:15) i Barcelone (11:12).

U kvalifikacijama Hrvatskog kupa su svladali samo Medveščak koji nije baš mjerilo kvalitete, ne za Mladost (15:7), te KPK (12:8). No, zato su izgubili od Primorja EB (16:17 petercima).

U Premier ligi, Mladost je svladala samo Mornar (14:9) klub koji nema niti jednu pobjedu i šokantno, Jug Adriatic osiguranje kojeg su uhvatili na "krivoj nozi" (18:16 petercima). Izgubili su međutim opet od Solarisa i Primorja EB, kao i od dva Jadrana. Iz Splita i Herceg Novog.

Još je nešto malo odveć vidljivo u igri mladostaša, a to je pad u zadnjoj četvrtini ili drugoj polovici utakmice. Primjerice, protiv Apollona rezultati zadnje dvije četvrtine su bili 1:4 i 0:5. U oba poraza od Primorja EB, zadnje četvrtina 2:5. Protiv Solarisa 1:3. Možda malo previše puta da bi bilo slučajno.

U svakom slučaju, zahladilo je i "uzburkalo" se u bazenu uz Savu.

Linker
20. svibanj 2024 00:14