Jug je pobijedio Vasas, ali s minimalnom razlikom

 TONCI PLAZIBAT Cropix
VATERPOLSKA SCENA

Triježnjenje nakon svjetskog zlata: Hrvatski prvak doživio poraz, ostali su mogli proći i puno bolje

Tri hrvatska kluba su nakon reprezentativne stanke od tri mjeseca nastavili europska natjecanja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. ožujak 2024. 15:34

Najbolji hrvatski klubovi, to su oni koji još uvijek igraju u Europi, ali koji po našem sudu doista i jesu u ovom trenutku tercet najboljih, Jadran, Jug Adriatic osiguranje i Primorje EB nakon tri mjeseca su se vratili jakim, “ozbiljnim” utakmicama.

Istina je naime da su prethodno Splićani i Dubrovčani odigrali četvrtfinalne utakmice domaćeg doigravanja, ali... Za obje momčadi je to ipak bila šala mala. Neka se ne uvrijede Zadrani i Korčulani, ali pobjede Jadrana nad Zadrom 1952 (18:6 i 15:5) ili pak jugaša nad KPK (18:10 i 17:8), malo govore u prilog tezi da su to za momčadi trenera Marelje i Kobešćaka bile ipak samo malo jače zagrijavanje. Ništa više i teže.

Sad dolazi Sukno s Pro Reccom

Zato smo napomenuli da su europske utakmice naša tri kluba prošli petak zapravo prve prave utakmice nakon puna tri mjeseca. To je praktički nova sezona! Takvom ju je učinila neuobičajeno dugačka stanka poradi EP u Hrvatskoj i SP u Dohi. Nakon tri mjeseca znati u kakvom su vam stanju igrači, momčad, enigma je za njihove trenere, kamoli novinara. Upravo stoga nije baš ni uputno nakon samo jedne utakmice izvlačiti i neke dubokomisaone zaključke.

U Ligi prvaka je Jadran gostovao kod Novog Beograda, momčadi pune reprezentativaca Srbije, Grčke, Crne Gore i Španjolske. Od Španjolaca je ondje doduše “samo” jedan, ali taj jedan je nuklearni reaktor. Alvaro Granados, “višecijevni bacač granata”, najbolji španjolski strijelac, čovjek koji je Furiji svojim pogocima u završnici ZG finala EP donio zlato, potvrdio je svoju klasu protiv jadranaša. Uništio ih je. Dao je više od trećine svih golova srpskog prvaka. Završilo je 15:12, Granados je u to ugradio šest komada.

- Iako smo ga markirali, njega je zaista teško zaustaviti. Blokom, izlaskom na njega, nađe uvijek načina, agresivan je, plivački je spreman, zaista jedan igrač za divljenje. Žao mi je što ga nismo uspjeli zaustaviti, jer on je u principu kad zbrojimo i ta prevaga koja je donijela utakmicu na njihovu stranu. Mislim da u svijetu trenutno nema takvog igrača - ishvalio je s pravom Granadosa trener Splićana, Jure Marelja.

Da, Granados je sigurno bio jedna od prevaga za pobjedu Novog Beograda, ali postojala je još jedna. Mlitav ulazak Splićana u susret. Kako drukčije protumačiti da je nakon prve dionice bilo 5:1, da je u posljednjoj minuti druge četvrtine rezultat bio već 7:1 za suparnika. Nakon druge četvrtine 8:2. Gotova utakmica, a da nije ni počela onako za pravo. Do kraja susreta Jadran nije niti jednom smanjio na manje od četiri gola zaostatka. Nije neuspjeh, još manje blamaža izgubiti od Novog Beograda koji je iznimno moćna momčad, europski doprvak. No, ono što se Jadranu ipak ne smjelo događati, u konačnici u tom je sastavu sedam igrača svjetskih prvaka ili osam igrača europskih doprvaka (Bukić) jest da izgube utakmice nakon 15-16 minuta. No dobro, prvo je to tek kolo četvrtfinalne skupine Lige prvaka, paklenski jake. Jer sljedeći suparnik jadranaša bit će još jači od Novog Beograda, Suknov Pro Recco. Četvrti sudionik je Marseille, a i ti nisu “za baciti”, dapače.

Riječani su bolja momčad

Eurokupa glede, tu smo se već radovali pobjedama. Jesu minimalne, ali su pobjede. Odigrani su prvi susreti osmine finala Eurokupa, dok su oba susreta imali sličnu završnicu. Kako u Gružu, gdje je Jug Adriatic osiguranje dočekao Vasas, tako i na Kantridi, gdje je Primorje EB dočekalo gruzijskog prvaka Dinamo. Naime, u obje utakmice, u završnici su naše momčadi imale puno uvjerljivije vodstvo temeljem kojeg bi iščekivanje uzvrata bilo puno lakše.

Jugaši su samo minutu i 13 sekundi do kraja imali vodstvo 12:9, da bi im Burian smanjio prvo na 12:10, onda isti igrač iz kontre, nakon tehničke pogreške Dubrovčana u dodavanju, smanjio radost pobjede na samo gol razlike (12:11). Sve se to zbilo u posljednjoj minuti, za samo 37 sekundi. Dokaz koliko su Mađari i brzi i opasni. U Budimpešti će biti sve samo ne lagano, neovisno očekivanom povratku iskusnog vratara Tonija Popadića.

Riječani su doma vodili protiv Gruzijaca 8:5 dvije i pol minute do kraja. Završilo je 8:7 golovima Srbina Kalinića i Vapenskog. Ono što valja, uz dakako samu pobjedu, pohvaliti kod Riječana je malen broj primljenih golova. Obrana u cijelosti vrlo dobra, vratar Mauro Čubranić izvrstan (12 velikih obrana). Koliko god primorjašima predstoji odlazak u Tbilisi sa samo golom prednosti, ne možemo se trgnuti dojmu da su iako momčadski neiskusniji u europskim razmjerima, Riječani bolji sastav. Pokazali su to na Kantridi, Dinamo je stalno bio u negativi, pa ostaje za vjerovati da će to i dokazati u Gruziji za dva tjedna.

Linker
28. travanj 2024 01:56