GORAN MEHKEK Cropix
ZASLUŽIO JE

Legenda konačno dobila priliku kakva se ne propušta: ‘Sretan sam kao malo dijete, ovaj klub je moj život‘

Dijete Mladosti u 57. godini je prvi put dobio priliku postati glavnim strategom Žabaca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. studeni 2023. 16:51

Nisu dugo u Mladosti mislili, mudrovali, premišljali tko će odmijeniti Zoran Bajića na mjestu šefa stručnog stožera Žabaca. Jednoglasan je zaključak bio - Vinci! U, kako nam ovaj nadimak sugerira, onako na prvu, znak pobjede, osvajanja... Dobro, dobro, valja se sada, u kasnu jesen 2023. svesti u realne okvire. Nije sad baš za očekivati trenutačna čuda preko noći i pohod na pokale. To ne, ali da je odabir dobar, slutimo da jest. Ako ništa drugo, ovaj čovjek je konačno i zaslužio dobiti povjerenje u Mladosti. U klubu koji je njegov doslovno pa cijeli život. Uostalom, cijelu je igračku karijeru proveo samo i jedino u Mladosti, od 1983. do 1995. u prvoj momčadi. Odmah je uskočio u trenerske vode, te u sezoni 1995./96. bio pomoćnik Ozrenu Bonačiću. Odmah s osvajanjem naslova prvaka Europe.

- A, bio sam ipak tri godine izvan Mladosti.

Da? Pardon, ali ne sjećamo se, onako iz prve.

- U Medveščaku, od 2010. do 2013. Prvu sezonu pomoćnik Ivanu Asiću, a zatim dvije godine prvi trener.

Purger. I kada je otišao iz Mladosti, nije mogao baš predaleko, već samo u mlađeg gradskog brata. Godine 2013., vratio se na lopoč Žabaca. To je Damir Vincek (1966.), novi trener Mladosti. Malo nam je čudno zapisati uz Vincekovo ime ovo - "novi trener Mladosti". Naime, tog čovjeka i vežemo samo uz Mladost. Bili smo povlašteni i gledati ga, konac ‘80-tih i početak ‘90-tih - (Popović, Šimenc, Bukić, Milanović, Erjavec, Vidumansky, Vezjak, Vincek, Damjanić, Rukavina, Miškulin, Štritof, V. Kobešćak, Lašič). Mrak! Zadnjih 27 godina je trener, ali je eto više od četvrt stoljeća moralo prići prije nego je konačno dobio priliku koja se ne propušta, poziv koji se ne odbija. Poziv njegove Mladosti.

- Je, ovo je prvi put da sam dobio priliku. Dobio sam i nisam imao što puno razmišljati, nisam ju želio propustiti. Što će dalje biti, to je sad drugo pitanje, to ćemo vidjeti.

Već smo spomenuli da je Damir Vincek 1995. završio igračku karijeru, s naslovom prvaka Hrvatske, u 30. godini. Rano, jako rano.

- Danas je to gotovo nezamislivo jer ima ljudi danas koji igraju i s 40. Razlog? Pa, možda više nije ni toliko bitno, ni za pisati. U Mladost su došli iz Medveščaka centar Vedran Jerković i branič Tomislav Rogin, tako da sam ja kao bek postao malo višak. Šteta, jer bio sam s 30 godina u naponu snage. Meni se pak nikuda nije dalo ići jer ja sam mladostaš. Ja sam uvijek bio za Mladost i eto... Ponudili su mi posao pomoćnog trenera i to je to.

Damir Vincek ili za prijatelje Vinci, u Mladosti je kao trener prošao sve. Zato i velimo da nam je teško napisati "novi trener Mladosti" kada je tu... oduvijek! Ne možemo se sjetiti je li ima uzrasta tog kluba koji Vinci nije vodio.

- Nisam vodio one najmlađe. Vodio bi od kadeta, mlađih juniora do juniora. Plus u nekoliko navrata pomoćni trener. Prvo Bonačiću, zatim pokojnom Siliću u dva navrata čini mi se, pa Štritofu i sada Bajiću.

Imajući u vidu da imate savršen uvid u mladostašku školu, da ste vodili puno mladih naraštaja tog kluba, pretpostavljamo da će te onda mlađim igračima, koje sada doduše Mladost ima ionako, silom prilika, ali da će te im sada i još više davati priliku.

- Sigurno da hoću, ali to ovisi i o njima puno. Koliko će se nametnuti, koliku želju istaknu. Vratili smo mi ljetos neke starije igrače koji su nekoć bili u Mladosti, poput Jajčinovića, ali su tu i neki koji su baš bili igrači mlađeg naraštaja koje sam ja vodio kroz reprezentaciju do 15-16 godina. To su dečki godište 2000. i 2001., znači Luka Bajić, Jerko Penava, Goran Solje. Oni su meni bili u reprezentaciji do 17 godina na Malti na EP. Dakle, znam ih od prije. Nažalost, Solje je bio 3-4 godine u Francuskoj, praktički ga nije bilo. Velim, ovisi o ambicijama tih mladih. Ja ću im sigurno davati šanse. To je nekakav moj projekt, cilj, da im se da više šanse. Nadam se da će smjena trenera na njih, na cijelu momčad djelovati kao šok, nadam se pozitivan.

U biti, vi ste već odradili nekoliko treninga s njima sada, kao prvi trener. Dojam?

- Vidim neku promjenu u treningu, da su malo zadovoljniji. Ipak je malo drukčije. Bit će sigurno bolje nego je bilo dosad jer ovo je bilo... dno dna, kako se kaže. To Mladost stvarno ne zaslužuje. Imam punu podršku uprave, na nama je samo puno i jako raditi da se to promijeni. Ja sam optimist. Dobio sam šansu i probat ću je iskoristiti na najbolji mogući način. Ja ću dati sve od sebe, "zagrizao" sam i vjerujem u to.

"Malo" se Vinci načekao na tu prvu priliku, ali sad se doimlje iznimno punim elana, energije, pa i više od toga.

- Ja sam sada stvarno sretan! Eto, što da vam kažem, sretan sam. Kao malo dijete. To je ipak moja Mladost. Pružena mi je prilika, idem ju iskoristiti, pa što bude. Ako radiš posao pošteno... vratit će te, to je moje mišljenje. Cijeli sam život tu, za Mladost.

Damir Vincek. Tko zna, možda jednog dana napišemo - Veni, vidi, Vinci!

Linker
19. svibanj 2024 23:02