Elvedina Muzaferija

 FABRICE COFFRINI Afp
ČUDESAN REZULTAT

Povijesna vožnja za BiH skijanje, regija bruji o velikom uspjehu Elvedine Muzaferije

Iako se nije popela na postolje 24-godišnjakinja je ostvarila najbolji rezultat u povijesti BiH
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. veljača 2024. 12:25

Marta Bassino je pobjednica drugog spusta u Crans Montani, a to je njezina prva pobjeda u spustu u karijeri, Lara Gut-Behrami je trećim mjestom preuzela vodstvo u poretku ove discipline i povećala razliku u borbi za ukupnu pobjedu na 165 bodova ispred Mikaele Shiffrin, no skijaška zvijezda dana bila je naša susjeda iz Bosne i Hercegovine.

Elvedina Muzaferija, 24-godišnja skijašica iz Visokog, bila je samo 11 stotinki udaljena od svog prvog postolja u Svjetskom kupu i prvog za Bosnu i Hercegovinu. I to u spustu.

- Osjećala sam se vrlo ugodno i samouvjereno posljednjih nekoliko tjedana - kaže Muzaferija koja je imala startni broj 28, a ove zime iz utrke u utrku popravlja svoje "najbolje do sad" i ostvaruje ono što nije ostvario nitko prije nje iz Bosne i Hercegovine.

Prošle nedjelje je došla do prve pobjede u Europskom kupu, također u spustu i - na istoj stazi na kojoj je sad ostvarila svoj uvjerljivo najbolji rezultat u Svjetskom kupu.

- Uvijek sam bila prilično dobra na ovoj stazi, sviđa mi se. Doduše, prošle godine to nije bila "ljubavna priča", završila sam u mreži, ali ove je godine dobro.

U sezoni 2021/22. ovdje je bila 21. i 29. u Svjetskom kupu, a premda je prošle sezone u Svjetskom kupu imala "druženje s mrežom", imala je i 2. mjesto u Europskom kupu. Da je u dobroj formi i sigurna u sebe pokazala je već u petak kad je bila 18. u prvom spustu, ali ono što je napravila dan kanije daleko je više i bolje od svega do sada u njezinoj karijeri.

Najbolji rezultat do ove subote bilo joj je 14. mjesto u super G-u krajem siječnja u Cortini d‘Ampezzo. U onom vikendu u kojem se uglavnom zbrajalo tko je sve pao i koliko se teško ozlijedio. No, njezine ambicije su veće, puno veće i nema problema reći ih jasno i glasno...

- Svi žele osvojiti utrku u Svjetskom kupu - to je cilj.

Njezin izbor su brze discipline, skija na Atomicu, a do sada je 12 puta osvajala bodove u Svjetskom kupu. Prve u sezoni 2019/20. u alpskoj kombinaciji (29. i 22.), da bi u sezoni 2021/22. doskijala i do prvih u super G-u i to s 18. mjestom u St. Moritzu, a tri puta je bila među osvajačicama bodova u spustu.

Ona je još jedan od "obiteljskih projekata", ali sad se napokon počelo isplaćivati obiteljsko žrtvovanje i neodustajanje. Trener joj je 51-godišnji Aleš Brezavšček, osvajač prvih "brzih" bodova za Sloveniju u Svjetskom kupu koji će reći kako je ujedno "i serviser i kuhar i vozač". Njegovu plaću pokriva Skijaški savez BiH, ali za ostale troškove se mora pobrinuti sama uz pomoć obitelji i sponzora. Trenutačno je 23. u poretku spusta i ako ostane u tom društvu prvi put će neka skijašica iz BiH nastupiti i na završnici Svjetskog kupa. U spustu!


Rezultati spusta za skijašice, Crans Montana:

1. Marta Bassino (Ita) 1:26.84

2. Federica Brignone (Ita) 1:27.38 +0,54

3. Lara Gut-Behrami (Švi) 1:27.95 +1.11

4. Elvedina Muzaferija (BiH) 1:28.06 +1.22

5. Laura Pirovano (Ita) 1:28.08 +1.24

Linker
11. svibanj 2024 13:46