Ante Kuduz

 ALEX NICODIM Nurphoto Via Afp
OVO SE RIJETKO VIĐA

VIDEO: Kakva bomba! Pogledajte maestralan pogodak šutera za kojeg nije bilo mjesta među Kaubojima

Je li se HRS ipak prelako odrekao ovog moćnog šutera, ostat će vječno pitanje.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 18. studeni 2022. 21:33

U gradskom derbiju rumunjskog rukometnog prvenstva Dinamo je s 35-28 slavio protiv Steaue, a utakmicu je obilježio sjajan pogodak bivšeg hrvatskog reprezentativca Ante Kuduza.

Na samom isteku prvog poluvremena, pri vodstvu Dinama od 21-15, za momčad Xavija Pascuala dosuđen je prekršaj na devet metara. S obzirom na to da više nije bilo dovoljno vremena za bilo kakvu smislenu akciju, kao jedina opcija nametao se izravan udarac prema vratima. Loptu je tada uzeo 27-godišnji Osječanin, ispalio projektil s deveterca, probio zid od pet obrambenih igrača i maestralno pogodio lijeve rašlje Steauina gola. Bio je to pogodak kakav se doista rijetko viđa.

Kuduz je, tijekom utakmice, ukupno tri puta zatresao protivničku mrežu, a njegov (neporaženi) Dinamo novom je pobjedom učvrstio vodeću poziciju na prvenstvenoj ljestvici, sa šest bodova prednosti ispred drugoplasiranog Minaura iz Baia Mare.

Podsjetimo, ovaj 202 centimetra visoki lijevi vanjski karijeru je započeo u rodnom Osijeku, a onda je, preko Varaždina, Dijona i Winterthura, stigao u bukureštanski Dinamo. Tijekom tri sezone provedene u Rumunjskoj, doživio je potpunu igračku afirmaciju. U sezoni 2019./2020. s Dinamom je osvojio prvenstvo i kup, te je proglašen najboljim igračem lige. Također, sa 62 gola kao najbolji strijelac predvodio je svoju momčad do povijesne osmine finala Lige prvaka. Sljedeće sezone ponovno je nosio momčad do nacionalne titule, a potom je uslijedio transfer u Vardar. Iako je potpisao dvogodišnji ugovor i odigrao nekoliko zapaženih utakmica u dresu makedonskog velikana, Kuduz se nakon šest mjeseci, na poziv proslavljenog španjolskog trenera Pascuala, iz Skoplja vratio u Bukurešt, te je trenutno jedan od ključnih Dinamovih igrača, kako u nacionalnom prvenstvu, tako i u Ligi prvaka.

S hrvatskom U19 selekcijom 2013. je godine osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj. Za seniorsku reprezentaciju debitirao je u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2020. protiv Belgije, kad ga je u igru uveo tadašnji izbornik Lino Červar. Austriju, Norvešku i Švedsku u konačnici ipak nije vidio jer je označen kao suvišan, a minute koje je dobio protiv Belgije ostale su njegove jedine u dresu "kauboja".

U listopadu 2021. našao se na popisu novog izbornika Hrvoja Horvata kao pričuvni igrač uoči Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, ali s reprezentacijom nije išao na pripreme, kao što kasnije, ni u jednom trenutku nije bio pozvan da se priključi momčadi na natjecanju, što je osobito sporno s obzirom na to da je tijekom navedenog turnira, uslijed ozljeda i brojnih zaraza koronavirusom, Horvat koristio usluge čak 33 igrača.

Kuduz je, na koncu, u svibnju ove godine, predao papire za dobivanje rumunjskog državljanstva, a je li se HRS prelako odrekao ovog moćnog šutera, ostat će vječno pitanje.

Linker
09. svibanj 2024 01:36