Mikkel Hansen i Tin Lučin

 ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA Attila Kisbenedek/afp/profimedia
U VELIKOJ FORMI

Udarni mjesec europskog hit igrača. Lani nam je falio, a sada je spreman: ‘To je onaj klik koji nam treba‘

Da smo ga imali u izdanju u kojem je bio godinu prije toga, vjerojatno bi nam akcije rasle
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. prosinac 2023. 10:37

Uskoro će Euro rukometaša u Njemačkoj, počinje 10. siječnja, mi prvu utakmicu igramo dva dana kasnije u Mannheimu. Kao i uvijek optimizam nas opasno napada, rijetko kada možemo realno i sabrano dočekati neko veliko rukometno natjecanje. Razloga za optimizam ima, no to nije za razmetanje s optimizmom, priči o medaljama, jer posljednje tri godine nisu nam baš bile briljantne...

O osnovnim kvalitetama ove reprezentacije znamo, ali postoje i stvari koje dosad nismo znali, dok iste daju naznaku bitnog napretka. Recimo, na poziciji lijevog vanjskog na kojoj smo se dosta tražili, sada imamo jako zanimljiv izbor. Zvonimir Srna igra sjajnu sezonu u dresu Zagreba, Josip Šarac je najbolji lijevi vanjski prvog dijela sezone Bundeslige u Njemačkoj, dok je prije neki dan u Poljskoj Wisla kao gost skinula dominaciju Kielca, što je malo tko mogao očekivati. Glavni junak tog pothvata momčadi iz Plocka bio je - Tin Lučin.

image

Tin Lučin

ORLEN WISLA PLOCK

Lani nam je Lučin jako falio, jer je bio ozlijeđen i nismo ga imali za SP, a da smo ga imali u izdanju u kojem je bio godinu prije toga na Euru u Mađarskoj, vjerojatno bi nam akcije rasle. E, Lučin je sada opet zdrav, u formi je i priključuje se drugom dijelu priprema reprezentacije za Euro, koje će početi iza Božića i trajat će u dva dijela, do Nove i nakon Nove godine.

Digli se nakon lošeg starta

Počinjemo o pothvatu Wisle na gostovanju u Kielcu...

- Svaka naša utakmica je rat, kako Poljaci i nazivaju ovaj derbi. Bila je i ova, bilo je svega i svačega, dok smo mi na kraju upisali pobjedu u Kielcu - mislim da su statističari izvadili - nakon 14 godina. Igrali smo baš dobro, poklopila se i sreća s tim, Daszek je zabio u posljednjim sekundama za pobjedu i sada imamo prednost pred Kielcem u ligi i uzvrat doma. Ove godine igra se play-off, tako da se utakmice u ligi ne broje osim za poziciju, tj. prednost posljednje utakmice doma u doigravanju. Imamo dobru poziciju, ali jasno ništa nije gotovo.

Bila je žestoka utakmica, četiri crvena kartona, nije bilo lako zabiti sedam komada u takvom dvoboju?

- To je kod nas uvijek tako. Sudili su domaći suci ovaj put i nekako bih rekao da su u prvom redu željeli zaštititi sebe u toj utakmici, da to nije izgledalo toliko žestoko kako ispada nakon četiri crvena kartona. Kod nas je dobio Serdio, pa Wallach, kod Kielca Gebala i Karaljok. No, kažem, bilo je sasvim OK na terenu.

image

Tin Lučin

ORLEN WISLA PLOCK

Digli ste se u drugom dijelu jesenske polusezone?

- Istina, sada igramo jako dobro. Imali smo loš start, posebno u Ligi prvaka i trebalo nam je vremena da se pokrenemo i dostignemo Porto. Sada smo u domaćoj ligi samo nastavili. Očito je trebalo malo vremena nakon promjena koje su nam se dogodile na kraju prošle sezone. Sada to izgleda sasvim drugačije. Dobili smo Zarabeca kao istinsko pojačanje.

Pritom Wisla nije kompletna.

- Nismo, fali nam Šušnja zbog ozljede prsta, ali to su kroz sezonu već uobičajene stvari. Moraš biti spreman nositi se s time.

Kako vaša ozljeda?

- Sada je sve u najboljem redu, ništa me ne boli, ne ometa, osjećam se dobro i to se vidi na terenu.

Trebamo vas takvog na Euru koji nas čeka u Njemačkoj...

- Ja vjerujem da će to biti tako. Nisam razgovarao s izbornikom o očekivanjima, ali vjerujem da imamo dobar izbor i da možemo sastaviti jako dobru reprezentaciju. Imamo nešto iskustva iz kvalifikacija protiv Nizozemaca, posebno i ja, očekujem da će to biti dobro.

image

Tin Lučin i Ivan Martinović

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Skupina u Mannheimu sa Španjolskom, Austrijom i Rumunjskom naizgled nije teška?

- A nije ni laka, sigurno, jer mislim da na Euru takve skupine uopće i ne postoje. Radi se o jako dobrim reprezentacijama koje su u stanju dobiti utakmicu ako im se ukaže prilika. O Španjolskoj se sve zna, to je jedna vrhunski uigrana momčad i ta utakmica protiv njih na samom startu može nam biti jako važna. Zašto? Zato što bi bodovi bili kapital, dok će drugi krug biti toliko ujednačen da su baš svi rezultati tu mogući. Tko god da nam dođe, bit će veliki izazov. Da ne bude zabune, ne preskačem ni Austriju ni Rumunjsku, posebno Austriju koja ima jako dobru momčad i može biti jako opasna svima. Tu su igrači provjerene kvalitete, Bilyk, Frimmel, Huteček... Rumunjska na klupi ima Xavija Pascuala, svima koji znamo što to znači to je samo potvrda da će svima biti nezgodan protivnik. Većina tih igrača je u najbolji rumunjskim klubovima, dok Dinamo spada u europski vrh sigurno.

Što mislite kako ćemo mi izgledati?

- To je jako teško reći unaprijed, teško će biti reći i nakon treninga i nakon prijateljskih susreta protiv Slovenije i Crne Gore koji nas očekuju, jer ništa od toga neće nam dati pravu sliku. Pravu sliku ćemo imati kada počnu okršaji na Euru. To je onaj klik koji se treba dogoditi da bismo izgledali kako svi želimo. Ja vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Ne možemo to znati unaprijed, jer u posljednje vrijeme nismo imali zapažene rezultate na velikoj sceni, što je situacija koju treba respektirati.

Kratki odmor u Rijeci

Božić u Hrvatskoj?

- Da, idem u Rijeku, doma. Ima desetak sati vožnje, nije jednostavno, ali veselim se.

I drugi Lučin, brat Fran, stiže?

- S malim zakašnjenjem iz Novog Sada, jer su oni još u pogonu, pa će stići na sam Božić. No, uvijek je lijepo biti doma - zaključio je Tin Lučin, rukometni hit mjeseca prosinca u Europi.

Linker
01. svibanj 2024 01:10