Uroš Hočevar/Kolektiff
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Šoštarićev ‘posljednji ples‘ na izborničkoj klupi. Dvije utakmice se jednostavno moraju dobiti

Ova će akcija biti idealna prilika da se njegov nasljednik uvede u posao
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. listopad 2023. 11:52

Kreću kvalifikacije za Euro rukometašica koji će se 2024. godine igrati u Austriji (Beč, Innsbruck), Švicarskoj (Basel) i Mađarskoj (Debrecen).

Igrat će se od 28. studenog do 15. prosinca. Euro dolazi nakon Olimpijskih Igara u Parizu i početak je novog olimpijskog ciklusa prema Los Angelesu 20228. godine. Taj Euro je idealna prilika da naprave promjene nakon Pariza koje su neminovnost i da se krene s čvrstim planom prema LA ‘28.

Hrvatske rukometašice igraju u skupini 1, protivnice će im biti Grčka, Bosna i Hercegovina, te Rumunjska. Iz te skupine dvije najbolje selekcije idu direktno na SP, a trećeplasirana ulazi u kandidaturu za isto.

Naime, četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz osam skupina rade posebnu tablicu s koje četiri najbolje idu na Euro, ali važno je znati da se na toj tablici ne računaju utakmice trećeplasiranih i četvrtoplasiranih u skupini. Dakle, samo protiv favorita će se tražiti prolaz dalje.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Najveći favorit naše skupine je Rumunjska, ali ne puno više od nas. To pitanje najviše ovisi o igranju ili ne igranju Christine Neagu višestruko najbolje svjetske rukometašice. Neagu ima 35 godina, u LA bi imala 40 i teško je očekivati da će još moći funkcionirati.

I Rumunjska će kao i mi tražiti svoju kartu za Pariz i bude li je pronašla, za očekivati je da to bude posljednji nastup velike rumunjske igračice koja je jedina četiri puta u povijesti proglašavana najboljom na svijetu.

Mi takvih problema nemamo, ni za sljedeći olimpijski ciklus, što samo pojačava dojam koji naša selekcija ostavlja u posljednje vrijeme.

Recimo, najstarija bi tada bila Tea Pijević s 36 godina, a toliko sada ima Neagu, a Pijević je još vratarka što je bitno drugačije. U red iza nje idu Ježić, Debelić, Blažević… koje bi u LA ‘28 imale po 34 godine, što opet ako igraju na dobroj razini i nemaju drugih planova u životu, nije problem. U prvom redu je njihova odluka.

Grčka i Bosna i Hercegovina nisu protivnici s kojima Hrvatska treba imati problema. Radi se o dvije selekcije koje nikad nisu igrale na velikom natjecanju i Hrvatska bi u sudarima s njima trebala očekivano i mirno pobijediti. Naravno, dokazali smo nekoliko puta da nije moguće i suprotno, pa zato treba pametno odraditi kvalifikacije za ovo veliko natjecanje i držati kontinuitet koji imamo na njemu u posljednje vrijeme.

image
Jozo Čabraja/Kolektiff

Reprezentacija se danas (ponedjeljak) okuplja u Zagrebu, seli odmah u Karlovac gdje će trenirati i u srijedu igrati utakmicu protiv Grčke, a nakon toga i pričekati subotnje gostovanje u Cazinu koji nije daleko. Nenad Šoštarić će posljednji put u ovom mandatu biti na klupi reprezentacije, a ova akcija će biti idealna prilika da se njegov nasljednik uvede u posao prije početka sljedeće akcije koja će biti priprema za SP koje će se u prosincu održati u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj i na kojem ćemo tražiti vizu za olimpijske kvalifikacije u Parizu 2024. godine.

To je prilika koju je generacija gradila godinama i sada će imati šansu iskoristiti je, ali bez Šoštarića koji će nakon reprezentativne akcije kompletno preseliti na klupu Zagreba.

S Lokomotivom je već gotovo, posao je preuzeo Vedran Krkač. A priliku na klupi reprezentacije za izboriti OI će dobiti netko drugi. I to je savršen izazov za svakog koji dođe kao nasljednik.

Recimo da je tim u zadanim gabaritima, nema samo Ane Debelić koja je nedavno rodila, a na mjesto pivota uz Ježić i Šenvald uskočit će Mija Brkića, djevojka ponikla u Sesvetama koja igra Ligu prvakinja u jakom francuskom Metzu s naglasnom na – igra. Ozljede trenutno muče Katarinu Ježić i Valentinu Blažević. Mogu li super, ne mogu li nije drama, jer su tu Šenvald, Brkić, te Posavec i Milosavljević, što je za dvije utakmice koje slijede sigurno dosta.

POPIS NENADA ŠOŠTARIĆA

Vratarke: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka)

Lijeva krila: Paula Posavec (Bistrita), Andrea Šimara (Podravka)

Desna krila: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka)

Pivoti: Katarina Ježić (Braila), Sara Šenvald (Podravka), Mia Brkić (Metz)

Lijeve vanjske: Ćamila Mičijević (Pariz), Dejana Milosavljević (Craiova), Tena Petika (Nice), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka)

Srednje vanjske: Valentina Blažević (Buzau), Stela Posavec (Lublin), Larissa Kalaus (Podravka)

Desne vanjske: Katarina Pavlović (Baia Mare), Klara Birtić (Bietigheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka)

Linker
20. svibanj 2024 07:58