DAMIR SKOMRLJ Cropix
NAŠI ‘NIJEMCI‘ ZA NJEMAČKU

Savršena kombinacija je zlato i plasman u Pariz, na Euru je svaka utakmica ‘Egipat‘

Programirani prvo lijevo krilo i prvi desni vanjski naše reprezentacije suigrači su u Melsungenu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. prosinac 2023. 23:48

Melsungen je gradić od 14.000 stanovnika u sjevernom Hessenu u Njemačkoj. U njemu postoji rukometni klub koji je ove godine hit Bundeslige. Klub iz tog malog grada ugurao se među veliku četvorku europskog, ne samo njemačkog rukometa, i traži svoj put da nakon niza godina izađe u Europu. Dakle, Melsungen je četvrti u Bundesligi, po četiri boda iza berlinskog Füchsea i Magdeburga, bod iza Flensburga i bod ispred prvaka Kiela. To nije nimalo jednostavan posao, u tom poslu Hrvatska ima tri aduta. Jedan od njih nema sreće, što više i nije iznenađenje kada je riječ o Domagoju Pavloviću kojeg nema koja ozljeda nije sustigla, ali dvojica su ekstra.

Jaganjac čeka u Löwenu

Bez Davida Mandića obrana Melsungena je nezamisliva, dok na njoj trener Roberto Garcia Parrondo gradi snagu svoje momčadi. Drugi je Ivan Martinović, koji je ponajbolji strijelac momčadi, ali pri tome treba znati da on poziciju dijeli s latvijskim divom Dainisom Krištopansom koji je u Parrondovim zamislima nezamjenjiv. No, Martinović igra sjajno, neki je dan zabio u Hannoveru za pobjedu nevjerojatnih 16 golova, malo prije toga Magdeburgu, koji je svjetski i europski prvak, zabio je deset komada. E, to treba moći.

- Šteta je jedino da ide u Löwen, ali šta se može - zadirkuje suigrača David Mandić.

Martinović vrlo ekspresno odgovara:

- Moram ići pomoći Halilu (Jaganjcu) koji je upao u probleme, koji nema sreće s ozljedama, da i njega vratimo gdje treba.
I ustvari ta izjava najbolji je ulaz u reprezentativnu priču dvojice naših aduta za predstojeći Euro.

Prvi je na redu nešto stariji, David Mandić. Kako je u Melsungenu?

- Dobro. Sezona je OK, digli smo se, dugo smo se držali vrha, pa smo u posljednje vrijeme malo popustili, malo su nas i ozljede dotaknule. Ja sam nedavno bio pod virozom, pa sam propustio dvije utakmice, prije toga je bio neki problem sa stopalom, fali nam i Islanđanin Jonsson koji nam je jako važan, ali kako god držimo se pri vrhu i vjerujemo da tako može ostati do kraja.

image

David Mandić

OLIVER VOGLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Oliver Vogler/imago Sportfotodienst/profimedia

Rano ste završili polusezonu, puno ranije nego prije?

- Uvijek smo igrali između Božića i Nove godine, to je tamo tradicija, ali ove sezone je sve pomaknuto, što zbog Eura, što zbog Olimpijskih ogara, pa smo posljednju utakmicu igrali 22. prosinca u Hannoveru, što je u suštini dobro pred ovo što nam slijedi.
Mandića dugo nije bilo u reprezentaciji...

- Kući protiv Belgije posljednji put, protiv Nizozemske nisam bio zbog ozljede. Čuo sam da je bilo ok, da se dobro radilo, rezultat nije popratio sve, ali ja vjerujem da ćemo s dobrim radom i potencijalom koji imamo, kao i sve mogućnosti, to nadograditi.

Čeka nas teško Europsko prvenstvo?

- Svako Europsko prvenstvo je teško i naporno. Nama je prva utakmica protiv Španjolske i ta prva utakmica može puno toga odrediti i zato smo jako koncentrirani na nju. Skupina je tako-tako. Pričao sam sa suigračem Simićem koji je nedavno igrao s Crnom Gorom protiv Rumunjske i Crnogorci su ih dobili 10 razlike, pa mi kaže da to nije nešto posebno. Austrija je sigurno jača u tom smislu, ima jake adute u Bundesligi s kojima sa srećem i to će sigurno biti jaka utakmica. No, ja vjerujem u nas, makar je teško bilo što konkretnije reći dok se ne sastavimo na terenu u jakoj utakmici i osjetimo što stvarno možemo. Sve ovo izgleda ok, ali kažem dok ne bude jake utakmice teško ćemo moći biti konkretniji.

Svi se love za prvu utakmicu sa Španjolskom.

- Ma je, ona je važna, jer nam može donijeti puno, ali mislim da ništa to ne mora biti presudno, jer je raspored tako jak da nema utakmice u kojoj baš svatko svakoga ne može pobijediti. Prođeš dalje, a tamo čekaju Njemačka, Francuska, Island, Mađarska, Srbija ili Crna Gora, tu može biti svega i svačega. Zato je Europsko prvenstvo posebno i bilo što drugo teško je s njim uspoređivati.

Puno reprezentativaca

Melsungen je pun reprezentativaca.

- Malo nas je iznenadilo da Španjolska nije uzela Balenciagu, ali oni imaju svoj sustav u kojem je jaka obrana suština i možda je to razlog. Nama je Jonsson ozlijeđen i otišao je igrati za Island, makar nam je teško reći kako će to uspjeti. Tamo je i Arnasson, Simić je u Crnoj Gori, Kastening u Njemačkoj, Sipos u Mađarskoj. Dosta nas je i svi se nadaju da će nakon Eura biti sve ok sa zdravljem.

Promijenio se Melsungen jako u godinu dana?

- Klub je ozbiljan, ima sigurno među pet najjačih proračuna u Europi i gleda kako naprijed. Parrondo se nametnuo, uzima svoje igrače, ima svoju viziju koju provodi. Ja sam u toj viziji do 2028. godine, produžio sam ugovor i mogu reći da sam zadovoljan sa svime - zaključio je David Mandić.

image

Ivan Martinović

EIBNER-PRESSEFOTO - ROLAND SIPPEL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Eibner-pressefoto - Roland Sippel/imago Sportfotodienst/profimedia

Njegov suigrač Ivan Martinović je u ekstra formi. Napadačka brzina je impresivna, jer zabiti u Bundesligi bilo kome 16 komada zvuči nemoguće. No, on je uspio, i to u Hannoveru koji se drži više vrha tablice.

- Nema puno vremena, ali ne smijemo imati ni pritisak kao što je bilo protiv Egipta prije godinu dana u Švedskoj kada smo izgorjeli odmah u startu. O Španjolskoj se sve zna, imamo njihove snimke, dosta puta smo igrali s njima. Znamo koliko je to teško, ali znam da ćemo se jako dobro pripremiti za to. A na Euru je svaka utakmica “Egipat”, svaka je važna i to nas mora držati. Svi su na visokoj razini.

Oscilacija je bilo u kvalifikacijama?

- Bilo je rotacija dosta, moramo sada pronaći taj naš stil igre kao lani protiv Danske. Tu agresivnost moramo podići i mislim da će nam tu i navijači jako pomoći, jer znam da će nas sigurno jako popratiti. Kada smo igrali u Austriji prije tri godine imali smo sjajnu podršku, sjećam se da sam ja bio kod kuće i gledao to i želio biti dio toga, a sada će se dogoditi uvjeren sam u to. I znam da će nam to jako dobro doći.

Pametniji nakon Mannheima

Bila bi šteta propusti priliku za Olimpijske igre u Parizu?

- To je san svakog igrača, jer Tokio je bio šansa koja me još uvijek boli. Taj jedan gol nam je falio.

Znate koja bi bila savršena priča?

- Znam, osvojiti zlato koje jedino nedostaje i tako na direktan način otići na Olimpijske igre u Parizu.

Dalje od toga Martinović nije išao, trenutno to i nije za nekakav dodatan komentar. Težak posao tek predstoji, posao koji je - kao i svake godine - pun nade. I dobro je dok takav postoji. No, pričekajmo prvo Mannheim nakon kojeg ćemo sigurno biti pametniji.

Linker
23. travanj 2024 15:36