ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
SVI IH ŽALE

Priča o najvećim tragičarima EURA: ‘Neizmjerno smo frustrirani! U svlačionici je bilo i suza‘

Kada su svi mislili da je došlo njihovo vrijeme, oni su ispali u prvom krugu i šokirali sve oko sebe
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 19:17

Ispadanje domaćina Eura, Mađarske u prvom krugu bez sumnje je najveće iznenađenje Eura. Razloga je puno. Mađarska je jaka rukometna zemlja, ima dva kluba u Ligi prvaka, ima reprezentaciju koja je na prošlom Euru izbacila Dansku, koja je bila jako dobra lani na SP u Egiptu. Onda su na sve to napravili potpuno nove dvorane u Budimpešti i Szegedu, obnovili Debrecen, EHF im je u ruke dao potpuno slobodu i radili su organizacijski što su željeli, kao nijedan domaćin dosad. I kada su svi mislili da je konačno došlo njihovo vrijeme, oni su ispali u prvom krugu i šokirali sve oko sebe. Makar su imali podršku 20.000 gledatelja po utakmici u prepunoj dvorani u Budimpešti, makar su na papiru bili bolji od svih u skupini. Zato im je i udarac bio bolniji od svega.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Zašto je izostao Györi?

Može se sada nagađati o razlozima, oni su sigurno unutar momčadi koja nije djelovala dobro. Roland Mikler je bio izvan forme, samo 22 posto obrana nije ni njegov minimum. Isto je bilo i s prvim igračem obrane Adrianom Siposem. Bence Banhidi bez kojeg su nezamislivi bio je ozlijeđen, pa je u tri susreta skupini odigrao tek 50 minuta, ali nije pomoglo. Nije išlo ni šuteru Richardu Bodi. Zanimljivo, sve su to igrači Szegeda i Veszprema u kojima dominiraju stranci!? Nejasno je zašto je izostao Mathias Györi, jako važan igrač u rotaciji koja ih je uzdigla na posljednjim natjecanjima. Nisu imali velikih problema s koronom, ostali su tek bez Hornyaka na desnom krilu, no s Rodriguezom su to lako popunili...

"Neizmjerno sam frustriran. To nismo očekivali ni od sebe, ni od ovog domaćeg Europskog prvenstva. Europsko prvenstvo je izjednačeno. Gledamo li samo našu skupinu, sve četiri momčadi imale su priliku za prolaz. Krenuli smo s porazom od Nizozemske, što nismo očekivali. U utakmici s Portugalcima pobijedili smo u finišu, a onda je uslijedio poraz od Islanda bez imalo sreće u završnici. Igrači su teško podnijeli poraz, u svlačionici je bilo i suza, jer smo željeli uživati u rukometu na domaćem terenu. Nismo uspjeli i neće to biti lako preboljeti. Greške se moraju analizirati i ispravljati, a očito ih je bilo", riječi su direktora reprezentacije i dopredsjednika saveza Laszla Nagyja.

Još nisu smijenili nesretnog Istvana Gulyasa, svoju legendu koji je posljednjih godina - nakon Sabatea, Dušebajeva, Vranješa i Csoknyaja - smirio reprezentaciju i doveo je u vrh. No, za vjerovati je da će on odletjeti, jer netko za ovo platiti mora, dok je trener uvijek taj prvi na udaru.

image

Istvan Gulyas još nije smijenjen

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Žali i Michael Wiederer

U žaljenje se iskreno uključio i predsjednik EHF-a Michael Wiederer koji dobro zna što im domaćin znači za nastavak natjecanja, a morat će bez njega u novoj velikoj dvorani...

"Mađarska je jedna od vodećih nacija u svijetu i po muškoj i po ženskoj momčadi i ne sumnjam da će tu i ostati. Šteta što mađarska reprezentacija nije ostala u natjecanju u ovom sjajnom ambijentu, ali mora se priznati da se i drugi razvijaju, Nizozemci na primjer. Nadam se da će mađarski navijači i narednih dana dolaziti na utakmice u Budimpeštu. Mađari su pošteni navijači što se tiče sportske etike i imaju vrlo dugu tradiciju i u organizaciji i u sportu."

Spominje se da bi EHF, “uzrujan” ispadanjem Mađara, nakon 2024. iz Kölna Final four Lige prvaka mogao preseliti u Budimpeštu u novu velebnu dvoranu, ali zasad je to još samo na razini utjehe za domaćina.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Igrači su za poraz od Islanda optužili suce iz Litve, no Istvan Gulyas je zaključio da “nema razloga za optužbe, da su dečki dali sve od sebe, ali se nažalost loše stanje s ozljedama, u prvom redu Banhidija, pretvorilo u problem koji nisu znali nadoknaditi”.

To je ustvari bilo i najpoštenije na kraju svega. Na prošlom Euru, koji je bio prvi s 24 selekcije oba su domaćina prošla prvi krug, sada su evo oba ispala i to je najveći šok za EHF.

Linker
29. travanj 2024 00:45