Tea Pijević

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
OPET NEOBJAŠNJIV RASPAD

‘Ovo nije bila prava Hrvatska, sedam godina smo skupa, a izgledale smo kao da smo se prvi put okupile‘

Posljednjih devet minuta druge utakmice neodoljivo je podsjetilo na SP i ‘raspad‘ protiv Mađarske
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. ožujak 2024. 17:43

Hrvatske rukometašice još nisu našle pravi ritam i pravu formu, pa su u dvije kvalifikacijske utakmice sa "šarenim" sastavom protiv Rumunjske upisale dva poraza za koje se može reći da su zasluženi. Jer, iako suparnik nije istrčao sa svojim najjačim adutima, ipak je to bila ekipa za respekt protiv koje treba pokazati više da bi se moglo računati na bodove.

U prvoj utakmici u Bistrici prošle srijede Hrvatice su upisale poraz od dva pogotka razlike (26:24). Iz tabora naše reprezentacije stizala su uvjeravanja da je taj rezultat dostižan i da se na domaćem terenu može i do prvog mjesta u skupini (unaprijed pritom "upisujući" bodove protiv Grčke te Bosne i Hercegovine).

U Koprivnici je reprezentacija dobila ono što je očekivala, punu dvoranu i podršku gledatelja. Jasno, daleko je to od onih dana kad je aktivna bila Podravkina navijačka skupina koja je znala bodriti i izabranu vrstu, ovo je ipak više bio događaj američkoga tipa u kojem se službeni spiker HRS-a Hrvoje Ružić iz petnih žila trudio ne bi li animirao gledatelje na navijanje.

Ipak, atmosfera je bila ugodna i poticajna, dok se od Hrvatske očekivalo da na terenu pruži dobru, hrabru i borbenu igru od prve do posljednje minute. Nažalost, našim je curama to uspijevalo samo "na refule", ali to protiv čvrste i izuzetno agresivne Rumunjske jednostavno nije bilo dovoljno. Iako ni gošće nisu prikazale neku bajnu rukometnu predstavu, ono što su odigrale bilo im je dovoljno za novi trijumf. Koji su burno i žestoko proslavile na terenu Bepove dvorane.

Kako i ne bi, kad su u 51. minuti koprivničkog ogleda gubile s 23:19, da bi na kraju stigle do pobjede 23:25. Napravila je Rumunjska seriju od 6-0, ostavila Hrvatsku bez pogotka u posljednjih devet minuta. Dogodio se ekipi izbornika Ivice Obrvana novi veliki "blackout" ili pomračenje ako ćemo koristiti naš izraz za potpuni gubitak kontrole. Iako je utakmica već praktički bila dobivena, iako je u igri bilo prvo mjesto u skupini i vjerojatno bolji ždrijeb na Europskom prvenstvu, iako je bio dojam da se Rumunjke "nude", Hrvatska kao da je popucala pod pritiskom.

Sve je to neodoljivo podsjetilo na utakmicu s Mađarskom na nedavnom Svjetskom prvenstvu, u kojoj je scenarij bio veoma sličan, ulog još i veći; četvrtfinale turnira i plasman u olimpijske kvalifikacije. I protagonisti su uglavnom slični, jer izbornik nije previše toga promijenio u odnosu na tu utakmicu.

Primiti 25 pogodaka od Rumunjske nije previše, iako ih je dosta palo nakon tehničkih pogrešaka ili loših reakcija u postavljenoj obrani, osobito u nekim razdobljima igre. Problem je ovaj put bio u napadu koji je potpuno zakazao u posljednjih 10 minuta, jer je zadnji gol iz igre postignut u 49. minuti.

Nažalost, većina vanjskih igračica prikazala je u Koprivnici vrlo skromnu igru, dojam je bio da su neke potpuno izvan forme pa možemo zaključiti da su novi reprezentativni poziv i povjerenje dobile na temelju prijašnjih zasluga. Nema u tome ništa loše, ali i Obrvanu je nakon svega vjerojatno jasno da krediti ne mogu trajati unedogled.

Primjerice, Ćamila Mičijević je daleko od forme s kojom je ugradila velik doprinos u osvajanju jedine hrvatske medlje na velikim natjecanjima, bronce na Euru 2020. godine, ali i dalje ima značajnu minutažu. Kristina Prkačin u prvom dijelu koprivničke utakmice pokazala je puno više u oba pravca, ali je u nastavku baš i nije bilo u napadu.

Valentina Blažević i Dejana Milosavljević također su bile izvan forme u dvomeču s Rumunjskom, na trenutke bi zabljesnula Klara Birtić koja igra malo u Njemačkoj, dok drugu ljevakinju Katarinu Pavlović nismo ni vidjeli. I Stela Posavec ostala je u drugom planu, sve skupa nije izgledalo dobro kad se podvuče crta.

Devet golova vanjskih igračica u takvoj utakmici je premalo da bi se moglo računati na bodove. Obrvanu, dakako, može biti opravdanje da nije imao previše vremena za treninge i pripreme, da je tu bio i naporan put, da ne može utjecati na formu i tjelesnu pripremu svojih igračica u klubovima, no i on o njegov stožer imaju svoj dio odgovornosti i morat će pronaći odgovore kako se slične stvari ne bi ponavljale u budućnosti.

- Iskreno, mogu reći da smo razočarane. Nismo očekivale da ćemo izgubiti, pogotovo na domaćem terenu. Mislim da smo imale veliki pad koncentracije u posljednjih pet minuta, na svaku našu pogrešku one su postigle laki pogodak i tu smo malo izgubile na samopouzdanju. Mislim da možemo žaliti za ovim bodovima - kaže hrvatska vratarka Tea Pijević koja je upisala 12 obrana.

Što se to dogodilo u završnici protiv Rumunjske koja je ostala borbena i agresivna svih 60 minuta?

- Jako teško je govoriti sad dok smo vruće, ali da to nismo bile mi, nismo. Nije to bila ni naša obrana, kako mi to znamo igrati. Izgubile smo tu polukontru, napad, vratile smo se na staro, veliki problemi, tako da mislim da nas čeka jako puno posla...

Trebat će napraviti ozbiljnu analizu, jer ovo je jako podsjetilo na ogled s Mađaricama na Svjetskom prvenstvu?

- Jako je teško to uspoređivati. U ovom tjednu smo igrale jako bitne utakmice i teško mi je pričati jer je svaka igračica u različitoj formi i svaki klub igra drugačije. Nismo imali ni jako puno vremena za pripremu utakmica s Rumunjskom, ali mislim da to nije razlog da se mi nešto izvlačimo, jer smo sedam godina skupa, dok smo u ove dvije izgledale smo kao da smo se prvi put okupile. Mislim da je to naš glavni problem.

Ostaju utakmice s Grčkom te Bosnom i Hercegovinom u kojima ste favoriti?

- Ako me pamćenje dobro služi, a služi me, imali smo mi problema i s Grčkom i s BiH. Sigurno da te dvije utakmice moramo shvatiti ozbiljno. Kvaliteta je na našoj strani, ali sve to treba dokazati na terenu. Publici u Koprivnici hvala na dolasku i ogromnoj podršci - zaključila je Tea Pijević.

Linker
22. travanj 2024 18:10