Gerhard Koffler/Imago Sportfotodienst/Profimedia
KVALIFIKACIJE ZA EURO

Održan ždrijeb: Hrvatska ima razloga za slavlje, nitko od protivnika ne bi nam smio stvarati probleme

U kvalifikacijama je osam skupina. Iz svake dva najbolja sastava idu na Euro
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 18:12

U Kopenhagenu je u četvrtak popodne izvučen ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Euro rukometaša 2026. godine. Sudjelovat će 24 selekcije, igrat će se u Švedskoj (Malmö, Kristianstad), Norveškoj (Oslo) i Danskoj (Herning) od 15. siječnja do 1. veljače 2026. godine. Ždrijeb su uz čelnike EHF-a izvlačile rukometne legende Lars Christiansen i Thomas Mogensen (Danska), Ljubo Vranješ (Švedska) i Haavard Tvedten (Norveška)

U kvalifikacijama je osam skupina. Iz svake dva najbolja sastava idu na Euro, ali i četiri najbolja trećeplasirana s dodatkom da se u poretku trećeplasiranih ne računaju utakmice protiv posljednje plasiranih iz skupina. Dakle iz kvalifikacija 20 selekcija plus domaćini Švedska, Danska i Norveška, te aktualni europski prvak Francuska. Te četiri reprezentacije dok ostali igraju kvalifikacije igrat će Euro kup.

Hrvatska je bila u bubnju 1 i protivnici u kvalifikacija bit će još Češka, Belgija i Luksemburg. Realno, tu problema ne bi trebalo biti. Mi to ne možemo promašiti. Najveći protivnik bit će nam Češka.

SKUPINA 1: Slovenija, Makedonija, Litva, Estonija

SKUPINA 2: Mađarska, Crna Gora, Slovačka, Finska

SKUPINA 3: Island, Grčka, BiH, Gruzija

SKUPINA 4: Španjolska, Srbija, Italija, Latvija

SKUPINA 5: Hrvatska, Češka, Belgija, Luksemburg

SKUPINA 6: Nizozemska, Farski otoci, Ukrajina, Kosovo

SKUPINA 7: Njemačka, Austrija, Švicarska, Turska

SKUPINA 8: Portugal, Poljska, Rumunjska, Izrael

Kvalifikacije počinju u studenom 2024 s dva kola, nastavljaju se u ožujku 2025, a posljednja dva kola igraju se u svibnju nakon čega ćemo znati 24 selekcije koje igraju Euro, a nakon toga slijedi i ždrijeb samog Eura.

Dvije zanimljivosti. Kosovo i Srbija izvučeni su u istoj skupini, ali to se ipak neće dogoditi, jer je Srbija prebačena u skupinu 4. I drugo, SP rukometaša 2025. igra se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, a godinu iza Danska i Norveška bit će domaćini i Eura. Dvije godine zaredom domaćini, baš dobro.

Linker
21. ožujak 2024 18:12