Slavlje hrvatskih rukometašica

 SASA PAHIC SZABO/KOLEKTIFF Sasa Pahic Szabo/Kolektiff
SLAVLJE U GRAZU

Kraljice šoka fantastičnim drugim poluvremenom stigle do velike pobjede i širom otvorile vrata Eura

Da bi ostvarile zacrtano, HR rukometašice sada za vikend trebaju pobijediti Češku kod kuće
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. travanj 2022. 19:34

UKRAJINA - HRVATSKA 19:26 (11:12)

GRAZ – Sportpark Graz. Gledatelja 200. Sutkinje: Karina Christiansen i Line Hesseldal Hansen (Danska).

UKRAJINA: Balogh, Gladun (14), Saltaniuk (1); Dmitrišin, Markevič, Prokopiak, Smolin, Poliak 2, Melekestseva 1, Striukova 1, Stelmah 3, Glibko 5(3), Gorilska, Šupik 2, Levčenko 4, Konovalova 1. IZBORNIK: Vitalij Andronov.

HRVATSKA: Bešen, Kapitanović (17); P. Posavec 4, Šenvald, Krsnik 1, S. Posavec 1, Mičijević 4, Milosavljević 2, D. Kalaus 1, Pavlović 1, Šimara, Debelić 3, Turk 7, Mamić, Blažević 2(2), Prkačin. IZBORNIK: Nenad Šoštarić.

SEDMERCI: Ukrajina 4(3), Hrvatska 2(2).

ISKLJUČENJA: Ukrajina 6 min. (Prokopiak 2+2, Stelmah), Hrvatska -.

Bila je to utakmica koju su naše rukometašice morale dobiti da bi ostale u igri za odlazak na Europsko prvenstvo 2022., prvenstvo na kojem bi trebale braniti broncu iz Danske prije dvije godine i Kraljice šoka su napravile ono što su morale. Na kraju je završilo uvjerljivo sa 7 golova razlike protiv Ukrajinki s čime smo obilato nadoknadili poraz u prvom kolu u Rijeci (22:23) i sad posao samo treba završiti u nedjelju u Poreču protiv Češke. Bez obzira na konačnu razliku nije to bila lagana utakmica, ali ekipa Nenada Šoštarića je pokazala i karakter i da je kvalitetnija ekipa i u drugom poluvremenu slomila otpor suparnica.

Hrvatska je imala velikih problema s ozljedama uoči posljednja dva susreta. Otpale su kapetanica Katarina Ježić i golmanica Tea Pijević od najvažnijih igračica, pa Ivana Dežić, Tena Petika i golmanica Gabrijela Bartulović, već od ranije nema Larisse Kalaus, a u najboljem stanju nisu ni Ivana Kapitanović i Ćamila Mičijević. No, one su obje bile u sastavu od početka susreta, a Ivana Kapitanović je i odradila cijeli susret i to odlično s 15 obrana.

image

Ana Debelić

SASA PAHIC SZABO/KOLEKTIFF Sasa Pahic Szabo/Kolektiff

Nenad Šoštarić je utakmicu otvorio s Kapitanović na golu, u vanjskoj liniji su bile Mičijević, Blažević i Krsnik, na krilima Paula Posavec i Turk i na crti Debelić, a u obrani je Valentinu Blažević mijenjala Stela Posavec. Počelo je izjednačeno, Ukrajinke bi povele jedan razlike, mi izjednačili, a problem su bili naše nerealizirane prilike što su suparnice iskoristile i u 10. minuti golom Glibko iz sedmerca prvi put povele 2 gola razlike (5:3), a imale su šansu i za +3.

Obrane Kapitanović (6 ukupno u prvom dijelu) nudile su nam šansu, ali ih nismo baš koristili, kao ni prilike s desnog krila (4/8 ukupno Turk i Mamić u prvom dijelu). U 17. minuti vratili smo se na početak (6:6), a golom Paule Posavec iz kontre i poveli. Ukrajinke su uzvratile s dva gola Glibko iz sedmeraca, a onda je stiglo razdoblje naše igre koje nam je donijelo preokret od 8:7 za Ukrajinke do 10:8 za nas u 26. minuti. I umjesto da to nadogradimo, Mičijević promašuje, a Ukrajinke golom Poliak iz koraka pa Levčenko iz kontre izjednačuju na 10:10. Šteta, ali do poluvremena smo ipak izvukli gol prednosti. Sredinom prvog dijela Milosavljević je odmarala Mičijević, Mamić je u jednom kraćem razdoblju zamijenila Turk, ali nije dobro reagirala, a u završnici je priliku dobila i Katarina Blažević i postigla gol.

image
SASA PAHIC SZABO/KOLEKTIFF Sasa Pahic Szabo/Kolektiff

Sve ono što nisu uspjele u prvom dijelu, naše su rukometašice napravile u drugom. Nakon devet minuta igre prvi smo put imali +3 (13:16), pokušao je ukrajinski izbornik naše odvajanje zaustaviti minutom odmora, ali nije pomoglo. U 43. minuti golom Dejane Milosavljević odvajamo se na +5, a imali smo priliku već tada potpuno prelomiti utakmicu, no Prkačin je u dva navrata požurila u napadu. Ukrajinke se približavaju na -3, ali dalje im ne dopušta Ivana Kapitanović. Još su kratko uspijevale naše suparnice doći na tri gola zaostatka, ali pet minuta prije kraja Hrvatska ponovo odlazi do +5 i više nije bilo nimalo upitno kako će završiti, nego samo s kolikom razlikom pa su priliku dobile i igračice s klupe, a u 57. minuti je na zasluženi odmor otišla i Ana Debelić koja je do tada odradila na crti kompletan posao.

Linker
17. travanj 2024 08:13