Antea Čičak

 EHF
BRAVO, CURE!

Kadetkinje 4. u Europi: Njemačka bolja u ogledu za broncu, ali mlade rukometašice nemaju za čime žaliti

Izostala je prva medalja za kadetkinje u povijesti, no djevojke mogu biti ponosne na učinjeno
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. kolovoz 2023. 19:14

HRVATSKA - NJEMAČKA 27:31 (13:17)

PODGORICA Verde Complex. Gledatelja 300. Suci: Mihai Marian Pirvu i Radu Mihai Potirniche (Rumunjska).

HRVATSKA: Pudić (1), Kraljević, Turkalj (7); Ivančić, Vuković 4, Čičak 6, Renić 6, Fratnik 1, Golub 4 (4), Brusić, Grozdanić, Domović, Babara 1, Burđelez 2, Đelekovčan 3, Bouček. IZBORNIK: Vedran Krkač.

NJEMAČKA: Steinecke, Lindemann (14+1); L. Ott 1, Njinkeu 4, Werle 3, Menne 3, Litvinov 5 (1), Fournier, Heimann 2, Bornhardt 3, Kern, Berens 2, Homann 1, Klocke 1, Müller, K. Ott 6. IZBORNIK: Maile Daniels.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (4), Njemačka 2 (1).

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 min. (Čičak, Babara 2+2, Burđelez, Đelekovčan), Njemačka 10 min. (L. Ott, Njinkeu, Berens, K. Ott).

Hrvatske kadetkinje završile su Europsko prvenstvo do 17 godina u Crnoj Gori na 4. mjestu. San o prvoj ženskoj kadetskoj medalji u povijesti ugasile su nam Njemice, koje su nas dobile i u drugom krugu. Tada je bilo 27:22 za njih, u susretu za broncu 31:27. Puno su suza isplakale naše klinke po završetku utakmice što je u takvim situacijama i razumljivo, ali nemaju razloga za suze. Mogu biti ponosne na sve što su pokazale na ovom EP i kući se trebaju vratiti samo na jedan način - ponosne i s osmijesima na licu.

Hrvatske kadetkinje višestruko su nadmašile očekivanja s kojima su otputovale u Crnu Goru, poremetile godinama ustaljene pozicije u europskom vrhu i umjesto da samo prođu u drugi krug, prošle su sve do borbe za medalje. Pritom su u polufinalu do posljednjeg napada bile u igri za prolaz u finale protiv Danske, a Njemicama su u 56. i 58. minuti došle na -2, a kod 26:28 osvojile su loptu i imale priliku za -1, ali smo na točno dvije minute prije kraja pogriješili i bacili loptu u aut. Njemice su to iskoristile, zabile dva gola i riješile susret, ali morale su se za tu broncu pomučiti iako su od početka imale prednost, a u nekim trenucima i po +6.

Hrvatska je zabila prvi gol, ali su Njemice iskoristile i rano isključenje Veronike Babare i povele 3:1. Golom Antee Čičak vratili smo stvari na početak (3:3 u 8. minuti), ali je slijedilo isključenje Đelekovčan i Njemice opet odlaze na +2. Od 6:6 u 16. minuti Njemačka serijom 5:0 odlazi na 11:6 zahvaljujući nekoliko naših izgubljenih lopti u nizu. Najveća njihova prednost u prvom dijelu bila je +6 (14:8 u 24. minuti), ali ako na nešto možete računati kod ove reprezentacije, onda je to da se nikad ne predaju i ne potonu pa su tri minute prije kraja prvog dijela prepolovile prednost (11:14) i natjerale njemačkog izbornika na minutu odmora.

Moglo je s -3 i završiti prvo poluvrijeme jer je Antea Čičak zabila za 13:16 samo 15 sekundi prije odmora, ali našu dekoncentraciju kaznila je Kim Ott za još jedan gol Njemica. Veliku muku našim je djevojkama stvarala prva njemačka golmanica Lena Lindemann koja je već u prvom dijelu skupila 10 obrana, do kraja 15 i bila je najbolja pojedinka susreta.

S dva gola u prvih pet minuta nastavka Njemačka se opet odvaja na +6 (13:19), ali ako su pomislile da će se prošetati do pobjede, krivo su pomislile. U 43. minuti golom Veronike Babare, koja je već u prvom poluvremenu dobila dva isključenja, smanjujemo na -4 i ponovo njemački izbornik mora zvati minutu odmora. U sljedećih 10 minuta bilo je 4 ili 5 razlike za Njemice, ali igra u obrani donijela nam je priliku da zakuhamo utakmicu i 7 minuta prije kraja golom Lucije Renić s krila dolazimo na -3, a onda i dva puta na -2 kao što smo spomenuli u uvodu, a pritom smo u posljednjih pet minuta ostali bez Antee Čičak zbog ozljede.

Previše smo pogrešaka imali tijekom utakmice da bismo uspjeli više od natjerati Njemačku da se pomuči za pobjedu, a kad na to dodate 15 obrana Lene Lindemann prema 8 naših, 70% njihove realizacije napada prema 60 naših i činjenicu da Njemačka ima veću širinu - završilo je realno.

Usput, hrvatska ženska kadetska reprezentacija tek je drugi put u povijesti izborila plasman u borbu za medalje na EP U17. Prvi put, još 2001. u borbi za broncu bila je bolja Mađarska (21:20), sad Njemačka.

Linker
27. travanj 2024 00:54