BILDBYRAN/DDP USA/PROFIMEDIA Bildbyran/ddp Usa/profimedia
SPORTCAST

Jedna od najvećih ikad nakon kraha Hrvatske: ‘Uskoro ćemo vidjeti je li ovo bila degradacija ženskog sporta‘

U novom izdanju Sportcasta ugostili smo Klaudiju Bubalo s kojom smo pričali o hrvatskim rukometašicama na SP-u
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. prosinac 2023. 16:40

‘Kraljice šoka‘ su nas sve šokirale. Hrvatska rukometašice su bile na korak do četvrtfinala Svjetskog prvenstva i kvalifikacija za Olimpijske igre, vodile protiv Mađarske gotovo cijelu utakmicu da bi pale na kraju i upisale poraz (22:23) koji nas je ostavio izvan četvrtfinala SP-a, ali i mogućnosti odlaska u Pariz.

Ovakav rasplet razočarao je sve iz hrvatskog rukometa, pa tako i nekadašnju igračicu i aktualnu direktoricu Lokomotive, Klaudiju Bubalo.

- Imala sam skupštinu Sportskog saveza Grada Zagreba tako da sam se uključila točno u trenutku kada smo imali 6 pogodaka prednosti i kontru za ‘plus 7‘ i učinilo mi se da je to riješena utakmica. Ovo je bila prava prilika da imamo ekipu u kvalifikacijama za Olimpijske igre i s velikom šansom za odlazak u Pariz, kao i šansu da se dođe u polufinale Svjetskog prvenstva. Teško pričam o toj završnici i ne mogu detektirati što se dogodilo osim toga da smo ušli u nekakvu paniku, da smo postali nervozni a ne smireni pri tom rezultatu. U šest minuta smo propustili veliki rezultat - rekla je Bubalo u Sportcastu Sportskih novosti.

image

Klaudija Bubalo

SPORTSKE NOVOSTI

Bubalo smatra da djevojke nisu pokleknule zbog pritiska jer većina naših igračica imaju dovoljno međunarodnog iskustva, a većina naših djevojaka igra u ozbiljnim europskim klubovima. Postoji jedna druga stvar.

- Ostavio je traga sav taj dio promjene izbornika 15-ak dana prije Svjetskog prvenstva ili dugo čekanje na njegov izbor jer smo znali da dotadašnji izbornik Nenad Šoštarić odlazi iz reprezentacije gotovo mjesec dana nego smo izabrali Ivicu Obrvana za izbornika. Oko te pozicije su se vrtjela vrhunska imena, a na kraju je izbor pao na gospodina Obrvana koji je tek nedavno ušao u ženski rukomet.

Treneri nisu, kako kaže, muški ili ženski, ali s djevojkama treba drukčije raditi.

- Žene su emotivne i kod nas je jako bitna emocija, homogenost grupe koju je ova reprezentacija imala. Uostalom, sve rezultate koje su postigle su postigle zato što kao ekipa djelovale super - vesele, raspoložene i uvijek pozitivne. S obzirom na to da trener Obrvan najbolje poznaje igračice Podravke, puno toga je bazirao na igračicama Podravke. One sve igraju hrvatsku ligu, a hrvatska liga, na žalost, je takva kakva je. Na ovakvim utakmicama je nužno iskustvo, stabilnost i smirenost. Obrvan je vrhunski trener, ali on je imao premalo vremena da osjeti ekipu i da ekipa osjeti njega.

image

Klaudija Bubalo i Emir Fulurija

SPORTSKE NOVOSTI

Osim šokantnog završetka SP-a, problem u Hrvatskoj je bio i prijenos utakmica koje su završile na RTL-ovom dječjom programu Kockica.

- Naša nacionalna televizija izgubila je prava za rukometne reprezentacije, a dobio ih je RTL. Tamo se promijenila vlasnička struktura i nove vlasnike sport ne zanima. To je problem jer ne možemo ovisiti o tome je li nekoga sport zanima ili ne. Nacionalne selekciji bi morale biti na nacionalnoj televiziji. Ako nismo prisutni u medijima, onda nemamo ni magnet za djecu koja bi se željela baviti sportom. Djeca moraju imati neke idole da bi ih potenciralo da se bavi sportom - rekla je Bubalo i zaključila:

- Kao žena, kao bivša rukometašica i kao osoba koja se i dalje bavi rukometom čekam da vidim na koji način će se prenositi Europsko prvenstvo za rukometaše u siječnju. Onda ćemo vidjeti je li to politika RTL-a ili je ovo degradacija ženskog sporta, da on bude na dječjom programu.

Kako je Klaudija Bubalo komentirala cijeli nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, što se još moglo napraviti pri izboru novog izbornika, koje probleme imamo u mlađim selekcijama, zbog čega zaostajemo za europskim trendovima u rukometu, kako je biti direktorica rukometnog kluba i koje probleme taj klub ima, ali i mnoge druge rukometna teme pogledajte u cijelom Sportcastu:

Linker
28. travanj 2024 06:24