Hrvoje Horvat

 ANTE CIZMIC/CROPIX
VELIKA BITKA ZA SP

Izbornik Hrvatske otkriva koga je pozvao: ‘Mandić, Srna i Martinović ne mogu, neki igraju premalo...‘

Izbornik rukometaša uoči skorašnjeg okupljanja reprezentacije i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. travanj 2022. 10:51

Bliži se okupljanje za reprezentativnu akciju protiv Finske. Igrat ćemo dva susreta kvalifikacija za nastup na SP koje će se u siječnju sljedeće godine igrati u Poljskoj i Švedskoj i bit će izborno za nastup na OI u Parizu 2024. Kao i uvijek situacija nije savršena, jer neki ne igraju koliko bi bilo dobro, neki su ozlijeđeni i upitni, tako da izbornik Hrvoje Horvat mora vagati stanje i izabrati najbolje što imamo u ovom trenutku.

Zbog ozljeda neće igrati David Mandić i Zvonimir Srna, upitan je i Marin Šipić, a posljednja loša vijest je da neće biti ni Ivana Martinovića, koji ima problem s leđima i nakon pregleda u Njemačkoj morao je otkazati sljedeću reprezentativnu akciju.

Izbornik Hrvoje Horvat na njegovo je mjesto pozvao Matea Maraša iz Pelistera, a na toj poziciji ima i Luku Šebetića i Luku Klaricu. Naknadni poziv, ponovit ćemo, nakon ozljede Mandića dobio je Davor Ćavar, dok u slučaju Srne i Šipića zasad dodataka nema.

Priprema reprezentacije kreću u ponedjeljak, u srijedu gostuju u finskoj Vaanti, a u subotu je uzvrat protiv Finaca u varaždinskoj Areni. Pobjednik dvoboja u dva susreta plasirat će se na SP, koje će se u siječnju 2023. igrati u Poljskoj i Švedskoj.

Dakle, u sastavu Zagreba u srijedu protiv Dubrave nisu nastupila tri reprezentativca koja su na Horvatovom popisu za utakmice protiv Finske pa se samim tim postavlja pitanje kako izbornik vidi aktualnu situaciju?

- Sigurno da je svaki izostanak loša stvar za nas, ali što je tu je, prilagodit ćemo se nastaloj situaciji. Zasad mogu reći da sam na lijevo krilo priključio iz popisa rezervi Davora Ćavara, dok za ostale još nismo tražili zamjene jer mišljenja sam da imamo dovoljno igrača u ovom trenutku. Konkretno, Srnu muči loža, a na njegovom mjestu u reprezentaciji imamo Mamića, Lučina i Jaganjca. Na crti Šipić bi trebao moći, makar ga već duže muči koljeno, ali tu imamo Musu, Marića i Načinovića. Moramo voditi računa da nam treba širina za sve što nas u tjednu koji slijedi čeka.

Nisu to jedini problem s ozljedama...

- Nisu, velike probleme s leđima ove sezone ima Ivan Martinović. Na toj poziciji pozvali smo Šebetića i Klaricu, sada i Maraša.

Konkurencija u Wisli

Treći je problem da neki igrači ne igraju koliko bi trebali.

- To je svakako problem, makar je reprezentacija posebna priča i stvari ne treba uspoređivati doslovno. Da, Šego nije branio za Montpellier, Mandić nije bio u postavi Zagreba za Kup, Lučin je sudjelovao malo u sastavu Wisle koji se plasirao u četvrtfinale Europa lige. Zasad na njihova mjesta nećemo pozivati druge igrače, makar stoji činjenica da smo zabrinuti.

Umjesto Šege vrata Montpelliera branio je Bonnefoi, umjesto Mandića na vratima Zagreba, uz Slavića, bio je Ivić, dok je Lučin suočen sa sjajnom konkurencijom u Wisli i treba mu puno strpljenja kod trenera Xavija Sabatea da se nametne. Naime, najbolji igrač Wisle protiv Lemga bio je Mindegija na sredini, dok je uz Španjolca na sredini i Rus Žitnjikov.

Lijevo od njih u posljednje vrijeme dominantan je Rus Kosorotov, a tu je uz Lučina i Mađar Szita. No, sigurno je da i u Montpellieru i u Wisli i u Zagrebu svaki od tih igrača dobro radi i da će se spremni staviti reprezentaciji na raspolaganje.

Horvatov izbor za Finsku

Evo i popisa igrača na koje Horvat računa za akciju koja kreće u ponedjeljak. Bez Srne, Mandića i Martinovića bilo bi ih 19 bude li sa svima ostalima OK.

U srijedu igramo u finskoj Vanti prvu utakmicu, uzvrat je u Varaždinu iduću subotu u 18 sati. Bolji iz ta dva susreta će na SP. Finci su prvi krug prošli, jer su zbog odustajanja Ukrajine bili slobodni. Mi smo čekali protivnika....

Vratari: Marin Šego, Dominik Kuzmanović, Matej Mandić

Lijeva krila: Marin Jelinić, Davor Ćavar

Desna krila: Ivan Čupić, Filip Glavaš

Pivoti: Veron Načinović, Željko Musa, Marino Marić (Marin Šipić)

Lijevi vanjski: Marko Mamić, Tin Lučin, Halil Jaganjac

Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak, Luka Cindrić, Igor Karačić

Desni vanjski: Mateo Maraš, Luka Klarica, Luka Šebetić

Ozlijeđeni: David Mandić, Zvonimir Srna, Ivan Martinović

Pričuve (dolaze u slučaju naknadnog poziva): Ivan Pešić, Kristijan Pilipović, Vlado Matanović, Josip Šarac, Jakov Gojun, Ante Gadža, Leon Šušnja.

Linker
24. travanj 2024 13:38