Željko Puhovski/Cropix
BLIŽI SE OBJAVA

Hrvatska uskoro dobiva novog izbornika? Javio se Lino Červar i poslao znakovitu poruku navijačima

Konzultacije već su obavljene, a koordinator za struku poručuje da je vremena malo
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 28. siječanj 2023. 15:53

Početkom sljedećeg tjedna pojavit će se “bijeli dim” iznad prostorija Hrvatskog rukometnog saveza u Metalčevoj, na balkon koji gleda na Trg Krešimira Ćosića će izaći “protođakon Kardinalskog zbora” Lino Červar i izreći će ono očekivano: “Habemus papam” - imamo papu. Njegov “urbi et orbi”; “gradu i svijetu” tog će dana poručiti tko je novi/stari izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Ima već nekoliko dana od završetka nastupa naših rukometaša na SP u Švedskoj i Poljskoj na kojem je opet ostvareno loše i (ne)utješno deveto mjesto, nastavio se niz nezadovoljavajućih plasmana nakon SP u Egiptu, EP u Mađarskoj i neodlaska na olimpijski turnir u Tokiju. Jedno je sasvim jasno - nešto treba mijenjati. Kako je u pravilu trener (izbornik) onaj koji potpisuje većinski dio krivice, javnost je manje-više suglasna s pretpostavkom da je Hrvoje Horvat bivši.

Svi rade punom parom

Telefon je nekoliko puta ostajao nijem na pozive, a to nije baš slučaj kad je riječ o uvijek korektnom Lini Červaru i sve je dalo za naslutiti da je on u velikom poslu. Kao koordinator za muški rukomet Lino je taj koji mora ispitati mogućnosti i kandidate, zatim mora usaglasiti stavove i onda javnosti iznijeti odluku. Tko će nastaviti tamo gdje je Horvat stao?

- Radi se, razgovaramo, održavamo sastanke, razmišljamo koje je i tko je najbolje rješenje. Posao je ozbiljan i ozbiljno mu moramo prići iako je vremena malo i pred nama su skorašnje kvalifikacije za EP u Njemačkoj sljedeće godine. Vremena ima malo, ali ga ima dovoljno za onoga tko zna što radi - kratko je referirao Červar po pitanju koje mori brojne hrvatske ljubitelje rukometa.

Je li vrijeme za Gorana Perkovca, možda za Ivicu Obrvana? Vraća li se Slavko Goluža ili možda nekim čudom Horvat dobiva još jednu priliku? Bez obzira na osobne afinitete i poglede na problem, a u Hrvata ima izbornika koliko i stanovnika, na konačnu odluku mora se pričekati još nekoliko dana. Odgovorne u HRS-u, među njima i Linu, čeka radni vikend.

- Odluka koju donesemo mora biti dobro odvagana. Svi koji su uključeni u proces donošenja ovakvih odluka rade punom parom, no ono jedno ime još se nije iskristaliziralo - zaključio je Lino.

Konačna odluka sljedeći tjedan

Naravno, Červar kaže da je već obavio preliminarne konzultacije s potencijalnim kandidatima, u svakodnevnom je kontaktu sa suradnicima, koji mu u procesu donošenja konačne odluke pomažu svojim sugestijama. Lino možda već i zna, možda je već u sebi donio odluku, no ispoštovat će proces do kraja.

- Ne, nema odluke do sljedećeg tjedna. Ne brzamo ni u čemu jer izbor mora biti idealan.

Trenutak je takav, izbor zaista mora biti najbolji. U suprotnom, hrvatski će rukomet nastaviti sad već utabanom stazom rasprodaje teško stečenog ugleda. U tom smislu - vremena je stvarno malo, ali je još važnije imati ljude koji znaju što rade. Červar je kao izbornik puno puta pokazao da je pravi čovjek na pravom mjestu. Je li to slučaj i sada, pokazat će vrijeme, pokazat će to prije svega rezultati.

Linker
03. svibanj 2024 21:46