Ivica Obrvan

 ADAM IHSE/TT Afp
NEMA KALKULIRANJA

Hrvatska mora pobijediti sve do kraja, izbornik objavio plan za dvije ključne utakmice na Svjetskom prvenstvu

Izbornik hrvatskih rukometašica uoči utakmice s Kamerunom (subota, 18.00) i Mađarskom (ponedjeljak)
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. prosinac 2023. 13:57

Velike su se promjene dogodile u životu Ivice Obrvana. Teško da je početkom ove godine mogao zamisliti da će u ljetnim mjesecima ući u ženski rukomet kao trener Podravke Vegete, te da će krajem 2023. kao izbornik voditi hrvatsku žensku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu.

Međutim, iskusni je stručnjak dosad sasvim dobro odgovorio na sve izazove, iako je praktički tek počeo raditi sa ženama i upoznavati ženski rukomet kao takav. Dobar dio reprezentativki upoznao je tek na mini-pripremama u Poreču, a u preliminarnoj skupini je remizirao sa Senegalom i izgubio od Švedske. Dovoljno da u virtualnom prostoru krenu kritike i osporavanja, pa i žalovanja za starim stručnim stožerom.

Utakmica s Crnom Gorom pokazala je da Obrvan i suradnici ipak znaju što rade, da nisu ‘pali s neba‘, i da znaju iskoristiti potencijal kojeg Hrvatska ima. Nije to kvaliteta za svjetski vrh, ali možemo biti blizu i svakome napraviti probleme, pa tako i favoriziranim Crnogorkama kojima velika motivacija i borbenost nisu bili dovoljni za pozitivan ishod.

- Bila je zeznuta noć za odmor i za spavanje nakon toliko uzbuđenja. Utakmica nam je puno toga donosila za razliku od Crne Gore, jer je nas samo pobjeda ostavljala na turniru. Odigrali smo jako dobro, skoro cijelo vrijeme kontrolirali rezultat i vodstvo. Naravno da u takvoj potrošnji energije dolazi do nekih padova u igri što se nama dogodilo potkraj utakmice kad smo promašili neke zicere i malo zakomplicirali situaciju – rekao je izbornik Obrvan jutro nakon važne pobjede.

image
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff

Jedan detalj ga je posebno obradovao.

- Bio je to posljednji napad Crne Gore, kad smo koncentracijom u obrani natjerali protivnice na nepripremljeni šut i da nam time omoguće da osiguramo tu zasluženu pobjedu koja nam jako puno znači. Pokazali smo čvrstoću, zajedništvo i karakter, i u nastavak Svjetskog prvenstva idemo puni energije, utakmicu po utakmicu.

Napad je puno bolji protiv Crne Gore nego u susretu sa Švedskom?

- Naš napad nije igrao ništa drugačije nego protiv Švedske što se tiče postavke napada. Jedina razlika bila je u tome što su naše vanjske igračice koje su nositelji igre lakše dobivale duele u igri jedan na jedan, koja puno znači u današnjem rukometu. Izlazili smo često puta kao pobjednici, stvarali višak i poentirali, prije svega Valentina Blažević koja je odigrala sjajnu utakmicu. To nismo imali protiv Švedske ni s lijeve, ni s desne strane, gdje su one igrale dominantniju obranu. Znali smo da nas čeka agresivna, tvrda i gruba obrana kakvu su Crnogorke prezentirale protiv Mađarske, ali su naše igračice u samom pristupu u duel igri bile konkretnije i kvalitetnije i to je glavna razlika u odnosu na ogled sa Švedskom.

Povjerenje je na desnom vanjskom dobila Dora Kalaus Žulj umjesto Klare Birtić?

- Naravno da Dora nije odigrala nekakvu spektakularnu utakmicu, ali ja sam zadovoljan s tih 15-ak minuta. Ona je iskusna igračica, ciljali smo na to da s te strane smanjimo potrošnju lopti i da bude sigurnija, da se ne šutira previše jer je ona više igračica prolaza, pa smo očekivali da eventualno iznudi kakav sedmerac, te da bude konkretnija u obrambenim zadacima od Klare Birtić i Katarine Pavlović, što ona u svakom slučaju jest u tom segmentu igre. Razmišljali smo da joj damo minutažu i u drugom poluvremenu, međutim Dejana Milosavljević je bila u ritmu, osjećala se dobro i procijenili smo da ne bi bilo u redu da je vadimo iz tog ritma i time možda naštetimo koncepciji naše igre u napadu. To se i pokazalo takvim, Dejana je postigla neke ključne golove, a mislim da će Dora i u nastavku prvenstva dati svoj doprinos reprezentaciji.

Ekipa raste, možemo li se nadati nastavku uzlazne putanje forme?

- Nadam se da će se to nastaviti, iako ne mogu garantirati. Svaka pobjeda donosi najviše energije i prostora za napredak za sljedeću utakmicu, to je sasvim jasno. Ovdje je strahovit ritam, a zima je i preostaje vam samo biti u hotelu. U petak smo imali dan odmora, ali već smo se pripremali za narednu utakmicu. Jednostavno, ritam te melje, osjeća se psihički i tjelesni umor sve više. Međutim, nije tako samo nama, nego svim ekipama. Igračice su u dobrom stanju trenutno, treba zadržati fokus i ne poletjeti nakon jedne dobro odigrane utakmice, isto tako ne potonuti nakon loše.

Hrvatska je favorit protiv Kameruna, vjerojatno smo nešto i naučili protiv Senegala?

- Vjerujem da ćemo protiv Kameruna zabilježiti pobjedu. Želja mi je da na toj utakmici, bez podcjenjivanja suparnika, rasporedimo snage. Potrošnja ključnih igračica i općenito igračica na turniru je velika, stoga ćemo uz kontrolu rezultata nastojati raspodijeliti minutažu kako bismo što odmorniji dočekali ključnu utakmicu s Mađarskom koja se igra u ponedjeljak.

Želja je četvrtfinale koje bi omogućilo olimpijske kvalifikacije, no Hrvatska u toj priči ne ovisi sama o sebi, trebat će joj i pomoć Švedske, možda i gol-razlika. Koliko se uopće bavite kalkulacijama?

- Nisam o tome razmišljao, to nas ne bi nigdje dovelo. Gubitak tog jednog boda u prvom krugu nije promijenio ništa specijalno, opet je fokus bio na pobjedama protiv Crne Gore i Mađarske. Razmišljamo o sljedećoj utakmici s Kamerunom, a nadam se da će sve ispasti u redu i da neće biti nikakvih posljedica – rekao je na kraju Ivica Obrvan.

Linker
06. svibanj 2024 20:16