Marin Jelinić

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
TRAŽI SE ISKUPLJENJE

‘Dobro je da su nas spustili na zemlju. Dobri smo, ali bez ozbiljnog pristupa smo protiv svakoga u problemu‘

Marin Jelinić je bio naš ponajbolji igrač u prve dvije utakmice, a Luki Klarici se sada otvara prostor
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 06:49

Kao što je Marin Jelinić na Euro došao s većim očekivanjima no što je to u startu bilo planirano, s obzirom da je u izbornikovim zamislima trebao biti drugi na lijevom krilu iza Davida Mandića koji se ozlijedio, tako se u nastavku turnira ozljedom Ivana Martinovića otvara puno veći prostor za Luku Klaricu. Upravo je ovaj tandem u ponedjeljak najavio utakmicu s Rumunjskoj u kojoj Hrvatska traži “iskupljenje” nakon remija protiv Austrije...

Emocionalno pražnjenje

Zanimljivo, Jelinić je u prve dvije utakmice ukupno, uz Marija Šoštarića na drugom krilu, bio i naš najbolji igrač. Sjajan protiv Španjolske, dok je dobro odradio i Austriju. Međutim, kako smo ti izgubili, sad s Rumunjskom moramo biti na maksimumu kako se ne bismo uveli u problem što se tiče prolaska u drugi krug.

- Utakmica s Austrijom nam je bila teška nakon emocionalnog pražnjenja protiv Španjolske. Znali smo da nam neće biti lako, dobro smo krenuli, bili korektni u prvom dijelu, makar smo promašivali. Drugi dio smo bili brzopleti, oni su se na račun toga vratili u život... Sve u svemu, imali smo +3 u posljednjih pet minuta smo imali, to je bilo dovoljno za miran kraj, ali nismo iskoristili i pretvorili u pobjedu. Bolje sada da nam se tako nešto dogodilo, nego u drugom krugu kada će se takve pogreške plaćati skuplje - naglašava Marin Jelinić.

Je li “zdravo” raditi takve preokrete u samo tri dana?

- Dobro je da su nas spustili na zemlju nakon Španjolske. Jesmo mi dobri, ali bez ozbiljnog pristupa smo protiv svakoga u problemu. Vjerujem da ćemo mi dobiti Rumunjsku i da će Španjolci dobiti Austriju pa idemo s dva boda krenuti u drugi krug i borbu za polufinale.

Još jednom se vratio se na Austriju.

- Oni su bili neopterećeni, ulazilo im je sve, dobro su koristili igru 7 na 6. I nažalost ispalo je tako kako jest. Nije bod najveće zlo, već je to ozljeda Martinovića. Došao nas je pozdraviti prije večere nakon utakmice, prije odlaska u bolnicu. Ali što je tu je, imamo dva super mlada desna vanjska, njemu želimo svi da se što prije oporavi.

Izbornik je spomenuo probleme s desnom stranom austrijskog napada, tu vi imate sigurno objašnjenje.

- Bilyk i Huteček su važne karike njihove igre u napadu, srednji i lijevi i spajali smo, udvajali Hutečeka koji ima jaku fintu. Zbog toga je patila igra prema desnoj strani, dok je Weber iskusno i sjajno krilo pa je to znao iskoristiti. Na početku nam je probleme radio i Živković, na kraju Božović. Protiv Španjolske smo imali isti sustav koji je uspio.

‘Šareni‘ Rumunji

Što kažete o Rumunjima? Činjenica je da su upisali dva poraza, ali da ni protiv Austrije, ni protiv Španjolske nisu izgledali loše.

- Šareno su djelovali u pripremama, imali više pobjeda, nego poraza, sastav su koji ima glavu i rep. Mogu reći po ovome što smo pratili da su bolja momčad, nego što rezultati pokazuju. Xavi Pascual je odličan trener, igraju španjolski sustav u obrani, imaju jako dobre vanjske igrače.

Koje biste izdvojili?

- Grigoras, desni vanjski iz Benfice, lijevi vanjski Racotea koji igra u Dinamu iz Bukurešta, imaju odličnog vratara.... Naša agresivna i gusta obrana treba im pokvartiti planove, nama omogućiti lake golove i da lakše riješimo utakmicu - zaključio je Marin Jelinić.

image

Luka Lovre Klarica

ANTE CIZMIC Cropix

Upravo njegov primjer, način na koji je “uskočio u Mandićeve cipele” treba slijediti Klarica koji je na pripremama u Poreču bio jedan od četvorice desnih vanjskih. Mnogi nisu očekivali da će uspjeti izboriti jednu od dvije startne pozicije, ali odlične igre za Zagreb bile su njegov najveći adut, dok se i dosad na Euru pokazao kao dobar izbor. To što je promašio možda i ključni zicer za dobiti utakmicu protiv Austrije se događa, ali problem te utakmice definitivno nije bio u tom ziceru, nego u kompletnoj našoj igri.
Klarica ozljedom Martinovića dolazi u prvi plan na svojoj poziciji, u pomoć mu stiže Mateo Maraš kojeg smo imali priliku upoznati u kvalifikacijama za Euro. I to su te draži Eura, nakon savršenog dana se sve može pretvoriti u pakao i sasvim okrenuti priču. Koliko smo spremni za to, pokazat će vrijeme, odnosno utakmice koje slijede.

Nema treme

- Mislim da je sve izgledalo dobro do timeouta u desetoj minuti - vratit će se Klarica na utakmicu s Austrijom.

- Poremetili su nas sa igrom sedam na šest u drugom i pred kraj prvog poluvremena. Imali smo u napadu par ishitrenih šuteva, na početku drugog dijela dijela nekoliko izgubljenih lopti. Mislili smo na +3 pred sam kraj da imamo pobjedu, usprkos svemu, ali prevarili smo se.

Ima li sad straha od role u koju dolazite?

- Igrati za reprezentaciju je velika odgovornost samo po sebi i moram igrati na vrhunskoj razini da bih zamijenio Martinovića. Nije mi baš zadovoljstvo doći na taj način u priliku. Žao mi je Marte, bio je jako utučen, nama je bilo žao i samo se nadam se da će nakon operacije sve biti u najboljem redu. Trema? Pa nema je, tu sam da bih igrao.

Naglasio je jednu stvar.

- Atmosfera ne smije pasti nakon izgubljenog boda protiv Austrije, ali moramo ići dalje po pobjedu i sve ostalo što nam ona nosi u drugom krugu, gdje nema slabe momčadi. To će biti sve utakmice na egal. Mi volimo takve i vjerujemo da će sve ispasti dobro.

Za kraj nekoliko riječi o sljedećem protivniku?

- Rumunji su u oba susreta igrali dobro i pali u drugom dijelu. Po meni, vraćanje u obranu im zna biti problem i mi te prostore, ako ih oni ponude, moramo znati iskoristi. S lakim golovima, uz dobru obranu, uvijek se lakše dođe do pobjede - završio je ljevoruki Zadranin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 14:51