Hrvoje Horvat

 DAMIR KRAJAC Cropix
IZBORNIK HORVAT

‘Ova sezona će se pamtiti! Treba biti realan, takvo nešto će se teško ponoviti, u Nexeu trebaju uživati‘

‘Ne treba nastup u Lisabonu gledati kroz dva poraza Nexea. Očekujem da će oni biti još bolji.‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. lipanj 2022. 11:15

Na Final Fouru Europske lige u Lisabonu utakmice je iz svečane lože Altice Arene pratio i izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Hrvoje Horvat.

- Vidjeli smo dobrih utakmica i zanimljivih duela. Sigurno da najviše veseli što smo u Portugalu imali i svog predstavnika, a sve ostalo ide iza toga. Ambijent je bio lijep, isto tako i utakmice, ali mislim da su napori tijekom sezone ostavili traga. Na igračima je bio primjetan umor, vidjelo se da su im ovo posljednje utakmice u sezoni, no bez obzira na to mogli smo uživati u dobrim predstavama i uzbudljivim utakmicama - rekao je Horvat.

Prilika za učenje

Benfica je u finalu srušila jaki Magdeburg, je li i za vas to bila senzacija?

- Mnogi kažu kako na Final Fouru zapravo svi imaju jednake izglede. Utakmice se igraju u dva dana, puno toga ovisi o tome tko se uspio bolje regenerirati, tko je došao odmorniji.... Dobar dan vratara puno toga diktira i to nažalost nije dobro za rukomet. Magdeburg je trebao biti favorit, ali uz veliku srčanost i borbenost te potporu svojih navijača Benfica je uspjela smoći snage i napraviti velik uspjeh. Mislim da je za rukomet dobro to što se ta karta zemalja iz kojih dolaze pobjednici širi i da je sve šarenija, da se ne ponavljaju stalno njemački klubovi kao osvajači, te da se rukomet igra u sve većem broju država.

Rukometaši Nexea nažalost nisu imali snage za nešto više.

- Treba biti objektivan i staviti se u realne okvire. Znamo da su na Final Fouru bili klubovi s ogromnim proračunima i s dugim godinama iskustva. Nije isto igrati za prvo mjesto u Prvenstvu i sudjelovati na završnom turniru u europskoj konkurenciji. To je nešto što se uči, iskustvo koje se stječe kroz godine igranja. U svakom slučaju, bila je to dobra škola. Treba izvući što se moglo napraviti bolje, tako da sljedeći put budu spremniji ako dođu do Final Foura, da neke stvari eventualno naprave drugačije. Ne treba nastup u Lisabonu gledati kroz dva poraza, nego kroz priliku za učenje. Očekujem da će Nexe zahvaljujući ovom iskustvu u sljedećoj sezoni biti još bolje. No, i ova sezona će se svakako pamtiti. Treba reći i da će to biti teško ponovljivo u sljedećim godinama, tako da sada u Našicama trebaju uživati u ovim trenucima.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

I Horvat je kao trener sudjelovao u izgradnji Nexeovih temelja, kao i njegovi prethodnici Zdenko Kordi i Kasim Kamenica.

- Nexe je već dulji niz godina u EHF kupu, odnosno Europskoj ligi, a posljednjih nekoliko sezona počelo je igrati i ozbiljnu ulogu. Klub se etablirao kroz kontinuirana i ciljana ulaganja te financijsku stabilnost koju imaju, to se odražava i na rezultate. Napreduju, raste proračun, raste cijeli klub i njegovo okruženje i mislim da je to jedna dobra, pozitivna priča.

Šteta zbog MI

Hrvatski rukomet vapi za više takvih primjera...

- Apsolutno. Hrvatskoj reprezentaciji treba jaki PPD Zagreb u Ligi prvaka, jako Nexe u Europskoj ligi, ali i jaka liga koja je prva platforma na kojoj rastu i odakle dolaze reprezentativci. Ne trebamo zaboraviti da su zadnja zlata uzimana dok je Hrvatska liga bila jaka, dok je bila jaka konkurencija, dok je gro reprezentativaca dolazilo upravo iz domaćeg prvenstva. Danas nedostaje novca, veliki su problemi, ali nadam se da će se, i uz pomoć politike, pronaći rješenja da se klubovi osnaže kako bi opet mogli početi kvalitetno proizvoditi.

Što ste u Lisabonu vidjeli od igrača koji kandidiraju za hrvatski dres?

- Te dečke pratim cijelu godinu i nema tu nekih velikih iznenađenja. Zanimljivo je bilo vidjeti da Tin Lučin nema adekvatnu minutažu tijekom cijele sezone, a nama u reprezentaciji znači strašno puno. On se etablirao kao jedan od stožernih igrača, dok je u Wisli tek drugi ili treći izbor. No, takav je bio i dogovor za ovu sezonu, u sljedećoj će mu se otvoriti mjesto i minutaža. Vidjeli smo dobru rolu vratara Dominika Kuzmanovića, posebno me veseli da tako mlad na takvoj razini može odraditi ozbiljne utakmice. Pokazao je jako veliku zrelost za svoje godine.

Ostali?

- Očekivano, manje ili više...

Kako će izgledati izbornikovo ljeto?

- Nažalost, otkazane su nam Mediteranske igre. Ne bi bilo loše da smo išli, ali jednostavno nismo mogli okupiti reprezentaciju kakvu smo željeli, pa smo odustali. Gostovat ću na seminaru turskog saveza, možda i izraelskog. Juniori i mlađi kadeti su nam u pogonu, njih ćemo malo gledati, pratiti, promišljati i to će biti to ovog ljeta - zaključio je Hrvoje Horvat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:18