STUART FRANKLIN Afp
U AKCIJI MODRIĆ I VLAŠIĆ

Novogodišnji sportski vodič: Povratak Luke Modrića, derbiji u Engleskoj, skokovi iz Garmischa

Pregled najzanimljivijih sportskih događaja s kojima ulazimo u novu 2022. godinu
Piše: Hrvoje Slišković, Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 01. siječanj 2022. 07:56

Novogodišnji blagdani ovaj put padaju i na vikend, a zatišje će biti manje nego za Božić, jer se na nogometnu scenu vraćaju i španjolski prvoligaši. Aktivni će biti i košarkaši i u Europi i u Sjevernoj Americi, skakači na skijama, a počinje i nova teniska sezona...

Englezima, koji tradicionalno igraju preko Božićno-novogodišnjih blagdana, idealno pada vikend prva dva dana nove godine. Premiership ušao je u drugu wpolovicu natjecanja, no zbog covid-odgoda samo vodeći dvojac Manchester City i Chelsea imaju odigranih svih 20 utakmica. I baš Guardiolin "stroj", koji je staru godinu završio s nizom od 10 prvenstvenih pobjeda, otvara novu, još dok u obiteljima na Kontinentu traje ručak, derbijem kod četvrtoplasiranog Arsenala, koji ima četiri pobjede zaredom.

Subotnja večer donosi i londonski derbi Crystal Palacea (11.) i West Ham Uniteda (5.), tako da Nikola Vlašić, koji je u prošlom kolu postigao svoj prvijenac za "čekićare", ne mora, poput Ivice Kostelića nekad, leći doslovce prije ponoći... U nedjelju je od tri popodne tzv. lagani program, a predvečer je borba za drugo mjesto, Chelsea (42 boda) s oporavljenim Kovačićem dočekuje Liverpool (41). "Redsi" imaju i utakmicu manje. Vodeći Man City u 2022. ulazi s 50 bodova, i premda Guardiola kaže "još su 54 boda u igri", engleski novinari prozvali su ga "prvakom". No, Katalonac upozorava:

- Toliku prednost imamo zbog svojih 10 pobjeda zaredom, a ne zato što su nam suparnici kiksali. Chelsea je prvak Europe, a Liverpool naš najveći suparnik posljednjih godina - naglašava Pep. Uostalom, doba je i dalje nepredvidive pandemije...

Poklonici španjolskog nogometa moći će uživati u prvim danima nove godine. Za ispraćaj stare, prije nego što se počnu spremati za doček, mogu pogledati sraz osmoplasirane Valencije, koja ima tri pobjede zaredom te ganja mjesto u Ligi prvaka, i Espanyola (11.), koji je tipični predstavnik sredine ljestvice, pobjeda, poraz, pobjeda, poraz pa opet iznova... No, na Novu godinu poslastice su dva madridska, gradska derbija, jedan za drugim: vodeći Real Madrid s oporavljenim Lukom Modrićem u kadru, od 14 sati gostuje kod Getafea (16.), dok je prema trenutačnim položajima na ljestvici pravi derbi onaj dvaju klubova čiji su navijači većinom radnička klasa: Atletico (5.) - Rayo Vallecano (4.) u 16.15. Domaćin je pod pritiskom jer ima četiri poraza zaredom, zaostaje 17 bodova za "kraljevskim klubom", i nema sumnje da neće obraniti naslov, ali mora dohvatiti mjesto među prva četiri.

I popodnevni program je zanimljiv jer Betis kao trećeplasirani dočekuje Celtu (14.), a Real Sociedad (6.) Alaves (18.), koji je šest kola bez pobjede. Navečer, pak, sedmoplasirana Barcelona gostuje na Balearima kod Mallorce (15.), a odnedavni trener Xavi ne može računati na čak 14 bolesnih, ozlijeđenih ili kartoniranih (Busquets) igrača.

Dinamov sljedeći suparnik u Europskoj ligi, drugoplasirana Sevilla, u susjednom Cadizu gostuje u ponedjeljak, a istu večer Osasuna, s od covida-19 oporavljenim našim reprezentativnim napadačem Antom Budimirom, dočekuje Athletic.

Novogodišnji NBA dan nije tako bogat i tradicionalan kao "Christmas Day", ali utakmica je dovoljno. U noći sa subote na nedjelju na rasporedu je za nas najzanimljiviji obračun, Bojan Bogdanović protiv Stepha Curryja. I, jasno, jedino je šteta što ogled jednih od najboljih momčadi Zapadne konferencije i lige, Utaha i Golden Statea (zasad) nije na rasporedu prijenosa NBA utakmica Arena Sporta.

Tradicionalno, u 14 sati, poslije televizijskog prijenosa Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije iz Zlatne dvorane bečkog Musikvereina, obitelji obično ostaju na okupu jer je jednako velika tradicija pratiti skokove iz Garmisch-Partenkirchena. Turneja Četiri skakaonice prvog dana nove godine uvijek je na istom mjestu te je stoga Garmisch (zapravo Partenkirchen, jer je skakaonica u tom dijelu mjesta), najomiljenija i najpoznatija stanica Novogodišnje turneje. Nakon prve skakaonice u vodstvu je Japanac Kobayashi. Norvežani Granerud, Johansson i Lindvik zaostaju 2,8 3,4 odnosno 5,7 bodova. Najbolji Nijemac je Geiger (6,1 zaostatak), Slovenac Kos (12,5)... Austrijanaca nema među prvih 10, najbolji Poljak je na 28. mjestu.

Košarka će se za vikend igrati i u ABA ligi, Split na Gripama dočekuje C. zvezdu, ali i u Španjolskoj (igra se El Clasico). Počinje novo izdanje relija Dakar (ponovno po pijesku Saudijske Arabije), a počinju i prvi teniski turniri. Hrvatska nije izborila nastup u ATP kupu ovaj put. Marin Čilić je prijavio turnir u Adelaideu, a Petra Martić i Ana Konjuh u Melbourneu.

U Kanadi i Americi igraju se utakmice NHL-a i NFL-a.

Linker
29. travanj 2024 14:00