DAMIR KRAJAC Cropix
STIGLE PRVE REAKCIJE

Zagreb pobijedio sebe pa razbio Pelister: ‘U Ligi prvaka nema lagane utakmice, današnja je dokaz‘

Publika je na kraju za dolazak u Arenu ipak nagrađena pobjedom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. listopad 2023. 21:13

Teška dva boda i jako vrijedna dva boda osvojio je Zagreb protiv Pelistera. Ono što je trebalo dobiti nakon Kolstada i Aalborga je dobiveno i na kontu je pet velikih bodova nakon pet odigranih kola. Nije bila ljepotica, ali bodovi se pamte, to je u ovom susretu bilo najvažnije.

Tri godine, barem, Zagreb ni protiv koga u Ligi prvaka nije bio favorit, a ovaj se puta našao u toj ulozi protiv momčadi koja ove sezone još nema ni boda. I bio je to jako zahtjevan posao za zagrebaše, makar Pelister nije ni Kolstad, ni Aalborg, trebalo je dobiti utakmicu, a Zagreb nije Barca da takve stvari može na rutinu.

Klupa Pelistera s Jovićem i iskusnim Šundovskim postavila je nekoliko zamki zagrebašima i oni su na to jako teško uspjeli odgovoriti. Prvo su stali u 5-1, isturili Atanasijevića, usporili Zagreb, onda su striktno pazili na krila Čupića i Dibirova, svjesni da su to igrači koji mogu donijeti razliku. Popratio ih je u tome odlični Lesjak i Pelister je prvom dijelu u Areni izgledao jako dobro i iznad očekivanja.

Zagreb se napadački u toj igri nije snašao, obrambeno je odgovorio, imao je Mandića kao protutežu za Lesjaka, ali u napadu je napravljeno pregršt pogrešaka i da je na drugoj strani bila neka jača momčad, loše bi se Zagreb proveo u prvih 30 minuta. Ovako, malo je vodio, jednom gubio, završio je poluvrijeme u egalu s detaljem da su dva puta izgubili po dva gola prednosti, što svakako nije bilo dobro. Pelister je u dva navrata radio po 3:0 i to je bilo upozorenje zagrebašima. Djelovali su zagrebaši sporo u napadu, neodlučno, nabijali su se na obranu Pelistera, stalno radili potez više, a to je diglo makedonsku momčad koju je u Areni poguralo i stotinjak ‘Čkembara‘ koji su za tu priliku stigli iz Bitole. Svaka čast.

Zagreb je prvi puta na klupi imao Nenada Šoštarića, prvi puta je u početnih sedam bio Faljić, prvi puta je na sredini počeo Sirotić, no sve te promjene nisu donijele nešto posebno, tek igru na mahove koja je bilo premalo da se slomi vrlo dobri i strpljivi Pelister koji je usporenim napadom dodatno usporio zagrebaše. I sa 10:10 na poluvremenu trebalo se hitno probuditi i ubrzati.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jako je teško bilo Zagrebu priviknuti se na spomenute okolnosti i na činjenicu da je Pelister strpljiv, ne troši lopte u napadu i teško daje protivniku priliku za brzu realizaciju. Nepotrebno je u 36. minuti isključen Kosteski nakon legendarnog rukometnog VAR-a, no Pelister je u trenucima kada je Zagreb imao igrača više poveo i zaradio isključenje Klarice, srećom bez VAR-a.

Guslao je Pelister svoje, Zagreb je morao biti jako koncentriran da se u tome ne pogubi. A imali su Makedonci priliku više napredovati, fulali prazan gol.

A onda su ipak pogriješili, Mandić je obranio, pa je Zagreb nakon dugo vremena krenuo na +2 (15:13). No, to ništa na terenu nije promijenilo, dosljedni Pelister se vrlo brzo vratio na 15:15 i sve je opet bilo na početku, a vremena je sve manje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zagreb se opet diže na dva razlike, Atanasijević i Petrović ga časte sa dva isključenja i to je po svemu trebalo biti rješenje utakmice. Klarica koristi to da se Zagreb digne na +3 koliko nije imao cijelu utakmicu. Tada je Pelister morao riskirati i to je donijelo konačno rješenje utakmice koju je Zagreb ipak mirno priveo kraju. Važne role u završnici odigrali su Suholežnik, Klarica i Dibirov i publika je na kraju za dolazak u Arenu ipak nagrađena pobjedom. Zamalo 10 razlike, na kraju za nevjerovati.

Kolstad dobio Kiel, Szegedu bod u Kielcu!


Pet utakmica 5. kola odigrano je u četvrtak i s time je ovo kolo zaključeno.

Uz pobjedu Zagreba, Kolstad je dobio Kiel kojeg je sad PSG dostigao. Szegedu važan bod u Kielcu.

U skupini B sigurna pobjeda Veszprema protiv Wisle koja ostaje na nuli, a u Magdeburgu sigurna pobjeda domaćina protiv Porta.

SKUPINA A: PSG - Aalborg 33:30 (Prandi 8/Hansen 7), Kolstad - Kiel 34:30 (Gudjonsson 10/Ekberg 10), Zagreb - Pelister 27:18 (Kavčič 5/Borzaš 3), Kielce - Szeged 27:27 (Moryto 6, Karačić 3/Stepančić 7, Šoštarić 4)

SKUPINA B: Celje - Barcelona 31:37 (Mlakar 6, Ivanković 4/Janc 5), GOG - Montpellier 32:27 (Madsen 8/Pellas 4, Načinović 1), Veszprem - Wisla 28:21 (Marguč 6/Krajewski 6), Magdeburg - Porto 37:33 (Magnusson 9/Laeso 9).

Poredak: Barcelona 10 (+39), Veszprem 8 (+18), GOG 8 (+9), Magdeburg 6 (+8), Montpellier 4 (-8), Porto 4 (-20), Wisla 0 (-16), Celje 0 (-27). (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. svibanj 2024 23:17