STEPHANE PILLAUD/PANORAMIC/PROFIMEDIA
VELIKI IZAZOV

Tko prijeti Zagrebu u osmini finala Lige prvaka? Patrice Canayer je početak i kraj svega

Montpellier je europska vrijednost dugi niz godina
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 10. ožujak 2024. 07:12

Krajem ožujka i početkom travnja rukometaši Zagreba će igrati osminu finala Lige prvaka protiv francuskog Montpelliera. To je prvi puta da će Zagreb igrati osminu finala otkad se Liga prvaka igra u formatu s dvije skupine po osam momčadi. Posljednji puta Zagreb je osminu finala igrao 2019. godine, kada je protivnik bio tada prejaki Vardar, dok je posljednji puta osminu finala Lige prvaka Zagreb prošao u sezoni 2015/16 kada mu je protivnik bio RN Löwen. Tada je momčad vodio Veselin Vujović.

Montpellier je europska vrijednost dugi niz godina. Najzaslužniji za to je apsolutno Patrice Canayer, trener koji je na jugu Francuske od 1994. godine, oko kojeg je formirana francuska reprezentacija koja je kasnije dosegnula svjetske visine, trener koji je s Montpellierom u razmaku 15 godina dva puta bio europski prvak, iza kojeg je 14 naslova prvaka Francuske, 13 Kupova Francuske, a ujedno i trener kojem je ovo posljednja sezona na klupi ovog francuskog kluba. Montpellier je trenutno treća momčad Francuske, iza PSG-a koji je uvjerljivi broj 1 i Nantesa protiv kojeg se bori za prolaz do Lige prvaka.

image
STEPHANE PILLAUD/PANORAMIC/PROFIMEDIA

Nakon posljednjeg naslova prva Europe 2018. u Kolnu Canayer je krenuo sa stvaranjem nove momčadi, a to je najteži put i zato je trajanje Montpelliera u europskom rukometu apsolutna posebnost. Od prve generacije 2003. u kojoj je odrastao Nikola Karabatić do druge koja je u Kolnu sve izula iz cipela 2018. Montpellier je uvijek išao istim putem, a na istom putu je i danas. Stvaranje se zove njegov nazivnik.

Nekadašnji igrači postali su velike svjetske zvijezde, a na tom tragu je Montpellier i danas, makar su se vremena promijenila, makar više nisu neprikosnoveni broj 1 u Francuskoj, premda ima puno onih s većim budžetom. Ipak, zahvaljujući Canayeru Montpellier traje. I Zagreb će imati teškog protivnika za prolaz među osam najboljih momčadi Europe.

Dosadašnji susreti Posljednja pobjeda Zagreba 1998.

Osam puta su se sastali Montpellier i Zagreb i uspješniji je francuski sastav s 5 pobjeda, no treba reći da je i Zagreb slavio u Montpellieru. Dugo je prošlo od posljednjeg slavlja zagrebaša, čak 26 godina i baš to posljednje bilo je u Francuskoj. Prije tri dvije i pol godine, Francuzi su bili bolji +3 u Zagrebu i +1 doma.

‘98 Zagreb – Montpellier 29:28 skupina

‘98 Montpellier – Zagreb 21:23 skupina

‘03 Zagreb – Montpellier 28:28 četvrtfinale

‘03 Montpellier – Zagreb 34:25 četvrtfinale

‘04 Zagreb – Montpellier 27:30 skupina

‘04 Montpellier – Zagreb 34:29 skupina

‘21 Zagreb – Montpellier 22:25 skupina

‘21 Montpellier – Zagreb 24:23 skupina

Najveći dosezi Montpelliera u grupnoj fazi Lige prvaka su briljantna pobjeda u Barceloni, te dvije visoke domaće pobjede protiv GOG-a i Porta od 11 golova razlike.

Dobro posložen tim, muči se ozljedama, pa trenutno nema iznimno važnih Villeminota na sredini napada i Egipćanina Hechama na lijevom beku. Temelj igre je kako to inače Francuzima priliči obrana u čijoj su sredini francuski reprezentativac Karl Konan koji dogodine ide u PSG, te uz njega domaći Artur Lenne i naš Veron Načinović. Iz njih je vratarski tandem Desbonet Bolzinger, uz Bellahcenea iz Kiela dva vratara koja su branila za Francusku na Euru u siječnju kada su bili europski prvaci. Iz obrane ide kontra s odličnim krilima, francuskim reprezentativcem Yannisom Lenneom desno, švedskim parom Pellas Karlsson obojicom reprezentativcima za broncu s posljednjeg Eura, a lijevo je i Španjolac Fernandez koji je nezgodan u 5-1 obrambenoj formaciji.

image
FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp

Crta se vrti oko spomenutih Načinovića, Konana i A. Lennea, apsolutni šef na sredini u odsustvu Villeminota je Slovenac Staš Skube, a pomoć ima ni manje ni više nego u rukometnom Maradoni Argentinci Diegu Simonetu. Dva desna beka su bh. reprezentativac i francuski sjajni reprezentativac Porte, a lijevo na beku kada nema Hechama briljira i trenutno je najbolji igrač Montpelliera visoki, čupavi, brzi Brazilac Monte dos Santos koji je uništio Barcelonu. Njemu je za pomoć priključen mladi francuski reprezentativac Prat i ta selekcija od strane Caneyera napravljena je vrlo pomno.

Montpellier igra kao Francuska, čvrsto, koncentrirano, jutri kada se može pojuriti, ne pod svaku cijenu. I takav Montpellier bit će veliki izazov za Zagreb koji je na kraj izašao i s jačim PSG-om, pa će pokušati i s njima. Zanimljiv podatak, na prošloj utakmici Montpelliera u Areni prije dvije i pol godine bilo je 335 gledatelja, a sada će se, ne sumnjamo, tražiti karta više. Zagreb je opasno narastao i Canayer to jako dobro zna.

Jakov Gojun o Montpellieru

Jakov Gojun jedno vrijeme je igrao u Francuskoj u dresu PSG-a, najveći protivnik mu je bio Montpellier, a evo što kaže uoči osmine finala.

- Dugo godina su u vrhu europskog rukometa, Francuska u malom s tim da je Brazilac do Santos trenutno njihov najbolji igrač. Vjerujem da ovaj Zagreb koji je u naletu, koji je već pokazao prije dvije godine da se s njima može nositi, može s njima i sada uz pune tribine Arene. Respektiramo Montpellier, ali ih se ne bojimo. (drp)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 11:33