SASCHA KLAHN Dpa Picture-alliance Via Afp
OSMINA FINALA

Počinje rasplet rukometne Lige prvaka, nastupa devet hrvatskih aduta, još dvojica čekaju u četvrtfinalu

Danas i sutra igraju se prve utakmice u kojima nema hrvatskog predstavnika nakon što oproštaja PPD Zagreba
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 11:43

U srijedu i četvrtak igraju se četiri utakmice osmine finala Lige prvaka. Zašto četiri, ako je osmina finala? Zato što su četiri sastava direktno - na osnovu plasmana u grupnoj fazi - plasirana među osam najboljih. To su PSG, Magdeburg, Barca i Kielce koji čekaju protivnike u četvrtfinalu. Dakle, tražimo još četvoricu koja će se boriti za nastup na Final fouru u lipnju u Kölnu.

Tri utakmice igraju se u srijedu, jedna u četvrtak, uzvrati će biti sedam dana kasnije. Već se zna i tko će na koga u četvrtfinalu, tako da je jasno kako će izgledati put do Kölna u kojem će dvostruki uzastopni naslov prvaka Europe braniti Barcelona.

Ove godine imamo jako zanimljive parove, ustvari dva dvoboja iz nacionalnih prvenstva, i to kakva...

U Mađarskoj se sudaraju Szeged i Veszprem, u Danskoj Aalborg i GOG. Nominalno jači su Veszprem i Aalborg, ali Szeged i GOG su aktualni prvaci svojih zemalja i baš su u međusobnim dvobojima uzeli naslove favoritima. I zato je jako zanimljivo kako će izgledati njihovi dvoboji u osmini finala. Zanimljivost plus da su lani Aalborg i Veszprem imali 4-1 omjer s najvećim domaćim protivnicima, oba su izgubila prvenstvo.

Prvi mađarski susret igra se u Szegedu. Ove sezone Veszprem vodi 1-0, dobio je prvi prvenstveni susret doma 31:26. Szeged je vratio Stepančića, Veszprem je bez Yahie i Cupare, pustio je i Nenadića, ali je uzeo Remilija koji će debitirati i ne može se reći da je slabiji. Veszprem je razočaranje Lige prvaka, Szeged isto, makar se pred kraj počeo dizati s Pastorom na klupi koji će na kraju sezone otići nakon niza godina, pa mu ovo može biti i posljednji dvoboj u LP na klupi Szegeda.

Svaka u LP je posebna

Španjolac na vratima Veszprema, Rodrigo Coralles na kojem je najveći teret jer nema ozlijeđenog Cupare, kaže:

- Svaka utakmica u LP je posebna, posebno sa Szegedom. Želimo ponoviti prošlogodišnji Final Four. Prvi korak do novoga sada vodi kroz Szeged. Nepoznanica nema, makar ove godine će biti malo drugačije, jer igramo više utakmica jedni protiv drugih. Zato je posebno važna prva utakmica u Szegedu u kojoj moramo pokazati pobjednički mentalitet.

Austrijanac Sebastian Frimmel odličan u dresu Szegeda ove sezone na lijevom krilu kojem je sportski idol Herman Maier, dok pozornost privlači i brojnim tetovažama od koji će izdvojiti onu Rolling Stonesa, kaže:

- Svaka utakmica sa Veszpremom je spektakl. Ova je na razini prošlogodišnjeg finala prvenstva. Nismo bili dobri u skupini, ali ovo je nešto sasvim drugo, nova šansa. Obje utakmice će biti presudne, jedna neće riješiti ništa.

U Danskoj slijedi veliki okršaj Aabog - GOG. Prvak Danske je GOG, uzvrat je u Gudmeu, Aalborg ne izgleda dobro ove sezone makar je jači za Mikkela Hansena, ali sve skupa tu favorita nema. Ove godine u ligi je 1-0 za Aalborg (30:26).

- U ovim utakmicama nema favorita. Nismo bili dobri u grupnoj fazi, ali ovo je početak jedne druge Lige prvaka koja nosi veliki motiv uz sve probleme koji su nas opratili kroz sezonu. Želimo biti optimisti - zaključio je trener Aalborga Stefan Madsen.

Sudar koji ima favorita igra se u Bukureštu, gdje ove sezone promjenjivi Dinamo dočekuje isto tako promjenjivi Kiel koji je znatno veće ime, ali to uvijek ne pokazuje na terenu. To će biti njihov prvi sudar uopće u Ligi prvaka. Za Dinamo sigurno posebniji izazov, jer nikad prije nije bio u takvoj situaciji.

Patrik Wiencek, iskusni pivot Kiela koji se vratio nakon ozljede, kaže:

- Moramo biti jako ozbiljni, jer ovo su utakmice bez prava na popravak, Dinamo je jako ozbiljna i iskusna momčad. Čeka nas težak posao, no vjerujem da ćemo ga riješiti kako se to od nas očekuje, tim više jer uzvrat ćemo igrati na domaćem terenu. No, već u Bukureštu moramo se pokazati u pravom svjetlu.

Oprezni u Francuskoj

Dvoboj koji privlači možda najmanje pažnje je sudar Wisle koja je sretno izbacila Zagreb i Nantesa koji s obzirom na brojne probleme igra jako dobru sezonu. Dvaput su se sastali dosad, dvije pobjede ima Nantes, ali to je bilo prije šest godina. Za Wislu bi pobjeda bila novi pothvat nakon što je uspjela proći grupnu fazu. Trener Poljaka. Španjolac Xavier Sabate naglašava:

- Nantes je favorit, mi nemamo pritiska, samo protivnika koji igra sjajno ove sezone.

Jeremy Toto iz Nantesa igrat će protiv svog bivšeg kluba...

- Dobro znam što nas čeka. Kad sam bio u Plocku, bili smo najbolja obrana sezone u Europskom kupu. Obrana Plocka je posebna, pravi zaštitni znak. Bit će to dvije jako teške utakmice, više od običnih 120 minuta. Složni smo, znamo kamo želimo i da nam se mogu otvoriti jako lijepe stvari - zaključio je bivši pivot Vardara.

Devet hrvatskih aduta, još dvojica čekaju u četvrtfinalu

U igri nema našeg kluba, jer je Zagreb nažalost ispao u grupnoj fazi, ali imamo još mnogo aduta. U igri u srijedu i četvrtak bit će ih devet, dok dvojica čekaju u četvrtfinalu. Ukupno 11 svrstava nas u vrh kvalitete europskog rukometa.

Dakle, u sudaru Szegeda i Veszprema igrat će Šoštarić, Stepančić i Alilović protiv Štrleka, u sudaru Wisle i Nantesa Lučin, Mihić i Šušnja protiv Pešića čiji je nastup zbog ozljede upitan i dalje, dok će Duvnjak biti u sudaru s Dinamom iz Bukurešta. Samo u susretu Aalborga i GOG-a nećemo imati svog aduta.

U četvrtfinalu čekaju Karačićevo Kielce i Cindrićeva Barcelona, koji su to izborili plasmanom među dva najbolja kluba u skupinama grupne faze. (drp)

OSMINA FINALA LP

Dinamo Bukurešt - Kiel (srijeda 18.45); pobjednik ide na PSG

Szeged - Veszprem (srijeda 18.45); pobjednik ide na Kielce

Wisla - Nantes (srijeda 20.45); pobjednik ide na Magdeburg

Aalborg - GOG (četvrtak 18.45); pobjednik ide na Barcelonu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. svibanj 2024 22:57