Timur Dibirov

 DAMIR KRAJAC Cropix
OPTIMISTIČAN ZA LIGU PRVAKA

Čudesni 40-godišnji Rus dominira u hrvatskom prvaku: ‘U Zagrebu sam kao riba u vodi, najgori dani su iza nas‘

‘Kad vidim te neke klince koji žele nešto postići, i ja sam u trenu opet mlad‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 27. ožujak 2024. 11:15

Rukometaše Zagreba u srijedu od 20.45 u njihovoj Areni Zagreb očekuje prva play-off utakmica osmine finala Lige prvaka protiv Montpelliera za ulazak među osam najboljih europskih momčadi. Ove su sezone igrači Nenada Šoštarića i Andrije Nikolića, koji ga je savršeno mijenjao, napravili dobar posao poslije nekoliko sušnih sezona u kojima nisu prošli skupinu Lige prvaka.

Među igračima koji su napravili veliki iskorak je i uvijek pouzdani i iskusni Timur Dibirov. Ruski rukometaš, koji ima i makedonsku putovnicu, napunio je 40 godina, ali ne posustaje te je i ove sezone s 53 gola najbolji strijelac Zagreba u Europi. Baš kao što je to u pravilu bio gdje god da je igrao. Dibirov je na velikoj sceni punih 20 godina, Nakon Čehovskih medvjeda i Vardara, gdje je u oba kluba proveo po devet godina, drugu je godinu u Zagrebu. Sad već ne pričamo o dojmovima. Dibirov se u Hrvatskoj osjeća kao kod kuće.

Kao riba u vodi

Kako izgleda život u Zagrebu nakon gotovo punog desetljeća u Skoplju?

- Najbolje je da kažem da se ovdje osjećam kao riba u vodi. Nisam uopće pogriješio što sam nakon Makedonije došao u Zagreb, gdje su promjene bile jako male. Isti je to ili sličan mentalitet i isti je mentalni sklop ljudi koji me okružuju. Od prvog dana kad sam došao u klub i u Hrvatsku prihvaćen sam kao domaći. Odlično je što nisam prihvatio neke ponude iz Španjolske ili Francuske koje sam imao. Tko zna kako bih se prilagodio, učio bih jezik, trošio se na nešto što nije rukomet. Nisam morao prolaziti jezičnu barijeru i samo sam posvećen rukometu. Uzmem loptu i igram.

image

Timur Dibirov

DAMIR KRAJAC Cropix

Po dolasku u Zagreb nije odmah sve išlo idealno. Što se dogodilo sa Zagrebom ove sezone?

- Hrvatski je prvak prolazio krizu, neki mladi igrači nisu bili spremni za taj neki iskorak. Momčad se polako gradila, došli smo zatim mi neki stariji, koji sada zajedno s tim Zagrebovim mladićima gradimo neku lijepu priču. Mi njima prenosimo iskustva, a i sami dajemo sve od sebe kad vidimo s kolikim žarom oni rade i žele nešto žele postići.

Lani je samo bod falio za prolazak skupine. Sad su zapravo svi ciljevi ostvareni. Ili?

- Sve se pomalo slagalo na način da smo korak po korak hvatali ritam s najboljima i sad smo konačno prošli tu granicu. Nije Zagreb odjednom iskočio, ova se momčad polako slagala i gradila već nekoliko sezona. Iza Zagreba su najgori dani, sad smo u toj fazi da želimo još više. Tako je to u životu i u sportu. Kad dosegneš nešto što si želio, onda opet sanjaš da možeš i korak više. Vjerujem da nismo sve još rekli za ovu sezonu, ali i one koje dolaze.

Možemo biti ‘al pari‘

Znači li to da je realno sanjati i prolazak Montpelliera i plasman među osam najboljih?

- Upravo to. Iako je francuska momčad puna velikih igrača i momčad je koja sanja detronizirati i biti bolja od Paris Saint-Germainea u Francuskoj, mi vjerujemo da možemo protiv njih igrati "al pari" i da ih možemo iznenaditi. Iskustva posljednjih godina u Europi i Ligi prvaka donijela su toliko slučajeva u kojima su oni na papiru slabiji u dvije utakmice prolazili bolje od sebe. U ovoj fazi natjecanja sve je otvoreno i nema slabe ekipe.

image

Timur Dibirov

DAMIR KRAJAC Cropix

Koji su to igrači Montpelliera na koje najviše treba paziti i koja je njihova najveća snaga?

- Dvojica Šveđana, Karlssen i Pellas, te Portugalac Dos Santos su ti koji postižu najviše pogodaka, no Montpellier je momčad u kojoj ne treba isticati pojedince. Njihova je najjača snaga to što su momčadski odlično posloženi. Osim ovih strijelaca, tu je gomila francuskih reprezentativaca i imaju na svim pozicijama odlične igrače. No, ponovit ću, vratar Desbonnet je klasa, tu su Valentin Porte, Staš Skube, Argentinac Diego Simonet... Ali je prije svega riječ o odlično posloženoj momčadi.

Bez obzira na to, nada zaista postoji i vi ste uvjereni da možete proći?

- Nema nikakvih garancija, niti nama niti njima, i jedino u što sam siguran je to da ćemo u Areni, nadam se pred velikim brojem gledatelja, gledati jedan veliki fajt. Nadam se, kao prvo, da ćemo u prvoj utakmici ostvariti pozitivan rezultat koji nam u uzvratu može garantirati da, uz novi dobar pristup, kakvi su nas često krasili ove sezone, možemo i korak dalje od onog što smo ove sezone u Europi zacrtali kao osnovni cilj.

Nekako smo preživjeli

Bilo je problema s ozljedama, sad je manje-više sve u redu?

- Zapravo su nam "ozljede" trenera činile dosta problema. Bilo je zadnjih godina dosta smjena trenera, a svaki takav slučaj je mali šok za momčad. Sve smo to prošli na najbolji način jer je Andrija Nikolić cijelo vrijeme bio s nama i nekako smo to preživjeli. S trenerom Nenadom Šoštarićem dogodilo se to što se dogodilo, ali smo se uspjeli pokrpati.

Europski je plan ispunjen, no postoje i oni domaći. U odnosu na ranije sezone, on nije promijenjen?

- Osvajanje domaćeg Kupa i naslova prvaka Hrvatske se za Zagreb uvijek podrazumijevaju. Ove je sezone našički Nexe opet vrlo jak, oni imaju svoje planove koji se sastoje u tome da nas zaustave i pokušaju nešto osvojiti. Iz godine u godinu se pojačavaju, pritisak je sve veći, no mi ćemo učiniti sve da ostane ovaj status quo i da Zagreb osvoji oba domaća trofeja.

image

Timur Dibirov

DAMIR KRAJAC Cropix

Dibirov je u svojih 20 godina u Ligi prvaka zabio 1154 gola, posljednjih sezona u prosjeku više od 70. Odakle više volja i snaga?

- Došao sam u Zagreb pun volje i želje, izabrao sam odličnu sredinu. Hrvatski rukomet ima veliku tradiciju, rukomet je ovdje vrlo popularan i nije mi se bilo teško prilagoditi. Kad vidim te neke klince koji žele nešto postići, i ja sam u trenu opet mlad. Ja i stariji dečki tim mladima koji stalno rastu prenosimo iskustvo, a oni mene i sve starije pune energijom. Zato ću ostati još jednu sezonu i igrati s velikim guštom. Zaista uživam u ovom klubu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 16:04