ANTE CIZMIC Cropix
PETAR METLIČIĆ ZA SN

‘Za Hrvatsku tek sad kreće onaj pravi pritisak. Nažalost, jedan igrač je totalno van forme i to nas može brinuti‘

Proslavljeni hrvatski reprezentativac analizira dosadašnje igre Hrvatske i odnose snaga na Euru u Njemačkoj
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. siječanj 2024. 07:19

Puno velikih derbija s Francuskom odigrao je u svojoj karijeri Petar Metličić. Legendarni hrvatski rukometaš bio je jedno vrijeme i pomoćnik u stožeru hrvatske rukometne reprezentacije, a od ove godine više ga ne gledamo kao stalnog televizijskog komentatora velikih natjecanja. No, pristao je Metličić za naše čitatelje iznijeti svoje dojmove o Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Za početak, Francuska. Dobro smo se držali u većini susreta u Kölnu, da bi na kraju ipak ostali praznih ruku?

- Mislim da ne trebamo biti nezadovoljni. Naravno, rezultatski da, ali mislim da smo pokazali da se može. Nažalost, takvu utakmicu treba se kompletno odraditi da bi se pobijedilo, a mislim da smo mi imali pet-šest rupa u određenim trenucima, pogotovo tehničkih grešaka i brzopletosti koje su nas koštale. Francuska je ipak iskusna momčad i to sve kažnjava - komentira Petar Metličić.

Kaže kako je utakmica s naše strane bila dobra, u određenim trenucima i dosta dobra, ali napominje kako je nešto ipak nedostajalo.

- Stalno smo bili u nekom minusu, dva-tri puta nas je Kuzmanović vraćao u utakmicu, ali to nismo znali iskoristiti. Da bismo dobili Francuze, mislim da smo morali spustiti utakmicu ispod 30 golova, i to debelo ispod. A ovako, kad je puno golova, jako ih je teško pobijediti. Ne znam, emocije su mi malo pomiješane...

image
DUJE KLARIC Cropix

Donio je ogled s Tricolorima i neke benefite.

- Mladi su pokazali da su dobri, da su hrabri, da se ne boje nikog i mislim da je to jedan veliki plus kojeg smo dobili iz ove utakmice. Znali smo da su oni favoriti, da će biti teško. Najbitnije je da to zaboravimo i da se koncentriramo na sljedeće utakmice koje će sigurno biti utakmice u kojima možemo pobijediti. U određenom postotku smo možda i mali favoriti.

Dosad je Hrvatska na Euru upisala dvije pobjede, remi i poraz. Kako ste vi vidjeli dosad prikazano u Njemačkoj?

- Mislim da je u globalu slika bolja nego što je bila na prošlim natjecanjima. Naravno, mi uvijek želimo da to bude fantastično, da Hrvatska dođe u polufinale i osvoji medalju. Nije to baš tako jednostavno s obzirom na roster kojeg imamo. Našim bekovima je ovo prvo pravo natjecanje, da igraju 60 minuta. Mislim da su desni vanjski, svi koji su igrali, dosad bili jako dobri i dobro se nose s tim pritiskom. Na lijevom vanjskom Srna nije loš. Ima nekih pogrešaka, ali dosta se trudi, i ne možemo reći da dosad nije igrao dobro. Nažalost, Lučin je totalno van forme i to je ono što nas može malo brinuti.

Bilo je i problema s ozljedama i bolešću, no to je viša sila na koju se ne može utjecati.

- Mislim da možemo biti zadovoljni, naravno, uvijek ti je žao kad propustiš priliku. Mi smo skloni često stvarati tragediju iz nečega, no izgubili smo od Francuza za koje znamo tko su i što su. Njihovi su igrači osvojili sve moguće trofeje, i to više puta, a naši, osim Cindrića, Karačića i Duleta, praktički još ništa nisu osvojili u svojim karijerama. To je realno stanje stvari, ali najvažnije je da smo još uvijek u igri. I dalje ovisimo sami o sebi, imamo šansu, pa ćemo vidjeti kako će se naši momci nositi s tim pritiskom. Sad počinju eliminacijske utakmice, svaki sljedeći poraz te baca iz borbe za polufinale. Vidjet ćemo, dosad je to bilo sasvim dobro, ali za nešto više morat ćemo se dobro potruditi i pokušati pobijediti sve protivnike do kraja.

Slijedi Mađarska koja je uz velika ulaganja uvijek tu negdje, u drugom krugu, ali nikad u samom vrhu.

- To je ekipa koja nama tradicionalno leži, barem je tako bilo ranije, no svaka generacija ima svoje. S njima se može igrati, a za mene su oni jedno od ugodnijih iznenađenja na ovom prvenstvu, nisam očekivao da će biti tako dobri. No, pokazali su i oni određene slabosti, prije svega psihičke prirode. Izgubili su utakmicu protiv Austrije, koja je na papiru možda djelovala najlakše, iako ne smijemo podcijeniti Austrijance. Ipak se može se Mađarima, nije im jednostavno to breme kad se pojavi pritisak. Mislim da ćemo s njima morati oštro, prije svega da im pokažemo zube, da malo osjete našu agresivnost i čvrstoću. Znaju se povući, znaju biti onako, neću reći uplašeni, ali malo se izgube u svemu tome.

Ponudio je Metličić i blic-analizu mađarskog sastava.

- To je uglavnom ekipa koja već nekoliko godina igra zajedno, osim vratara koji su potpuno novi, za širu javnost nepoznati. Iskusni Lekai je vraćen u reprezentaciju, imaju dobre, jake bekove, od Bodea i Mathea do Ancsina i Szite, to su sve igrači s velikim iskustvom i nastupima u Ligi prvaka. Imaju fantastičnog pivota Banhidija i solidna krila. Poletna su i mlada ekipa, no nadam se da ćemo mi biti na visokoj razini, da ćemo prije svega smanjiti tehničke pogreške koje su nas nažalost koštale i pobjede protiv Francuske.

Tko je na Euru na vas ostavio najbolji dojam, tko bi mogao otići do kraja?

- Uvijek je to standardna, klasična priča. Danci izgledaju dosad najbolje, Francuzi se nadaju visokom plasmanu, Šveđani također. Te tri reprezentacije su nekako najbliže polufinalu. Realno, za očekivati je da će biti tamo. Za drugu poziciju u našoj skupini je velika borba, nadam se da se mi tu nekako možemo ugurati, a ovo ostalo je po meni dosta izjednačeno. Vidite i sami da ima dosta iznenađenja na ovom turniru, da praktički svatko svakoga može pobijediti, pogotovo u našoj skupini u kojoj će biti dosta neizvjesno do kraja. Nadam se da će polufinalist biti i Hrvatska, ali morat ćemo se dobro potruditi. Bit će jako teško i neizvjesno, i ono što je jako bitno, vidjet ćemo od čega je sagrađena ova ekipa, da li ima taj pobjednički gard i da li se zna nositi s pritiskom. Jer tek sad počinje onaj pravi pritisak gdje nemaš pravo na kiks, svaka utakmica ti je “biti ili ne biti”. Vidjet ćemo kako će to sve ispasti na kraju - zaključio je Pero Metličić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 00:57