Šola je išao na stvaranje dobre atmosfere u momčadi, ali taj način nije dao rezultate
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
ZAGREBU SLIJEDI REKONSTRUKCIJA

‘Puno je indolentnih, neodgovornih igrača, s njima treba ući u ‘fight‘. Šola nije kriv za sve, ali...‘

Direktor PPD Zagreba, koji je u Ivici Obrvanu dobio čak 12. trenera u samo pet posljednjih godina
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. veljača 2021. 08:17

PPD Zagreb ponovo je smijenio trenera. Za neke je to već komedija, za klub svakako trauma, jer kada promijeniš u pet godina 12 trenera to je svakako loše, ne samo zbog trenutne nego i zbog buduće situacije, jer u takvu momčad nijedan mladi igrač ne želi.

E sad, nekad su smjene bile šok terapija da bi se došlo do rezultata i pokazale su se korisnim, no u posljednjih nekoliko navrata situacija je drugačija, što govori da je problem više u momčadi nego u treneru. Momčadi koja misli da je reprezentacija zato što nosi dres Zagreba, a daleko je od bilo kakvih normalnih kriterija vezano uz igru na toj razini. Precijenjeni, jednostavno rečeno. Svojom ili tuđom krivnjom, svejedno.

image
Na fotografiji: Vedran Šupuković.
BRUNO KONJEVIC/CROPIX Cropix

Naravno, iza svega toga stoji priča da na pola sezone ne možeš promijeniti momčad, ali možeš trenera, pa je tako otišao i Vlado Šola nakon samo četiri mjeseca na klupi.

Sto prilika, a ne daju ništa

U čemu je problem, zašto se stvara loša slika o klubu u kojeg su nekad svi željeli, a danas to nije slučaj, pitali smo direktora PPD Zagreba Vedrana Šupukovića.

- Svjesni smo i te kako problema. Šola je dao ostavku jer se smatra odgovornim za ono kako je momčad izgledala na posljednjim utakmicama, posebno u početnim minutama protiv Nantesa i Aalborga. Pokazao je odgovornost...

Ali, zar je to samo njegova odgovornost?

- Nijedan trener koji je dolazio nije rekao da je nezadovoljan momčadi koju imamo. Pitanje je bilo može li se s tom momčadi učiniti pomak. Rečeno je - može. Šola u Ligi prvaka ima učinak 0/8 i pitam vas u kojem bi to klubu s tim rezultatom mogao opstati u Ligi prvaka. Nijednom treneru koji je dolazio nije rečeno da mora pobijediti Barcelonu, Veszprem ili Kiel, jer to nije realno, ali očekujemo da budemo konkurentni ostalima. Mi smo dvaput izgubili od Motora, od Celja, Nantes nas je pregazio doma, pregaženi smo u Danskoj... S druge strane, Motor pobijedi u Kielu, Celje pobijedi u Nantesu, a kod nas rezultat, konkurentnost, ne vidimo.

Je li Šola kriv za sve?

- Nije, apsolutno. Šola je dobar trener, trener koji ima viziju, ali njegovu viziju igrači nisu popratili, to je definitivna činjenica. Zašto? To je pitanje za trenera, jer on vodi momčad, a meni kao direktoru nikad nijedan trener nije došao i rekao “ovaj neće, ovaj ne može, ovom se ne da” ili slično. Ne treba uprava rješavati probleme unutar momčadi, zato postoji trener, no za to treba ući u “fight” s igračima, a to nitko ne voli. Šola je išao na dobru atmosferu, pokušao dignuti momčad, ali taj se način pokazao neuspješnim. Ovoj momčadi očito treba nešto drugačije. Šola je pokazao kvalitetu, ali nije imao podršku momčadi i zaključili smo zajedno da nešto moramo poduzeti, jer opstojnost kluba ovisi o nastupu u Ligi prvaka. Šola će ostati u klubu, gradit će i čekati novu priliku, a mi ćemo biti prisiljeni na novu rekonstrukciju momčadi. Puno je indolentnih, onih koji razmišljaju o odlasku, neodgovornih, onih koji misle da je normalno imati sto prilika, a ne pokazati ništa, a to tako ne ide. Nije tajna u kojim okolnostima radimo i s kojim budžetom u odnosu na ostale klubove Lige prvaka, ali ipak očekujemo nešto za uzvrat. I svjesni smo limita i pokušavamo ojačati momčad u granicama mogućnosti, što nije jednostavno, a svatko imalo dobronamjeran to zna i vidi.

Ne bojimo se budućnosti

Bojite li se loše reakcije mladih igrača koji trebaju doći u klub u budućnosti?

- Ne bojimo se, jer svi znaju što je Zagreb i kakve kriterije ima. Oni koji vrijede nemaju se čega bojati. Znam da prema javnosti ovo trenutačno ne daje dobru sliku, ali što je tu je, bilo je i težih situacija, pa smo uspjeli, a uvjeren sam da će tako biti i sada.
Na koncu, čini se da je ova priča blizu odgovoru na pitanje zašto nije lako biti trener, kako se mnogima čini. I nagradno pitanje za kraj, zašto je Veselin Vujović bio najbolji trener Zagreba u posljednjih 15 godina? Voljeli ga ili ne!

Veselin Vujović (2014. - 2016)
Andrija Nikolić (2016.)
Silvio Ivandija (2016. - 2017.)
Slavko Goluža (2017.)
Kasim Kamenica (2017.)
Zlatko Saračević (2017. - 2018.)
Lino Červar (2018.)
Branko Tamše (2019.)
Veselin Vujović (2019. - 2020.)
Igor Vori (2020.)
Vlado Šola (2020-2021)
Ivica Obrvan (2021.)

Linker
19. travanj 2024 15:13