ANTE CIZMIC Cropix
NOVI IZAZOV

‘Nisam mogao završiti karijeru dok ne odigram Bundesligu, to je kao da odem u Vatikan, a ne vidim papu‘

Vratar hrvatske reprezentacije promijenio je i klub i državu za novu sezonu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. rujan 2022. 09:00

Marin Šego moći će se pohvaliti iznimno zanimljivim rukometnim putem jednom kada završi karijeru. Prvi vratar naše reprezentacije branio je za Izviđač, Čakovec, pa za Zagreb, pa poljsku Wislu i Kielce, za mađarski Szeged, nakon toga za francuski Montpellier, a od ove sezone je na vratima bundesligaškog njemačkog Göppingena i veliko je njihovo pojačanje za novu sezonu.

Ulaz u istu nije im bio lagan, jer su se u uvodnim utakmicama sudarili s dva top sastava ove sezone, Magdeburgom i Füchse Berlinom, koji će se boriti za naslov, dok je Göppingenu realni cilj mjesto koje nosi izlazak u Europu. Ovo je klub velike tradicije, nekadašnji prvi prvak Europe i nema dvojbe da je Šego odabrao pravi klub.

Dvorane pune do vrha

"Nisam mogao završiti karijeru dok ne odigram Bundesligu. Kao bio sam u Vatikanu, a nisam vidio papu. I jako mi je drago da se to, eto, dogodilo. Göppingen mi je bio odličan izbor. Nismo startali dobro, raspored nam je bio teži od naše trenutačne snage, ali jedino što smo izgubili a možda nismo mislili da hoćemo jest utakmica u Erlangenu, koji je opet jako dobar, koji se s četiri pobjede u četiri utakmice otvorio sezonu. To, naravno, u Bundesligi ne može biti slučajno."

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kako je vama u Njemačkoj nakon svega što ste prošli?

"Ja sam zadnje tri godine bio u Montpellieru gdje je uvjerljivo najviše treninga i obveza. Njemačka je u tom smislu OK, ali to nije šest sati u komadu kao u Francuskoj. Drugo, u Montpellieru nisam imao trenera golmana, samo se radi teretana, mi ovdje teretanu skoro da ne radimo, ali imamo trenera golmana."

Najbolji dojam iz Bundeslige?

"Igrali smo dvije utakmice kod kuće, puna dvorana do vrha. To je poseban osjećaj. Nije ništa novo za Bundesligu, makar moram reći da smo imali solidan broj ljudi i u Montpellieru. No, u usporedbi te dvije lige, Bundesliga je bolja i kompaktnija po pitanju kvalitete."

Rekli ste da ulaz u sezonu nije bio baš najbolji?

"Pa, nije. Šarac se tek vraćao lani, ove godine je startao nakon dužeg vremena. Poteko je trebao igrati obranu, pa se ozlijedio. Za zamjenu je došao Blagotinšek, ali treba i njemu vremena. Došao je Duarte sa mnom iz Francuske i mogu reći da imamo na papiru dosta solidnu momčad, te da nam trebaju dvije pobjede u nizu za samopouzdanje."

Protiv Magdeburga doma niste imali šanse?

"Pa i nismo. Magdeburg je sjajna momčad. Nisu gorostasi i 120 kila mišića, niski su, ali igraju vrhunski brzo. Njihova obrana izgleda atipično za Bundesligu s niskim igračima, ali savršeno je uigrana s O’Sullivanom ili Bezjakom. U dva tri dodavanja u napadu riješe baš sve. Ne šutaju izvana skoro i jako ih je teško pobijediti. Mi smo izgubili utakmicu početkom drugog poluvremena. Nisu nas čak ni iskontrirali, ali u igri gol na gol nakupi se 4-5 razlike, jer su brži. To je najbrža momčad s kojom sam ikad igrao. Wiegert je sam rekao da je 4-5 godina gradio to što danas ima. Nama se morao dogoditi najbolji dan da bi ih pobijedili."

Ni sa 38 nisam umoran

Izdvojite još neki detalj uoči njihovog dvoboja protiv Zagreba?

"Rekao sam za brzinu. Oni su momčad koja igrom “lijevo - desno”, jako nervira golmane. Imaju prvi val, ali ni drugi ne zaostaje. Njihova dodavanja su vrlo brza, zna se kretanje i to je sve maksimalno uštimano. Jedini problem može im biti neigranje Kristjanssona koji se protiv nas pet minuta prije kraja ozlijedio. Ako ne bude igrao falit će im, jer je paklen igrač, ali imaju oni i Webera i O’Sullivana i Bezjaka."

Kakvi su vaši planovi ove sezone?

"Biti pri vrhu Bundeslige, u Europi pokušati izbaciti Lemgo i plasirati se u grupnu fazu Europa lige."

A vaše osobne ambicije, vezano i uz reprezentaciju koju čeka jako bogat program sljedećih mjeseci.

"Meni je 38 godina, ali sam sve uspio izdržati i s ritmom i s treninzima i putovanjima. Nisam umoran, ne bih ništa dodao ni oduzeo ovom sada. Dobro se osjećam i ne dam se dok mogu", zaključio je Marin Šego.

Linker
03. svibanj 2024 06:02