ANTE CIZMIC/CROPIX
HRVOJE HORVAT ZA SN

‘Moja reakcija nakon Danske je bila nepromišljena, ali to nas je skupilo! Šego i Karačić? Nisu otpisani...‘

Hrvatski izbornik je na svom prvom velikom natjecanju potpisao osmo mjesto u Europi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 27. siječanj 2022. 22:54

Težak je Euro iz nas, svašta se izdogađalo i nije jednostavno podvući crtu pod sve. Rezultat je pokazao da nismo blizu vrhu, a rezultat je uvijek najbolje upozorenje da neke stvari ne izgledaju dobro i da bi u budućnosti trebale izgledati bolje. Od ozbiljnih utakmica dobili smo Island, od onih koje smo morali dobiti nismo Nizozemsku i Crnu Goru. Hrvatski rejting u svijetu rukometa je takav da su te činjenice mnogi doživjeli kao prosipanje ugleda. Uostalom, ponosni smo na širinu koju smo pokazali ili nismo pokazali ovdje, a to upravo daje tim razmišljanjima za pravo.

Cilj je bio ekipirati se

Hrvoje Horvat pred mnogim je odgovorima nakon Eura i oni su jako važni, jer bez odgovora na njih ostat će repovi protiv kojih se uvijek najteže boriti. Nije mu bilo lako, puno ideja mu se srušilo s koronom, a reagirali smo tako kako smo reagirali.

Oscilacije su bile logika nakon svega, nisu nam naravno lako pale, a jedina nelogična stvar cijele priče bila je Horvatova reakcija nakon poraza od Danske i poznati sukob koji je ona izazvala s neistomišljenicima.

- Da, znam, ali to nas je skupilo. Bila je nepromišljena reakcija i jedino što mi je žao da se nakon toga netko našao prozvan. Pet igrača nam je otpalo prije te utakmice, a prije je otpalo još devet. I to su bili jako nezgodni trenuci.

image
CROPIX

Reakcija je bila bez obzira na opravdanje potpuno neprimjerena, a na neki način i šokantna, jer bilo je nemoguće napisati da je protiv Crne Gore išta bilo dobro, kad nije bilo dobro ništa?

- Prihvaćam to, jer u toj utakmici stvarno nije bilo dobrog. Ali cilj je bio samo ekipirati ove koji su ovdje. Mislim da smo uspjeli u jako teškoj situaciji. Iskreno, ovo što se dogodilo u Mađarskoj svi ti ljudi s puno iskustva i osvojenog nisu prošli nikada, to se nikom nikad nije dogodilo da igrač igra u postavi bez ijednog treninga na Euru. Ne jedan, nego devet takvih. A ta uigranost je stvar koja daje na sigurnosti, koja diže agresivnost, pa rasteš kroz utakmice. A onda u prvom kolima se momčad još traži, a ovo je trajalo. I samo mislim da se to nije dovoljno akceptiralo i to je bio uzrok moje reakcije.

Rezultat je pokazao da nismo bili dobri, sami ste to rekli.

- To je takvo prvenstvo da je bilo nepredvidivo. Mogli smo dobiti Crnu Goru i izgubiti od Islanda pa biti još niže. Jednostavno nismo uspjeli. Imali smo premalo oružja u rukama.

Protiv Crne Gore je rečeno da smo dali sve od sebe, što znači da utakmica nije bila pripremljena kako treba?

- Bez obzira na razmišljanja, nemamo više tu kvalitetu koja može odmah odreagirati na situaciju i to nam je problem. Lako je Duvnjaku prepoznati te stvari, ali neki koji su došli bez uigravanja to jednostavno nisu uspjeli.

Ostalo je puno repova nakon Eura, glavna pitanja su Šego i Karačić?

- Apsolutno ih nisam prekrižio. Tražili smo spoj igrača mladih i starih, jer u reprezentaciji ne igraju uvijek najbolji. Duvnjak, Čupić, Cindrić i Pešić plus mladi su bili ta vizija koju smo imali, ali je ona pala u vodu sa svime što se događalo. Karačić je imao probleme s koronom, Šego je isto tako bio pod antibioticima. S Marinom sam napravio grešku, priznajem to, i to smo izgladili za 20 sekundi i oni bi, kao i Štrlek i Pavlović, pomogli hrvatskoj reprezentaciji kad god bi trebali. Izbornik je taj koji poziva, imali smo ideju i viziju, koja se stjecajem okolnosti promijenila.

image

Hrvoje Horvat

AFP

I pomladiti reprezentaciju je bilo pod upitnikom, jer nema Šege koji ima 36, ima Šunjića koji ima 34, nema Karačića, tu je Gadža kojem je 30...

- I tu vrijedi odgovor - tražili smo spoj igrača mladih i starih, jer u reprezentaciji ne igraju uvijek najbolji, ali nije ispalo po planu koji smo zamišljali.

Igrači su nam vjerovali

Nadodao se:

- U prvom valu zvali smo igrače Zagreba i Nexea jer su najbliži, onda u drugom one po preboljenoj koroni. Logikom se nismo mogli voditi. U svemu tome treba biti mađioničar da bi se došlo do rješenja. Meni kao treneru je najvažnije da su nam igrači vjerovali da radimo posao koji je dobar. Da nije bilo tako sigurno ne bi bilo ni ovako.

Bilo je i čudnih situacija, Grahovac među 16, pa ne igra nego zovete Musu koji nije na popisu 35?

- Prva stvar, Grahovac je bio varijanta za odmor prvih varijanti u obrani, a to su bili Mamić i Šušnja. U trenutku kada otpadnu dva iskusna igrača, ti ne možeš ostati s jednim neiskusnim igračem na toj poziciji. Zašto Musa? Zato što je Musa bio s nama u kvalifikacijama i dobro zna što se od njega očekuje. Kasnije se priključio i Gojun koji nije, s kojim nisam radio i trebalo je biti strpljiv.

Onda nelogičnost s vratarima, Pešić kao prvi vratar na tribini za utakmicu s Danskom?

- Pešić je jedan vratar koji je težak, teretan, odlučili smo ga u dati na odmor jednu utakmicu da bi se pripremio za Island. Vjerovali smo u Alilovića i Pilipovića da će dati to, a Aliloviću i kapa dolje da nam se pridružio. To se kasnije sve pokazalo da je dobra varijanta, jer kada je Pešić zdrav i koncentriran on je odličan.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Je li greška bila Musu i Gojuna ne staviti na popis 35?

- Teško je pričati iz ove perspektive. Da smo znali da je nešto ovako uopće moguće to se sigurno ne bi dogodilo. S Musom i s Gojunom sam sjeo u studenom s pitanjem da li su spremni uskočiti i dati ruke ako bude problem. Nije bio problem, ni u jednom trenutku i to su oni i napravili.

Ne bojim se novih izazova

I nešto svi zaboravljaju, htio je podsjetiti...

- I meni je to prvo Prvenstvo, a i sami znate kakvo je bilo.

Što ste zaključili nakon svega?

- Rezultatski je podbačaj, nema medalje, nema borbe za medalju. Ono što smo dobili je neprocjenjivo i sve što smo dobili pokazuje koliko smo povezani. To nas je toliko stisnulo zajedno i jedva čekam te kvalifikacije. I da pokažemo koliko vrijedimo i da krenemo putem koji smo zacrtali.

Kvalifikacije za SP mogu biti nezgodne, donijeti Portugal ili Sloveniju?

- Znam, ali nimalo se ne bojim tog izazova, dapače jedva čekam da se ponovo okupimo i pokažemo što možemo - zaključio je izbornik Hrvoje Horvat.

Linker
20. travanj 2024 04:40