ANTE CIZMIC/CROPIX
TEŠKO RAZDOBLJE

Legenda HR rukometa prošla koronu i obiteljsku tragediju: ‘Ovako ne bismo slagali ekipu ni za balote!‘

‘Da sam u nekoj formi i nisam, ali odazivanje izborniku nikad nije bilo upitno‘, kaže naš branič
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 16:26

Jakov Gojun nakon četiri godine opet je u reprezentaciji. Nije ni slutio da bi se nešto takvog uopće moglo dogoditi, a eto dogodilo se i nakon Eura u Hrvatskoj ponovo je tu.

- Meni je svaki put užitak biti tu, s te strane se ništa nije promijenilo. I prije Eura sam razgovarao s izbornikom, rekao da sam na raspolaganju ako bude trebalo pomoći, ali nisam ni slutio da bi se to baš moglo dogoditi na ovaj način. Da sam u nekoj formi i nisam, ali odazivanje se nije bilo upitno. Prije manje od mjesec dana umrla mi je majka, pa sam krenuo sa Zagrebom u pripreme, zaradio koronu, pa sam odležao u izolaciji i nekako odmah nakon toga došao ovdje pomoći koliko to budem u stanju.

Volja je tu, ali nismo se proslavili protiv Crne Gore?

- Stvarno se svašta događa oko te korone i iskreno ne bismo ovako sastavljali ni selekciju za balote, a kamo li za Europsko prvenstvo. To naravno nije opravdanje za ono kako smo izgledali protiv Crne Gore, a nije prvi put nakon promjene grada, dvorane. Onda dođe Slišković nakon samo dana priprema u Portu, Načinović iz Montpelliera i onda dođemo na utakmicu protiv jedne ozbiljne selekcije, koja je po meni puno bolja od Srbije, koja ima svaki segment na visokoj razini makar nije kompletna i dogodi se to što se dogodi.

Nije problem poraz toliko, nego način i samim tim poraz?

- Slažem se, nije izgledalo dobro kako bi trebalo i to se ne smije događati. Ja sam tu da pomognem, drago mi je nakon dugo vremena sresti neke ljude koje dugo nisam vidio. Mladi igrači su ti oko kojih se sve vrti, izbornik je govorio o pomlađivanju, a ja sam tu da pomognem koliko mogu. Najbitnije je da oni shvate da su za dvije godine oni ti koji moraju preuzeti sve i da se vode s tim stvarima za budućnost.

image

Jakov Gojun

ANTE CIZMIC/CROPIX

Dugo niste igrali protiv Danaca?

- Mislim da smo zadnji put kada sam bio igrali u Riju i da smo ih dobili, a da su oni bili olimpijski pobjednici. Što reći, jedna top selekcija, poduplana u svakom smislu koju je stvorio posljednjih godina Nikolaj Jacobsen. Bit će jako teško s njima. Definitivno za uspjeti protiv njih, ne smiješ griješiti i napucavati se, jer to kažnjavaju savršeno.

Igrali ste s mnogim Dancima?

- Jesam i vrhunski su profesionalci u svakom pogledu. U PSG-u sam igrao s Hansenom, u Berlinu s Anderssonom, Holmom, Lindbergom s kojim sam pričao neki dan kada su ga pozvali kao rezervu. Eto toliko su jaki.

Što se s njima ne smije?

- Najosnovnije gubiti lopte, jer te mogu razbiti vrlo brzo i lako. Izuzetno su okomiti u napadu, jaki šuteri, finteri, posebno Gidsel i Hansen,a sada im je tu i lauge kojeg jedno vrijeme zbog ozljede nije bilo. Jedna top selekcija koja je svakako izazov za svakoga i za nas će biti. Danci su uvijek savršen test mogućnosti.

Gledali ste i ostale?

- Jesam, ali to ne znači previše. Mnogi su koronu odradili prije nas, nama je uletjela ovdje. Što će biti do kraja nitko ne može predvidjeti. Island je jučer igrao bez sedam igrača, Njemačka je razbijena, čujem da Francuzi danas imaju nova tri zaražena. Što će biti doista nitko ne može predvidjeti. Danas možda jesi, sutra nisi. Tko izdrži uspjet će - zaključio je Jakov Gojun.

Linker
09. svibanj 2024 21:40