GORAN SEBELIC Cropix
NIŠTA OD BESPLATNOG SP-A?

Kupujmo hrvatsko, ali ne kupujmo Hrvatsku. Hoće li se po prvi put dogoditi presedan po pitanju reprezentacije?

Bilo bi logično da Hrvatska bude dostupna svima i zato ipak vjerujemo da će se naći glas razuma
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. studeni 2023. 16:26

Još se nije dogodilo, a nadamo se ni da neće. Najavljena je mogućnost da će SP rukometašica koje počinje u srijedu, a na kojem od petka igra i Hrvatska biti vidljivo tek na platformi RTL-ovoj platformi Voyo. Ništa neobično i neutemeljeno, jer u pitanju je komercijalna televizija, koja najavljuje da će Voyo prikazati sve utakmice SP. Velikodušno. Ima samo jedan mali problem, taj Voyo se naplaćuje, a u pitanju je reprezentacija Hrvatske i to ne bilo kakva. Nije čak ni važno koliko se stvar naplaćuje, realno nije ni puno, ali nema smisla jer se ne radi o nekoj Ligi prvaka, NBA ligi, Formuli 1 i slično. Radi se o reprezentaciji Hrvatske, u zemlji u kojoj njeni građani plaćaju porez da bi stvari funkcionirale. Pa, ako nešto treba u ovo zemlji biti dostupno svima, onda je to sasvim sigurno državna reprezentacija, za koju je RTL ostvario TV prava. Sada ih želi konzumirati preko svoje platforme, a to bi bio rijedak presedan i dokaz da je apsolutno sve moguće. Legitimno pravo RTL-a je da to učini, ali valjda ipak ne može raditi tko što hoće u svakom slučaju. Valjda. Loše bi bilo da je dovoljno da privatnici plaćaju porez državi i da nakon toga mogu radi po svojoj volji, a da je to izvan svake kontrole. Ne znam zašto državne reprezentacije u Njemačkoj rade ZDF i ARD, čudni su oni.

E sad, za mjesec i nešto je Europsko prvenstvo rukometaša u Njemačkoj. Hoće li se dogoditi da i ono završi na nekoj platformi koja se plaća ili ipak neće i hoće li u slučaju da se dogodi da prijenos ide na normalni program, doći u pitanje ravnopravnost spolova, jer zašto žene ne mogu, a muški mogu, danas tako aktualna tema. Ili će netko to ležerno to riješiti pričom o gledanosti. Da se ne varamo, gledanost muške reprezentacije je veća i to je na komercijalnoj TV poželjno, ali radi se u ovom slučaju o reprezentaciji Hrvatske, a nismo u Zimbabveu nego u Hrvatskoj. Bilo je pošteno da ako RTL nije zainteresiran za tako nešto, isto ponuditi nekome drugom, ali to se nije dogodilo, a sada je za tako nešto prilično kasno. Nitko ne dvoji da je RTL teoretski u pravu, no smije li baš sve što poželi, to je drugo pitanje.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Naime, ženska rukometna reprezentacije Hrvatske od petka kreće s utakmicama na SP u Švedskoj. To je jako važno prvenstvo koje nudi šansu da se rukometašice plasiraju na Olimpijske Igre u Parizu 2024. godine. Plasman na OI je prestižna stvar za državu godine, HOO ima svoj sportski kanal i zar se to barem na taj način nije moglo riješiti. Nije, jer treba nešto platiti, a vjerojatno se nitko ne gura. Te rukometašice su 2020. osvajanjem bronce na Europskom prvenstvu u Danskoj postale prepoznatljive, oko njih se naguravalo, a upravo RTL je bio u prvom redu iste priče. Danas vjerojatno nije zainteresiran za istu, jer su na njegovom programu gledanije po stoti put razne serije, večere ili slično.

Hoće li se dogoditi presedan da prvi puta u Hrvatskoj moramo plaćati da bismo gledali državnu reprezentaciju. To bi bilo jako loše, a za to nije kriv ni RTL koji s pravom gleda samo svoj interes, jer od toga živi. No, postoji u svemu i neki opći interes, neka uređenost u kojoj se bez obzira jesi li privatnik ili ne, mora znati tko što može ili ne može. Ili možda to više ne postoji. Definitivno su te stvari izvan kontrole, najava ovog nije jedini slučaj da se na komercijalnim platformama prenose utakmice državne reprezentacije. Srećom, gledanost je dostupna svima, ali po ovom pravilu ako prođe i ne mora više biti tako. Bilo bi jako loše da se tako nešto dogodi, pa da se posljedično reagira, jer to je samo gašenje požara.

Svjetsko prvenstvo počinje u srijedu, Hrvatska igra u petak. Bilo bi logično barem ako je situacija takva da Hrvatska bude dostupna svima, a da ostale utakmice, ako ih netko sa SP želi pogledati, budu na platformi koja se toliko reklamira u posljednje vrijeme. I zato ipak vjerujemo da će se naći glas razuma i da se najave koje se već vrte neće zaživjeti, jer bi posljedice toga mogle biti puno teže nego li se može zamisliti. Kupujmo Hrvatsko je OK, ali kupujmo Hrvatsku nije. Mala reklama za Voyo, rekli bi.

Linker
04. svibanj 2024 03:15