Jean Pierre Dupoux

BRAZILSKI FRANCUZ

Krenuo s nogometom, a onda... ‘U Francuskoj su mi prijatelji otkrili ovaj sport i zbog toga sam i vječno zahvalan‘

Jean Pierre Dupoux u 31. godini debitira na Svjetskom prvenstvu za Brazil, zemlju svoje majke u kojoj je i rođen
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. siječanj 2023. 10:51

Drastično je reprezentacija Brazila promijenila roster nakon što je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Egiptu zauzela skromno 18. mjesto. Čistku su preživjela tek sedmorica rukometaša, izbornik Marcus Oliveira uključio je nekolicinu mlađih, dok je jedan od debitanata na ovom Mundijalu je i 31-godišnji Jean Pierre Dupoux.

Igrač čije ime i prezime zvuče francuski igra u drugom razredu francuskog klupskog rukometa.

- Moja je majka Brazilka, otac Francuz, dok sam ja rođen u Rio De Janeiru. Međutim, nisam tamo ostao dulje, s 11 godina preselili smo u Saudijsku Arabiju, potom u Maroko i Tajland, da bismo se potom skrasili u Francuskoj. U Brazil smo išli samo na odmor - otkriva dijelove svoje zanimljive životne priče ovaj francusko-brazilski globetrotter.

S rukometom je krenuo u prilično kasnoj dobi, no to je još jedan dokaz da za neke stvari nikad u životu nije kasno.

- Rukomet sam otkrio u Francuskoj, zaljubio sam se u taj sport nakon što sam igrao nešto nogometa. Rukomet sam više počeo trenirati s 14 godina, potom sam sa 16 potpisao za Pontault-Combault Handball za kojeg i danas igram. S rukometom sam počeo zbog mojih prijatelja, i uvijek ću im to dugovati - istaknuo je Dupoux koji igra na lijevom krilu.

Bio je najbolji strijelac francuske druge lige s 231 pogotkom u prošloj sezoni. U aktualnoj je također u vodstvu sa 116 golova u 15 nastupa, odnosno 7,73 po utakmici. Oduvijek mu je bilo jasno da će se vrlo teško probiti do francuske reprezentacije, no ni Brazilci nisu bili previše zagrijani.

- Postojali su ranije neki kontakti, ali na kraju od svega nije bilo ništa. Moj suigrač iz kluba Gustavo Rodrigues je prošle godine još jednom razgovarao s ljudima iz brazilskog saveza, i od tog je trenutka sve krenulo. Kad sam dobio poziv, bio sam jako uzbuđen jer sam sanjao da predstavljam Brazil na Svjetskom prvenstvu. Poziv sam prihvatio, počeo sam se pripremati za debi. Sjajno su me dočekali, u reprezentaciji se osjećam kao doma.

U prilagodbi mu je pomoglo i znanje portugalskog jezika, a svojim se učinkom pokazao kao pravi ‘bingo‘ iako mu je već 31 godina. Naime, u prvih pet utakmica na SP-u postigao je 27 pogodaka te je vodeći strijelac Brazila, u jednom trenutku deveti u poretku najboljih strijelaca na turniru.

Briljirao je u remiju s Portugalom (28:28) u momčadskog je bio najefikasniji pojedinac s 10 pogodaka, dok ga u Brazilu osim toga doživljavaju i kao veoma zahvalnog timskog igrača.

- Kliknuli smo odmah. Ovo je jedno čudesno putovanje kakvo nisam mogao ni zamisliti prije par godina. Jako sam sretan što sam ovdje, što sam odigrao neke dobre utakmice i što igram na Svjetskom prvenstvu. San je svakog igrača pokazati se na najvećoj pozornici - ističe Dupoux u razgovoru za IHF.

Brazilci će teško vidjeti četvrtfinale, ali mogu otežati posao drugima, poput Islanda s kojim se susreću danas.

- Želimo završiti prvenstvo na najbolji mogući način i dokazati se protiv najboljih svjetskih momčadi - zaključio je Jean-Pierre Dupoux.

Linker
21. lipanj 2024 22:23