ATTILA KISBENEDEK Afp
GOLEMO SRCE U PORAZU

Hrvatski klinci oduševili navijače pa potonuli nakon serije isključenja i plavog kartona! Francuzi opet slave

Francuska je u prvoj utakmici na Euru slavila protiv oslabljene Hrvatske s 27:22.
Piše: SN/Dražen PinevićObjavljeno: 13. siječanj 2022. 22:44

HRVATSKA - FRANCUSKA 22:27 (11:13)

SZEGED PICK Arena. Gledatelja 6.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka)

HRVATSKA: Pešić (9), Šunjić; Mihić, Gadža 1, Ivić, Čupić 6 (5), Mamić, Šipić, D. Mandić 2, Grahovac, Lučin 4, Jaganjac, Martinović 3, Šušnja 2, Šipić 3, Glavaš, Srna 1.

Izbornik Hrvoje Horvat

FRANCUSKA: Gerard (13), Pardin; Lenne 1, Lagarde, Richardson, Mem 6, Tournat, Karabatić 1, Mahe 3, Fabregas 5, Descat 6 (3), Porte 1, Konkoud 1, Nahi 1, Konan, Minne 1.

Izbornik Guillaume Gille

SEDMERCI: Hrvatska 5 (5), Francuska 4 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Jaganjac 13, Srna 47, Mandić 48 CK i plavi karton, klupa 47), Francuska 2 minute (Tournat 16)

IGRAČ UTAKMICE: Dika Mem


Krenuli smo porazom. Nije bilo velikih očekivanja, ali bili smo OK, konkurentni Francuzima. Poraz je ohrabrenje, ali nije utjeha. I protiv Srbije ćemo u subotu igrati jako važan susret u kojem ne smijemo izgubiti, ako imamo namjeru ići u Budimpeštu.

Početak nije mogao biti teži. S druge strane Francuska, a optimizam oko ulaska Cindrića i Marića je splasnuo, jer su po dolasku morali još neko vrijeme biti u izolaciji. Francuska je djelovala sigurno i samouvjereno, Porte je bio u statavu makar je tek izašao iz korone, a na gol je kao drugi vratar stao tamnoputi Pardin.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Počeli smo u 6-0, dosta mlako i to je uz loš napad s puno izgubjenih lopti bio ozbiljan problem. Počeli su sa 4:1, pa poveli 6:2, pa je Horvat morao zvati time out i makar je rezultat krenuo i na 7:2 za Francuze počeli smo se vraćati u život. Reklo bi se da je obrana 5-1 okrenula puno toga, a posebno kada je uz Šušnju na sredinu došao Srna. Tu smo dogli agresivnost, Francuska je ušla u rotacije i tu smo se razgoropadili, te poluvrijeme završili na samo -2, što je nakon lošeg starta bilo obećavajuće.

Dojam je da smo se napadački slagali. Horvat je štedio Gadžu, Jaganjcu nije išlo kraj jake obrane Francuza, pa je ušao Lučin koji je u Osijeku na završnim pripremam bio samo malo. No, jako se dobro snašao i da smo pogodili neki zocer više bili bismo i u egalu. Martinović je digao tim sa dav teška gola, onda je Mandić zabio kontru, pa je Lučin osjetio da jedan na jedan može napasti Konana i Francuska više nije djelovala sigurno kao na početku.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Možda smo se onako kako nismo ni pretpostavili složili u tom drugom dijelu prvog poluvremena, kada je i Šipić kraj snažnih Francuza došao do daha, zabio, izborio penal. Djelovali smo dobro i ohrabrujuće za drugi dio i šteta je da tako nije bilo od samog početka. No u trenucima kada smo stizali kompletna vanjska linija Francuza Karabatić – Mahe – Mem bila je na odmoru, a i taj pritisak je valjalo izdržati u drugom dijelu.

Jako dobro je bilo za vidjeti da je uz agresivnu obranu Pešić bio dobar na golu, da nije zaostajao za Gerardom, a to je svakako bio ohrabrenje za tim.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Digla se i publika u dvorani u finišu tog prvog dijela, bilo je puno naših navijača i sve je to ponijelo tim, a rijetko je bilo za vidjeti i temperament trenerskog dvojca Horvat - Balić što je svakako mladoj momčadi koju imamo jako dobro došlo.

Zaključak - nekoliko zicera koji se u takvim utakmicama ne smiju promašivati, nekoliko prodanih lopti, nekoliko čistih kontri Mema i Descata i to je bilo to što je donijelo prevagu Francuzima u prvom dijelu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Francuska se u najboljoj postavi vratila na početku drugog dijela, a i mi smo se vratili u početnu postavu s početka. Pa je opet Francuska krenula kao i u prvom dijelu, što svakako nije bilo dobro, jer stalno stizati prednost Francuza, to je jako naporan i težak posao. Srećom trajao je kraće nego u prvom dijelu.

Pešić je bio na lopti, dobar na vratima, no penale je pokušao Descatu loviti Šunjić i nije uspio.

Onda smo probali 7 na 6, bez vratara, bila je to određena kocka na koju smo morali ići, da bismo pokušali sačuvati priliku, ali za stizanje nam je trebala i dobra obrana, a teško smo je lovili. No, ipak smo se uspjeli spustiti na -2 i krenuti u lov na Francuze. Razigran je bio Tin Lučin, a onda nas je na -2 ulovilo isključenje Srne na Karabatiću.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Sredinom nastavka platili smo agresivnost duplim isključenjem, a onda je sa četiri igrača Mandić pokupio Karabatića, dobio crveni i plavi karton. Igrali smo s trojicom u obrani, s četvoricom u napadu, bilo je jako teško sačuvati ono što smo gradili. Potukli smo se Francuzima, pokazali im zube i šteta da se sve dogodilo tako kako se dogodilo, da je čak i publika burno reagirala bacanjem plastičnih čaša i povicima 'lopov, lopovi'.

Nažalost nisu nas čuli. Minus smo platili padom, a pasti deset minuta prije kraja na -4 protiv Francuske nije jednostavno. No, nismo se ni tu predali. Ipak smo izgubili koncentraciju i to je naplatio Gerard s nekoliko obrana, a Francuska je imala prednost u finišu susreta. A onda smo popustili riziku, Porte je zabio za +5 na prazan gol i tu se već nazirao kraj. Toliko je i ostalo.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


KRAJ UTAKMICE!

60' - Fabregas zabija za konačnih 22:27. Srčana utakmica naših mladića najavljuje sjajne okršaje u nastavku turnira!

58' - Bravo, Luuuuučiiiiiiiiiiiiiiiiiiiineeeeeeeeeeee! Smanjio je na 22;25, na ovakvim je turnirima svaki gol bitan...

56' - Zabija Porte, ali zabija i Čupić za 21:25!

55' - Ipak se i Nikola Karabatić upisao u strijelce za 20:24.

54' - Pešić skida važan zicer - i to Nikoli Karabatiću!

53' - Šušnja pod prekršajem izborio novih sedam metara! Čupiiiiiiiić, bravo kapetane!!! Ajmo, nema predaje, sada je 20:23 sedam minuta prije kraja,

49' - Trpaju sada Francuzi oslabljenu Hrvatsku. 19:23.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

48' - Uhhh, ovo je gadno izgledalo... David Mandić je otvorenim dlanom nasrnuo na Mahea, a Karabatić potpuno podivljao. Suci su promptno reagirali i nakon pogledane ponovljene snimke pokazali crveni i PLAVI karton Davidu Mandiću (diskvalificija s prijavom, karton nakon kojeg će disciplinska komisija odlučiti o kazni). Hrvatska igra s tri igrača manje!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

47' - Drama u Mađarskoj! Isključen je Zvonimir Srna zbog navodnog prekršaja na Nikoli Karabatiću. Ali suci preispituju svoju odluku. Potpuna konfuzija u dvorani... Još jedno isključenje Hrvatskoj!

46' - Descat opet pogađa iz sedmerca, ali sjajni Lučin uzvraća svojim novim golom izvana!

45' - I nova kontra i novi gol! Tiiiiiiin Lučiiiiiiiiiiiiiiiin!!! 18:20 je, ajmo, ajmo!

44' - A Čupić nepogrešiv s linije sedam metara!!!

43' - Nahi s krila neumoljivo pogađa za 16:20.

42' - Ali odmah uzvraća Fabregas... Šušnjaaaaa! S crte dodaje svoj drugi gol i sada je 16:19.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

41' - Marin Šipić pod prekršajem zabija svoj drugi gol! Kakva silina! Životinja, reklo bi se...

40' - Karabatić upisuje novu asistenciju, a Fabregas novi gol. 14:18.

39' - Kounkoud ne pogađa s krila jer opet maestralno brani Pešić!!!

38' - Leon Šušnja pogađa za 14:17! Bravo, majstore!!!

37' - Martinoviiiiiiić! Sjajan ulaz i pogodak Ivana Martinovića! Ali Mem zabija šesti gol za 13:17.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

36' - Karabatić nas uništava asistencijama, ali brani sada Pešić čisti zicer Nahiju!!! Strašno važna obrana...

35' - Sedmerac na drugoj strani, zabija i Descat svoj peti gol za 12:16.

34' - Kakva asistencija Tina Lučina za Šipića! Minijatura u stilu Ivana Balića i vraćamo se na minus tri.

33' - Mem nam radi velike probleme, ovo je već peti njegov gol. Sada je 11:15.

31' - Martinović nažalost ne pogađa iz teške pozicije na početku drugoga dijela. Zato Mem opet pogađa na drugoj strani.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nije dobro počelo za Kauboje. Francuzi su nametnuli svoju igru, ušli u ritam i vrlo brzo stvorili veliku prednost. Kako je poluvrijeme odmicalo, Hrvatska je polako hvatala priključak. Sjajno su odigrali Gadža, mladi Lučin, 'senator' Čupić, a i Pešić je dao obol svojim obranama. Na predah se otišlo s minus dva, što je dovoljan motiv za novi fajt s Francuzima u nastavku.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

30' - Pešić brani zicer, ali zbog obrane iz prostora Descat dodaje novi gol iz sedmerca. Evo i Šipića!!! Zabija iz okreta na Gadžinu asistenciju... na odmor idemo sa solidnih 11:13!

29' - Mandić iz kontre za 10:12!!! Ajmooo!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

28' - Ma to, Čupićuuuuuuu!!! Novi njegov gol iz sedmerca za 9:12!

27' - Minne probija Lučina i Pešića za 8:12. Dobra je vijest da se vratio David Mandić.

25' - Ivić nažalost pogađa vratnicu iz čiste kontre. Ovo je već treći zapucani zicer...

24' - Sjajno pogađa Martinović!!! Ali nažalost odmah iz kontre uzvraća Descat. 8:11.

23' - Lučin je iznudio sedmerac, a Čupić hladnokrvno pogodio za 7:10!!!

22' - Odmah uzvraća Descat na drugoj strani, uspio je s krila provući pored Pešića.

21' - Brani Pešić, a onda zabija Zvonimir Srna prvi svoj gol za Hrvatsku na velikim natjecanjima!

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

20' - Zabija Lučiiiiiiin! Ali odmah nakon toga promašuje iz kontre Lučin, obranio je to francuski golman... šteta, ovo je bila prigoda da se opet primaknu Kauboji.

19' - Zabija i Descat svoj prvi gol za 4:9.

18' - Bolje sada izgleda hrvatska obrana, ali svejedno je došlo do novog pogotka, probio je desnu stranu Kentin Mahe.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

16' - Šipić je iznudio isključenje Tournata! I napokon dobra akcija Hrvatske - gađa Gadža!!! Sad smo opet na minus tri...

14' - Nažalost, Mandić zbog ozljede izlazi iz igre. On je i započeo nezaliječen, pod blokadom, tako da ovo ne izgleda nimalo dobro.

13' - Prvo isključenje, na hlađenje zbog prekršaja na Tournatu ide Halil Jaganjac. Pešić skida zicer!!! Ali češki suci iz nekog razloga vraćaju loptu Francuzima... Ni drugi put Tournat ne uspijeva savladati Pešića!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

12' - Čupiiiiiiiiiiiić! Ništa bez 'senatora'... 3:7!

9' - Nije pomoglo ni što je grmio Horvat, Fabregas dodaje novi gol za 2:7.

8' - Fabregas pogađa s crte nakon još jedne loše obrambene reakcije naših, sada je 2:6 i izbornik Horvat zove time-out. Ćulo se sve do Hrvatske kako je Hrvoje Horvat zagrmio: "Momci, u obrani mora gorit!!!"

7' - Pešić upisuje prvu obranu! Ali zatim nema realizacije u napadu, a iz kontre Mem dodaje svoj treći gol.

6' - Strašno hrvatski rukometaši griješi u obrani... Mem dodaje još jedan gol za minus 3 Kauboja. Ali Gadža 'gađa' Mandića na crti i stigli smo na minus 2!

5' - 'Prodalii' su nam cepelin Francuzi, Mem za Mahea, i sada je 1:3.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

2' - Martinović pogađaaaaa! Ajmo!!! I zatim Šušnja u kontri, ali nažalost ništa... I sada Lemme uspija pogoditi iz kontre. Umjesto da vodimo, gubimo 1:2.

1' - Mem dosta rano, nakon samo 40-ak sekundi, zabija vodstvo Francuza.

1' - Počela je utakmica. Sretno, Kauboji!!!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


Linker
16. travanj 2024 17:08