JOZO CABRAJA/KOLEKTIFFIMAGES
ROĐENI OSJEČANIN

Hrvatski Hansen srušio Zagreb: ‘Veselin Vujović je najbolji trener, rekao mi je: ‘Pukni da sve gori!‘

Iz Rumunjske je stigao u Skoplje, pa u prvoj utakmici četvrtfinala SEHA lige bio junak pobjede
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 20:02

Ante Kuduz, negdašnji juniorski reprezentativac Hrvatske, sada povremeni seniorski reprezentativac, od ove sezone je igrač Vardara. Put od Francuske, preko Rumunjske, došao je do Skoplja, a zašto vidjeli smo u prvom četvrtfinalnom susretu SEHA Gazprom lige u kojem je Vardar svladao PPD Zagreb četiri gola razlike, a Kuduz je sa sedam pogodaka bio prvo ime utakmice.

Nedvojbeno, Kuduz će biti pojačanje novog Vardara u sezoni koja slijedi.

- Jako sam zadovoljan da sam u Skoplju. Nije mi puno trebalo za prilagodbu, ljudi su jednostavno takvi da nema prepreka niti u jednom pogledu.

Snašao se vrlo brzo u sastavu Veselina Vujovića.

- Pa dobro, ispalo je protiv Zagreba dobro u toj prvoj utakmici, ali ne bih rekao da smo još došli blizu onoga čemu ćemo težiti. Mislim da ni mi, ni Zagreb još nismo na razini kojoj težimo, što je sasvim normalna stvar s obzirom na brojne promjene u sastavima. Nova je momčad, upoznajemo se, tražimo najbolje. Otud i oscilacije u pripremnom periodu. Recimo izgubili smo Superkup od Pelistera, ali nije smjelo igrati sedam igrača, tako da to ne znači ništa previše osim poraza.

Gadža je odličan

Na terenu pratite Antu Gadžu, s klupe Veselina Vujovića?

- Super u svakom pogledu. Gadža je odličan, nadam se da ćemo mu uspjeti naći dodatak da bi mogao biti još bolji, jer realno teško mu je samom gurati 60 minuta na sredini. A što se tiče Vujovića, mogu reći da je on najbolji trener s kojim sam dosad radio. Njegov temperament je žestok, ali rekao bih blizu mom, pa smo se možda zato dosta brzo našli. On voli fajtere, ja sam baš taj. Mislim da se po postavci momčadi taj detalj najbolje vidi, makar bi mnogi očekivali drugačije. Nezgodan je trener kada se naljuti, ali sve radi u najboljoj namjeri za momčad. Rekao mi je kada sam došao: ‘Ti si nam jedini pravi šuter i od tebe tražim da to i budeš u svakoj utakmici. Konkretno, zaleti se i pukni da gori, ne želim da budeš mekan”. I to je zasad sve, jako dobro je krenulo i ne sumnjam da će tako i ostati.

Ocijenite momčad Vardara.

- Šarena, ali potencijalno jako dobra. Tu je odlični Toto, iskusni Dibirov, Stoilov, Ristovski, Gurbindo, tu su u naponu snage Tomovski, Georgijevski, Gadža pa i ja. Ima i mladih koji polako dolaze. Mislim da je to dobro složeno, da se s vremenom može nadograditi na još bolje.

Kako ste se rastali s Dinamom iz Bukurešta, poznati su problemi koje ste imali sa stanom dok ste bili tamo, a vidimo da Dinamo dovodi Xavija na klupu, Sorhaindoa, Raula Nantesa... Nije da se nema?

- Pa dobro, ta priča još nije gotova, mislim da se rješava ovih dana. To je jedna neugodna uspomena na inače dobre dane u Rumunjskoj. Kada se to dogodilo, moj odgovor je bio osvojeni domaći Kup i činjenica da sam bio MVP tog završnog turnira. Dojam koji sam ostavio prema navijačima bio je pravi. U svakom slučaju koristilo je, ako je i loše, naučeno je nešto novo. Sve skupa put nije uvijek bio lijep i lagan, ali se iz svega naučilo podosta i ocijenio bih to uspješnim. Tu sam, nisam nestao. Igram svoj rukomet, jako u obrani, jako u napadu i mislim da je Vardar bio pun pogodak.

Lijepo je s navijačima

Sa +4 iz prve utakmice protiv Zagreba blizu ste plasmanu na završni turnir u Zadar?

- To nikako nije gotovo, mislim da će i uzvrat u Zagrebu biti uzbudljiv kao što je bio i prvi susret. Mi smo dobro otvorili, napravili prednost, Zagreb nas je u drugom dijelu stisnuo, ali nije iskoristio prilike za stići i mi smo to s nekoliko detalja u završnici uspjeli kapitalizirati. Imali smo priliku odvojiti se u puno navrata sa 3 na 4 i više, ali nismo iskoristili, a na našu sreću nije ni Zagreb. Tih 4 razlike je puno jer je to najveća razlika koja je bila na utakmici, no Zagreb sigurno ima kvalitetu s kojom će nas pokušati ugroziti. Svi smo svjesni da je to bilo samo prvo poluvrijeme, da će odluka biti u Zagrebu gdje treba odigrati mušku utakmicu za prolaz.

Kako ste zadovoljni sa izborom na svojoj poziciji?

- Tu je Taleski koji je domaći, ali je drugačiji igrač, došao je Bakary Diallo kojeg nije bilo u prvom susretu, a mogao bi biti u Zagrebu, jer se oporavlja od ozljede zadobivene u pripremama.

Pohvalili ste navijače nakon prve utakmice.

- Ljepše je igrati pred njima, makar ih je bilo samo 1800 zbog svih ovih okolnosti. Veselim se vidjeti navijače na svakoj utakmici, jer u praznoj dvorani nije nimalo užitak igrati. Jesu, makar malobrojni oni su nas ponijeli u prijelomnim trenucima kada se Zagreb približio.

Vardar je dobio svog Hansena, kako su ga zbog duge kose prozvali mediji prethodnih sezona. Pokazao je vrlo zanimljive mogućnosti u sudaru protiv Zagreba i nastavi li tako igrati kroz sezonu koja je tek na početku... Ako se ne varamo, to se najviše traži. No, pustimo da vrijeme odradi svoje. Teren mora biti ključan za odgovore.

Linker
22. travanj 2024 04:25