Matija Gubica i Boris Milošević

 ADMIR BULJUBASIC/CROPIX Cropix
SVE JE JASNO

Hrvati suočeni s teškim optužbama o namještanju utakmica, ekspresni odgovor stigao na pravu adresu

Aktivirali su stari skandal, a nisu, recimo, analizirali suđenje nekih njihovih parova...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 17:42

Sport radar je firma koja se bavi analitikom sportskog klađenja i svojevremeno je izrazila sumnju u namještanje 26 utakmica na raznim natjecanjima u koja je upleteno osam sudačkih parova u sedam različitih kladionica. Među tih osam sudačkih parova u sedam slučajeva od 16 navode se imena naših najboljih rukometnih sudaca, Matije Gubice i Borisa Miloševića, ali i nekih drugih kao što su Makedonci Načevski i Nikolov koji su također na ovom SP. Događalo se to još krajem 2017. i početkom 2018. godine, a Danci su sada aktivirali, spominjući da su u tim utakmicama igrali i njihovi igrači Niklas Landin, Rasmus Lauge, vjerojatno da ne bi bilo sumnjivo kada je termin u pitanju.

image

Matija Gubica i Boris Milošević

VLADO KOS/CROPIX

Izvan sumnje

Lars Brunn Mortensen, novinar danske posaje TV2, poslao je pismo na IHF i zatražio razgovor s Perom Bertelsenom, dopredjednikom IHF koji je također Danac ili s nekim sličnim u tom smislu, jer kaže: “imamo informacije i materijale za koje mislimo da bi IHF bio vrlo zainteresiran vidjeti, riječ je o namještanju utakmica u međunarodnom rukometu”.

Svjetska rukometna federacija ekspresno je odgovorila, što i nije čudno s obzirom da se radi o vrlo osjetljivoj temi. Uglavnom, potpisana Kirstin Buur je ispred ispred ureda šefa za pravila i sudačka pitanja IHF Pera Mortena Sodala, napisala:

“IHF je zaprimio zahtjev TV2 za intervju vezan za navodno namještanje utakmica. U prilogu vam ponovno šaljemo izjavu koju ste primili iz Europske rukometne federacije. IHF je obaviješten o situaciji, jer smo u bliskoj komunikaciji s Europskom rukometnom federacijom. Napominjemo da IHF ima puno povjerenje u svoje suce i pomno pratimo njihovu izvedbu. Oni su izvan sumnje dok im se ne dokaže krivnja. Osim toga, uvjereni smo da Europska rukometna federacija ima stručnost za rješavanje i vođenje takvih slučajeva. Nadalje, također imamo puno povjerenje u austrijske vlasti da će u potpunosti razjasniti situaciju i otkloniti sve sumnje koje bi mogle postojati u tom pogledu.

Revidirana struktura

IHF primjenjuje Kodeks olimpijskog pokreta o sprječavanju manipulacije natjecanjima koji je dio Etičkog kodeksa IHF. Vrlo smo aktivni po tom pitanju, dok Etička komisija IHF radi zajedno sa Sportradarom kako bismo spriječili bilo kakve manipulacije utakmicama. Sve informacije kojima raspolaže EHF, a koje se odnose na izvještaj po narudžbi, proslijeđene su nadležnim tijelima. To je učinjeno 20. prosinca 2018. i nužan je i potreban korak po ovom pitanju. Nadalje, u isto vrijeme kada je izvješće predano nadležnim tijelima, pokretaču postupka, prema strukturi EHF-a neovisnoj instituciji, dostavljene su dostupne informacije i stvar ostaje otvoreni slučaj s mogućnošću pokretanja postupka. Vodstvo EHF-a jamči punu transparentnost i potporu svim koracima u ovom procesu praćenja, uzimajući u obzir da je čisti sport u interesu rukometa i njegovih protagonista. Još jednom naglašavajući našu politiku nulte tolerancije prema namještanju utakmica, EHF je tijekom proteklih godina poduzeo nekoliko mjera kako bi dodatno ublažio prijetnju od namještanja utakmica u svojim natjecanjima. To uključuje dugoročno partnerstvo integriteta sa Sportradarom koje je na snazi od 2018. i uključuje praćenje klađenja na više od 1000 utakmica po sezoni te program obrazovanja i prevencije za natjecatelje, službene osobe i druge dionike, kao i program Poštuj svoj talent u kojem je već dio edukacija mladih igrača o mogućim prijetnjama poput namještanja utakmica.

Nadalje, 2019. EHF je revidirao svoju strukturu suđenja kako bi dodatno profesionalizirao svoj sustav suđenja. Nova struktura donijela je daljnji razvoj funkcija u Odjelu za natjecanja EHF-a u administraciji sustava suđenja. To uključuje imenovanje službenih osoba (sudaca i delegata) koje obavlja stručna osoba, a ne izabrana osoba za klupske i reprezentativne utakmice, odobravanje tečajeva i popisa kandidata, implementaciju novih tehnologija i administrativnu organizaciju sustava suđenja. Dok se ovo pitanje ne riješi, nadamo se da će cijela rukometna obitelj surađivati i usredotočiti se na uspjeh Svjetskog prvenstva 2023. u Poljskoj i Švedskoj.”

image
JOSKO PONOŠ/CROPIX

Policija je dobila sve

Michael Wiederer, predsjednik EHF-a i dopredsjednik IHF-a odbio je intervju Dancima, dok se u ime ureda za odnose s javnošću obratio šef Thomas Schonaich koji kaže da su sve potrebne materijala i na vrijeme uputili na potrebne adrese i da je ta priča za njih davno završena. Uostalom, to pokazuju i sve radnje posljednjih godina u kojima su spomenuti parovi i dalje najbolji EHF suci. A to automatski znači i IHF-ovi. Recimo, Gubica i Milošević lani su sudili finale Lige prvaka, teško bi ih se tamo delegiralo da je bilo što iza njih ostalo nečisto, što bi policijska istraga u četiri prethodne godine već davno sigurno utvrdila. Danska TV 2 ih je zaustavila ovdje i pitala o svemu, to su vrlo kratko i jasno opovrgnuli i nakon toga se obratili EHF-u i IHF-u.

Ključno je pitanje zašto baš Dance toliko muče suci, a dvostruki su svjetski prvaci, Aalborg je na Final fouru Lige prvaka, žene osvajaju medalje na velikoj sceni, Esbjerg i Odense su ekstra klubovi...

Recimo, bilo bi zanimljivo da su analizirali suđenje njihovog para Boye - Jensen iz finala SP 2003. ili Olessen - Pederssen iz finala SP 2009. godine. Ili polufinale Eura 2018. u Hernigu Hrvatska - Danska (preporuka kontaktirati Ivana Čupića). To sve naravno nema veze. Kad si Danac. Tko o čemu...

Linker
28. travanj 2024 11:01