Venio Losert

 DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
EGIPĆANI OBOŽAVAJU SPORT

Hrvat s egipatskim velikanom osvojio Afriku: ‘Pobijedili su Hrvatsku na SP-u uvjerljivo, ludi su za sportom‘

‘Ponovit ću da se i Hrvatska, kao i Egipat, mogu umiješati u borbu za medalje već u Parizu‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 20. ožujak 2024. 23:37

Hrvatski je rukomet u zadnja tri desetljeća imao velik broj vratara koji su donosili prevagu na terenima, kao što to sada čine mladići Dominik Kuzmanović i Matej Mandić. Mirko Bašić, Valter Matošević, Vlado Šola, Venio Losert... dovoljno je stati na njima. Losert je puna dva desetljeća branio za reprezentaciju te je, uz Matoševića i Slavka Golužu, jedini koji je uzeo oba olimpijska zlata - u Atlanti 1996. i Ateni 2004.

Karijeru je nastavio kao trener, te je nakon rada s vratarima Veszpréma, Egipta i Vardara, od lani u najboljem egipatskom klubu Al Ahlyju.

Rezidencijalna četvrt

Osim spomenutih olimpijskih zlata, s Hrvatskom uzeo još olimpijsku broncu u Londonu 2012., tri svjetska srebra te europsku broncu, četiri godine kasnije bio je trenerom vratara naše brončane reprezentacije u Poljskoj.

A sada?! Sad je prvak Afrike s Al Ahlyjem, živi i radi u Kairu, u koji dolazi nogometna reprezentacija na pripremni turnir uoči Eura. Probat će ih posjetiti ako mu obaveze dopuste.

Venio je s velikim zanimanjem pratio i nastupe naših rukometaša na kvalifikacijskom turniru u Hannoveru, gdje su izborili nastup na Olimpijskim igrama.

S Venijem o svemu pomalo:

- Opet sam u Egiptu, ali ovaj put s klubom, ne reprezentacijom. Al Ahly je, uz Zamalek, najveći egipatski klub, najveće sportsko društvo s nogometnom, rukometnom, košarkaškom i odbojkaškom momčadi i ženskim ekipama. Super mi je ovdje, sada živim s obitelji u Kairu. Djeca su mi još mala, pa zbog vrtića "kombiniramo" na relaciji Hrvatska - Egipat. Uzeli smo prošle sezone Zamaleku nakon tri sezone prvenstvo i kup, a zatim i Afričku ligu prvaka. Sve je u najboljem redu. Živimo u predgrađu, u rezidencijalnoj četvrti grada, koji ima 20 milijuna stanovnika.

image

Petar Metličić, Ivano Balić, Venio Losert, Tonči Valčić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

I mi i oni do medalje

Egipatski je rukomet u usponu, bili su odlični na OI u Tokiju te na SP-u:

- Pobijedili su Hrvatsku na prošlom SP-u uvjerljivo, u Tokiju su igrali u polufinalu, i samo im je malo sreće nedostajalo da uzmu prvu veliku afričku medalju. U polufinalu su tijesno pali od Francuske, i u borbi za broncu od Španjolske. Imaju strašnu momčad, i sad će na OI u Parizu igrati ozbiljnu ulogu. Mogu se potući za medalju, baš kao i Hrvatska.

Kakvom je Venio vidio trenutačnu Hrvatsku?

- Bili smo u padu na nekoliko zadnjih natjecanja i propustili Igre u Tokiju. Sad se sve, na sreću, ipak malo okrenulo. Pratio sam dečke gore u Hannoveru na kvalifikacijama, i mogu reći da opet imamo poletnu i dobru momčad. Novi je izbornik, čini se da je unio nove "vjetrove".

Igrajući najviše u Španjolskoj, Venio je neka druga "škola" od one kojoj pripada Dagur Sigurðsson...

- Ja sam "španjolska škola", i imao sam malo dodirnih točaka sa Skandinavcima, i Sigurðssona ne poznajem osobno. Znam da je izniman stručnjak, vidi se prema svemu i vjerujem da on može puno pomoći našem rukometu.

Našem rukometu puno više pomaže nešto drugo na terenu - ono u čemu je i Venio bio najbolji:

- Konačno smo i to dočekali, da imamo dva izvanredna vratara Kuzmanovića i Mandića, koji se nadopunjuju. Kuzmanovića znam odlično, trenira ga "moj" Nino Pavelić u Nexeu. Govorim o Kuzmanoviću, ali to se odnosi i na Mandića: odlični su obojica, posvećeni, kvalitetni i vjerujem da su njih dvojica naša budućnost za dugi niz godina. Vratari su ti koji su često najvažniji, a mi sad imamo dva podjednako dobra na duže staze.

Venio je na SP-u na Islandu 1995. uzeo srebro kao 18-godišnjak, već s 20 imao je olimpijsko zlato:

- Bila su to neka druga vremena, ali Kuzma (22) i Mandić (21) dovoljno su mladi da se o njima može govoriti u istom kontekstu. Mladi su i čekaju ih lijepi dani. Zaista je riječ o dva odlična vratara, koji su istodobno i prijatelji.

image

Mirko Alilović i Venio Losert

VLADO KOS Cropix

Na njima se temelji vjera u bolja vremena cijele reprezentacije:

- Ponovit ću da se i Hrvatska, s njima dvojicom, kao i Egipat, mogu umiješati u borbu za medalje već u Parizu. Sve to super sada izgleda, uz malo sreće, vratit će se bolji dani našeg rukometa.

Vole i rukomet, odbojku...

Naravno, s Losertovim kolegom Matoševićem u ulozi trenera vratara. Losert će pokušati doći na utakmice nogometne reprezentacije.

- Ovdje je sada njihov najveći praznik ramazan, i danju je grad "mrtav". Sve se odvija noću, pa tako i mi imamo kasne treninge, baš u vrijeme odigravanja utakmica. Probat ću se ipak naći s našim reprezentativcima i otići na neku utakmicu.

Egipćani su ludi za sportom...

- Al Ahly i Zamalek igraju najveći afrički nogometni derbi - "Kairo derbi". Egipćani vole sport i puno ljudi prate i rukomet, košarku, odbojku. Naši će igrati u lijepom okruženju.

Linker
27. travanj 2024 02:41